Skocz do zawartości

"NOWY PIWOWAR" JAKOB SROCZYŃSKI 1821r - Klarowanie piwa


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

Klarowanie piwa

 

...Z metnego naprawione piwo nie jest w prawdzie tak doskonałe jak niepotrzbujące naprawy, jednakże znajdują się sposoby, które do klarowania mętnego piwa użyte mniej lub więcej pomyślne skutki wydają, a te podług doświadczeń są nastepujące.

Do klarowania metnego piwa uzywa się soli kuchennej, jeleniego rogu, albo rybiego karuku...

 

...Sól suszy się naprzód w ciepłym powietrzu, potem trzyma się w tygielku na ogniu, dopóki trzeszczeć nie przestanie, na koniec rozpuszcza się w czystej wodzie, miesza się rozczyn soli należycie z piwem, zostawia się w zaszpuntowanej beczce przez 30 do 40 godzin do ustania i sciąga się w inną beczk. Do 100 kwart piwa dość jest 12 łutów wyprażonej soli, bo dodawszy więcej piwo nabierze słonego smaku. ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.