bogdan62 Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Właśnie wróciłem z wypadu w Bieszczady na rydze, byłem pomiędzy Arłamowem, a Ustrzykami. Fakt, że jechaliśmy w miejsce wskazane przez miejscowych, ale efekt przeszedł wszelkie oczekiwania. W dobre 2 godziny sam uzbierałem dwa duże wiadra (z czubem) rydzów, same kapelusze, wszystkie 1 wyboru tzn. do 5cm średnicy. Po większe wyrośnięte nawet nie schylałem się, a była taka ilość, że można uzbierać na ukiszenie całej beczki. Grzybiarzom polecam wypad w Bieszczady, wysyp jeszcze potrwa, jest wiele młodych grzybów, dopiero "wyłażą" z ziemi. Teraz godzina odpoczynku i biorę się za obróbkę grzybów tzn. część kiszona, część parzona do mrożemia i cześć smażona w maśle i do słoików (pasteryzacja0, trochę do smażenia i jedzenia na teraz. Jeszcze ciekawostka, jako że byłem pasażerem zabrałem na wypad domowe weizenbock na drożdżach W 3333, ok. 2 miesiące od butelkowania, część wróciła, w czasie jazdy butelki walały się po bagażniku, przeważnie lezały, jazda w części była polnymi drogami, po takich przygodach piwo dalej klarowne, osad na dnie, jestem w szoku - zaskakują mnie te drożdże, można na nich robić piwo do picia z butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Właśnie się skończyło święto rydza w Wysowej, byłem w zeszłym roku było super. A rydze jak się pojawiają to właśnie w hurtowych ilościach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artom Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Pozwolicie, że odgrzebię temat- czy możecie polecić dobre miejsca na grzybobranie w okolicach Krakowa ? Rozważam też zrobienie sobie wycieczki weekendowej wraz z rodzina na rydzobranie w góry- w jakim okresie najlepiej wybrać sie na rydze, jakie miejsca polecacie i jak do nich trafic . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysiak Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Już z 5 lat na oczy nie widziałem rydza a takie pyszne są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Wysypem ani tym bardziej okolicami Krakowa czy Bieszczadami tego nie mogę nazwać ale pierwszy raz od wielu lat zbierałem w tym roku rydze i to bardzo niedaleko od domu. Każda poranna przechadzka z psem, to kilka grzybków na śniadanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysiak Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 W lubelskim w tym roku było bardzo kiepsko, a nazbieranych rydzy zazdroszczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi