Makaron Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Jak myślicie warto uwarzyć coś takiego? Zasyp 2kg słód pale 0.5kg słód pszenny 1kg płatków pszennych 0.2kg płatki owsiane marynka 10g - goryczkowy. cascade 20g na ostatnie 15 minut Przyprawy i dodatki Kolendra indyjska 25g skórka pomarańczy i curacao. 200-300g Golden syrop Drożdże us-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cartmann Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Zawsze warto uwarzyć piwo, a czy będzie dobre czy bardzo dobre, to mam nadzieje że napiszesz tutaj za 3-4 miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 ... za 3-4 miesiące. Chyba 3-4 tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 (edytowane) Zrobilem cos takiego, ino mocniejsze, na WB-06 i plynnym ekstrakcie pszennym coopersa. Przesadzilem troche z goryczka i nie dalo sie za bardzo pic przez pierwsze 3 miesiace... a potem nadmiar goryczki zszedl ze sceny, niestety razem z aromatem pomaranczy - co nie przeszkodzilo piwu byc jednym z moich ulubionych! Zdecydowanie do powtorzenia, tylko albo mniej chmielu (~20IBU) albo wiecej (2x?) pomaranczy. A najlepiej oba :-) Ja zrobilem to tak: American Wit Size: 29,0 L Original Gravity: 1,063 (1,040 - 1,055) Terminal Gravity: 1,018 (1,008 - 1,013) Color: 15,31 (5,91 - 11,82) Alcohol: 5,96% (4,0% - 5,5%) Ingredients: 6000 g Coopers Unhopped Wheat LME 50 g East Kent Goldings (6,8%) - added during boil, boiled 60 min 28 g Tettnanger (4,5%) - added dry to secondary fermenter 22 g Indian corriander crushed - 1 week vodka infusion - at bottling 5,0 ea Whole sweet orange zest - 1 week vodka infusion - at bottling (skórka z 5ciu słodkich pomarańczy) 1,0 ea WB-06 Edytowane 24 Września 2010 przez alkos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 @ Makaron, wyjdzie normalny witbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 26 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 @ Makaron, wyjdzie normalny witbier To bardzo dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Moim zdaniem zawsze warto uwarzyć piwko np. z resztek słodów choćby dlatego żeby się przekonać jaki będzie efekt. Smak piwa głównie zależy od użytych drożdży więc można w pewnym stopniu przewidzieć co może wyjść w drodze takiego eksperymenty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się