KiLL4r Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 witam Od 9 dni stoi na cichej mój koelsch. Wszystko było ok tylko jak wczoraj spojrzałem do fermentora, bo pokrywa była bardzo napuchnięta ujrzałem coś takiego ( zdjęcia). Czy drożdże wzieły się znów do roboty czy raczej to objaw jakiejś infekcji? BLG z 14,5 spadło na 4 ( drożdże s-33). Temp. w pomieszczeniu trochę nieciekawa ( 20-21 °C ) ale niestety nie mogę inaczej. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 A jak smak? po takim zdjęciu chyba niezbyt wiele można powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiLL4r Opublikowano 21 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 (edytowane) Smak bardzo dobry jak wygazowane piwko Przepraszam za 2 posty coś poszło nie tak Edytowane 21 Września 2010 przez KNX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 To tylko piana, siedzi w ciepłym i po prostu dofermentowuje. Co2 się wytwarza i robi się piana na powierzchni. Jak byś przeniósł do 14°C miałbyś czysta powierzchnie i by się ładnie sklarowało, więc się nie przejmuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Sam sprawdź, czy to piana czy kożuch. Pomylić je jest trudno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Aż zajrzałem do fermentora... Kölsch na cichej od niedzieli. Drożdże S-33. Temperatura? Termometr się zaciął. Pewnie jakieś 18-20°C. Mam to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara6 Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Ja też mam to samo w swoim koelschu, dziesiąty dzień na cichej w temp 21. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiLL4r Opublikowano 22 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Dziś rano piana powoli się rozłazi i nic tylko czekać na rozlew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi