Skocz do zawartości

Połączenie Amerykańskiej pszenicy i Wita?


Makaron

Rekomendowane odpowiedzi

Jak myślicie warto uwarzyć coś takiego?

 

Zasyp

2kg słód pale

0.5kg słód pszenny

1kg płatków pszennych

0.2kg płatki owsiane

marynka 10g - goryczkowy.

cascade 20g na ostatnie 15 minut

 

Przyprawy i dodatki

Kolendra indyjska 25g

skórka pomarańczy i curacao.

200-300g Golden syrop

 

Drożdże us-05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobilem cos takiego, ino mocniejsze, na WB-06 i plynnym ekstrakcie pszennym coopersa. Przesadzilem troche z goryczka i nie dalo sie za bardzo pic przez pierwsze 3 miesiace... a potem nadmiar goryczki zszedl ze sceny, niestety razem z aromatem pomaranczy - co nie przeszkodzilo piwu byc jednym z moich ulubionych! Zdecydowanie do powtorzenia, tylko albo mniej chmielu (~20IBU) albo wiecej (2x?) pomaranczy. A najlepiej oba :-)

 

Ja zrobilem to tak:

 

American Wit

 

Size: 29,0 L

 

Original Gravity: 1,063 (1,040 - 1,055)

Terminal Gravity: 1,018 (1,008 - 1,013)

Color: 15,31 (5,91 - 11,82)

Alcohol: 5,96% (4,0% - 5,5%)

 

Ingredients:

6000 g Coopers Unhopped Wheat LME

50 g East Kent Goldings (6,8%) - added during boil, boiled 60 min

28 g Tettnanger (4,5%) - added dry to secondary fermenter

22 g Indian corriander crushed - 1 week vodka infusion - at bottling

5,0 ea Whole sweet orange zest - 1 week vodka infusion - at bottling (skórka z 5ciu słodkich pomarańczy)

1,0 ea WB-06

Edytowane przez alkos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem zawsze warto uwarzyć piwko np. z resztek słodów choćby dlatego żeby się przekonać jaki będzie efekt. Smak piwa głównie zależy od użytych drożdży więc można w pewnym stopniu przewidzieć co może wyjść w drodze takiego eksperymenty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.