mario Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Receptura " wymyślona" pod zakład.Efekty przeszły najśmielsze oczekiwania. Warzone trzykrotnie.Poniższa jest ostatnią wersją. Zacieranie: infuzyjne Fermentacja: górna Zawartość ekstraktu (Blg):17 Brzeczka nastawna: 25 litrów Pszeniczne smoczne ( to prawidłowa nazwa) Słody: Pszeniczny jasny 1,5 kg Pszeniczny ciemny 1,0 kg Carawheat 0,3 kg Pilzneński 1,5 kg Monachijski 1,0 kg Karmelowy jasny 0,5 kg Carafa II 0,2 kg Barwiący 0,2 kg Chmiele: Marynka 40g Lubelski 20g Drożdże: Safbrew WB-06 Inne dodatki: Pszenica ( samodzielnie) palona 0,4 kg Płatki pszeniczne 0,4 kg Płatki owsiane 0,5 kg Cukier kandyz( jasny) 0,3 kg Zacieranie: 40°C - zasyp 52°C - 20 minut 64°C - 40 minut 72°C - 25 minut 78°C - 10 minut Czas gotowania: 90 minut Chmielenie: 40g Marynka w 20 minucie gotowania 20g Lubelski na koniec gotowania Fermentacja: Burzliwa 6 dni 21°C Cicha 7 dni 19°C i 8dni 17°C Rozlew: 23,0 litry do butelek z dodatkiem 200g cukru trzcinowego Leżakowanie: 2 tygodnie ok.15°C ,dalsze w temp. ok. 4°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się