wojti Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Witam dziś dotarła upragniona paczka z BA z wszystkim co potrzeba do robienia piwa W niedziele - będzie pierwsze warzenie piwa ale przed tym chciałbym żebyście zweryfikowali to co mam robić - wiem ze to było na forum ale wole się upewnić ze coś nie przeoczę na pierwszy ogień idzie stout 1.do warzenia bierze się 3-4 razy więcej wody niż słodów - 1 kg na 3-4 litry wody ? ile tej wody odparuje ? 2. po zasypaniu wody słodami jasnymi - trzymać w temp. 67 - 70 stopni aż do negatywnej próby ? 3. dodać ciemne słody i trzymać przez 10 - 15 min ? 4. podgrzać do 78 stopni i przelać do filtracji ? 5. odczekać około 30 min i filtrować - mętne zlewać do ponownej filtracji ? 6. wysładzać aż do uzyskania około 24 - 25 litrów brzeczki ? Dziś także zauważyłem pierwszy problem - ale jutro może się wyjaśni - nie nastawiam się pozytywne rozwiązane do tego problemu Mam 2 garnki do gotowania - 25 litrowy i 40 litrowy - w 40 zauważyłem dziś rdze - właśnie się moczy i jutro umyję go ale właśnie nie podoba mi się to i boję się ze ten garnek zostanie wyeliminowany z dalszej zabawy - bo ta rdza nie jest w jednym miejscu i nie jest jej mało i tutaj też moje pytanie - mogę np uzyskać mniejszą ilość brzeczki do chmielenia - np 23 - 24 litry bo będę miał problem z garnkiem - chyba ze dodatkowo gotować bez chmielu w osobnym małym garnku i potem dolać do reszty jak odparuje część ? bo może zrobić np - litr mniej piwa ale bardziej treściwe ? co będzie lepsze ? 7. od chmielenia - rygor sterylności ? 8. granulat chmielu gotujemy w woreczkach czy nie ? 9. po gotowaniu - np 60 min ? studzimy - u mnie to bedzie proces naturalny - robimy to w fermentatorze czy w garnku którym chmieliliśmy ? 10. drożdże próbować rehydratyzacji czy lepiej rozsypać po brzeczce i potem napowietrzać - oczywiście jak będzie miała odpowiednią temp ? licze na wasza pomoc i zrozumienie dla nowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Witam 1.do warzenia bierze się 3-4 razy więcej wody niż słodów - 1 kg na 3-4 litry wody ? ile tej wody odparuje ? 2. po zasypaniu wody słodami jasnymi - trzymać w temp. 67 - 70 stopni aż do negatywnej próby ? 3. dodać ciemne słody i trzymać przez 10 - 15 min ? 4. podgrzać do 78 stopni i przelać do filtracji ? 5. odczekać około 30 min i filtrować - mętne zlewać do ponownej filtracji ? 6. wysładzać aż do uzyskania około 24 - 25 litrów brzeczki ? Dziś także zauważyłem pierwszy problem - ale jutro może się wyjaśni - nie nastawiam się pozytywne rozwiązane do tego problemu Mam 2 garnki do gotowania - 25 litrowy i 40 litrowy - w 40 zauważyłem dziś rdze - właśnie się moczy i jutro umyję go ale właśnie nie podoba mi się to i boję się ze ten garnek zostanie wyeliminowany z dalszej zabawy - bo ta rdza nie jest w jednym miejscu i nie jest jej mało i tutaj też moje pytanie - mogę np uzyskać mniejszą ilość brzeczki do chmielenia - np 23 - 24 litry bo będę miał problem z garnkiem - chyba ze dodatkowo gotować bez chmielu w osobnym małym garnku i potem dolać do reszty jak odparuje część ? bo może zrobić np - litr mniej piwa ale bardziej treściwe ? co będzie lepsze ? 7. od chmielenia - rygor sterylności ? 8. granulat chmielu gotujemy w woreczkach czy nie ? 9. po gotowaniu - np 60 min ? studzimy - u mnie to bedzie proces naturalny - robimy to w fermentatorze czy w garnku którym chmieliliśmy ? 10. drożdże próbować rehydratyzacji czy lepiej rozsypać po brzeczce i potem napowietrzać - oczywiście jak będzie miała odpowiednią temp ? licze na wasza pomoc i zrozumienie dla nowego ad 1 chyba chodzi o zacieranie , tak ad3-5 powinno być w instrukcji ( tak ) ad 6 zalezy od blg ( do warki 20 l powinien wystarczyć 25l garnek ) ad7 tak ad 8-9 ja bym zrobił w woreczku bo w naturalnym chłodzeniu jeszcze się nachmieli ad 10 rehdratyzować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Zardzewiały garnek wyrzuć jak ten 25 litrowy okaże się za mały jak będziesz wysładzał końcówkę tak ze 3 litry wlej do mniejszego garnka oczywiście przegotuj to solidnie, dolej to potem do na chmielonej brzeczki do fermentatora. Sam tak robię bo mam jeszcze mniejszy garnek. Oczywiście planuje kupić większy. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti Opublikowano 1 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 z początku myślałem ze będzie ten garnek ok - nie zauważyłem tej rdzy - dopiero dziś - sprawdzę jeszcze go dokładnie przynajmniej ta 25 jest nowa wszytko się okaże w niedziele co się da zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się