scooby_brew Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 (edytowane) Warka: 11 gal (41.6 L) OG: 1.061 (14.91 Plato) IBU: 60.3 SRM: 14.1 Wydajność: 72% Słody: 22 lbs. (9.98 kg) słód pale 2 lbs. (0.90 kg) słód monachijski 2 lbs. (0.90 kg) crystal 120 Chmiele: 2 oz. (56 g) Chinook 60 min 2 oz. (56 g) Chinook 10 min 2 oz. (56 g) Cascade dry hopping ("na sucho") Drożdże: US-05 Zacieranie: 154F (67 °C), 60 min. Słód pale można zastąpić słodem pils, słód crystal można zastąpić karamelowym (jasnym?). Chmiel Chinook można zastąpić chmielem Centennial, Cascade chyba nie da się zastąpić innym. Ciekawostka: Słowo "Chinook" (wymowa: "szinuk" lub "czinuk") to w języku Tubylczych Amerykanów "pożeracz śniegu". Jest to nazwa ciepłego wiatru w Półnpocno-Zachodniej Ameryce, który spływając z gór potrafi podnieść temperaturę powietrza w zimie o kilkanaście stopni C i stopnieć śnieg dosłownie w kilka minut. Jeżeli pamiętasz ostatnią zimową olimpiadę w Kanadzie, to pewnie zauważyłeś że organizatorzy mieli dużo kłopotów z "pożeraczem śniegu". Chinook to także nazwa plemienia w północno-zachodnich Stanach i nazwa tego chmielu o wysokich walorach aromatychnych i goryczce ok. 12-14 IBU. Edytowane 14 Czerwca 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherab Opublikowano 20 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 A mi tu miejscowy piwowar mówił, że Centennial to właśnie taka bardziej aromatyczna wersja Cascade i można je zastępować. Pewności nie mam - mówię co słyszałem., Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się