Kronelius Opublikowano 17 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 Pytanie o tolerancję tych (lub innych) drożdży na alkohol i późniejsze nagazowanie. Mam Wyest 2206 Bavarian Lager W opisie sugerują, że można na nich zrobić Doppelbocka. Chcę zrobić takowego. Pewnie będę celował w ekstrakt 21 BLG°. Patrząc na ich odfermentowanie 73%-77%, przy skrajnym 77% będę miał 9,5% ABV. A same drożdże mają tolerancję do 9% ABV. Do poprzedniego piwa, z którego będzie gęstwa oraz do koźlaka dodam pożywki Wyesta. Pytanie brzmi czy to ma prawo się potem nagazować w butelkach? Macie jakieś doświadczenia z tymi drożdżami? Jak to wygląda z innymi i przekraczaniem ABV? Nie chce specjalnie kupować innych drożdży, bo na te mam już plan i będę miał świeżą gęstwę. Koźlak będzie robiony ze sprawdzonej receptury Koźlaka dubeltowego z Cieszyna z 2009 roku. Już go robiłem na innych drożdżach. Był bardzo smaczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się