Gregorio_Cortez Opublikowano 24 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2008 Ostatnio robiliśmy piwo z extraktów słodowych . I tu nasunęło mi się pytanie .Czy jest możliwe zrobienie piwa z zacieraniem w ten sposób , że do normalnego kotła 30 l wlewam 20l wody wsypuje słód na n.p. 30-40 l piwa i po zacieraniu , filtrowaniu , wysładzaniu i chmieleniu przelewam do dwóch fermentorów i uzupełniam to wodą do ilości proporcjonalnej do ilości użytego słodu.To by dało większe możliwości wykorzystania mniejszych naczyń. Czy jest to możliwe ? Czy ktoś może coś takiego robił?Proszę o odpowiedzi:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 24 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2008 2 tematy niżej był ten problem rozważany. Tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorio_Cortez Opublikowano 24 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2008 2 tematy niżej był ten problem rozważany. Tutaj. Owszem był rozważany ale z tego natłoku informacji nie jestem w stanie wywnioskować czy mogę do brzeczki po chmieleniu dodać wody przed fermentacją , jeżeli dodałem wcześniej odpowiednio większą ilość słodu do zacierania?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2008 Możesz. Nieraz tak robię gdy wyjdzie mi zbyt wysokie Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorio_Cortez Opublikowano 24 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2008 Możesz. Nieraz tak robię gdy wyjdzie mi zbyt wysokie Blg Dzięki za odpowiedź. Swoją drogą jeśli taka metoda funkcjonuje to jest to sposób na zwiększenie wydajności z jednego zacierania , bez uciekania się do kupowania większego naczynia. Nie chodzi mi o koszt , ale o czas .Po pierwsze gotuje mniej brzeczki , po drugie oszczędzam czas chłodzenia(do chmielonej brzeczki dodaję zimną wodę co zmniejsza jej temperaturę) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 24 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2008 Wszystko ma swoje plusy i minusy. Jak mniemam takie rozcieńczanie minusy ma również, bo w przeciwnym razie wszyscy by robili takie quasi-HGB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2008 Nie zapomnij tylko, że zacierać trza w odpowiedniej ilości wody w zależności od ilości słodu. Nie dolewam 5 litrów, jedynie 1-2l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się