vettis Opublikowano 18 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Klarowanie piwa ...Z metnego naprawione piwo nie jest w prawdzie tak doskonałe jak niepotrzbujące naprawy, jednakże znajdują się sposoby, które do klarowania mętnego piwa użyte mniej lub więcej pomyślne skutki wydają, a te podług doświadczeń są nastepujące. Do klarowania metnego piwa uzywa się soli kuchennej, jeleniego rogu, albo rybiego karuku... ...Sól suszy się naprzód w ciepłym powietrzu, potem trzyma się w tygielku na ogniu, dopóki trzeszczeć nie przestanie, na koniec rozpuszcza się w czystej wodzie, miesza się rozczyn soli należycie z piwem, zostawia się w zaszpuntowanej beczce przez 30 do 40 godzin do ustania i sciąga się w inną beczk. Do 100 kwart piwa dość jest 12 łutów wyprażonej soli, bo dodawszy więcej piwo nabierze słonego smaku. ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się