Skocz do zawartości

Pszeniczne ... a' la stout


mario

Rekomendowane odpowiedzi

Receptura " wymyślona" pod zakład.Efekty przeszły najśmielsze oczekiwania.

Warzone trzykrotnie.Poniższa jest ostatnią wersją.

Zacieranie: infuzyjne

Fermentacja: górna

Zawartość ekstraktu (Blg):17

Brzeczka nastawna: 25 litrów

 

Pszeniczne smoczne ( to prawidłowa nazwa)

 

Słody: Pszeniczny jasny 1,5 kg

Pszeniczny ciemny 1,0 kg

Carawheat 0,3 kg

Pilzneński 1,5 kg

Monachijski 1,0 kg

Karmelowy jasny 0,5 kg

Carafa II 0,2 kg

Barwiący 0,2 kg

 

Chmiele: Marynka 40g

Lubelski 20g

 

Drożdże: Safbrew WB-06

 

Inne dodatki: Pszenica ( samodzielnie) palona 0,4 kg

Płatki pszeniczne 0,4 kg

Płatki owsiane 0,5 kg

Cukier kandyz( jasny) 0,3 kg

 

Zacieranie: 40°C - zasyp

52°C - 20 minut

64°C - 40 minut

72°C - 25 minut

78°C - 10 minut

 

Czas gotowania: 90 minut

 

Chmielenie: 40g Marynka w 20 minucie gotowania

20g Lubelski na koniec gotowania

 

Fermentacja: Burzliwa 6 dni 21°C

Cicha 7 dni 19°C i 8dni 17°C

 

Rozlew: 23,0 litry do butelek z dodatkiem 200g cukru trzcinowego

Leżakowanie: 2 tygodnie ok.15°C ,dalsze w temp. ok. 4°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.