Pepis Opublikowano 16 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 Witam forumowiczów, czy orientuje się ktoś czy w schłądzarce do piwa Cornelius MICRO Concord przepływ w obiegu służącym do schładzania musi być wymuszony (np. ciśnieniem piwa?). Czy może sama schładzarka wymusza obieg np. jakąś pompką? Zastanawiam się czy nie zakupić takiej schładzarki do schładzania fermentora i czy nie będę potrzebował dodatkowej pompy obiegowej. Widziałem gdzieś na schmeacie, że w samej schładzarce jest pompka, ale wydaje mi się, że jest ona do obiegu wody lodowej wewnątrz urządzenia. Proszę o potwierdzenie jeżeli ktoś wie na 100%. Pozdrawiam, Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 Nie znam się to się wypowiem. W schladzarkach pompki są w obiegu do chłodzenia kolumny. Piwo lecie ciśnieniem z kega na kran. Do wody lodowej jest śmigielko które ją miesza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis Opublikowano 16 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 58 minut temu, anteks napisał: Nie znam się to się wypowiem. W schladzarkach pompki są w obiegu do chłodzenia kolumny. Piwo lecie ciśnieniem z kega na kran. Do wody lodowej jest śmigielko które ją miesza Taka wypowiedź mi wystarczy. Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krismus2 Opublikowano 16 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 Mam chłodziarkę cornelius 4 obiegową (nazywa sie chyba mini). Ma pompkę wewnętrzną która cyrkuluje płyn w pojemniku, ja ją podłączyłem do chłodzenia fermzilli i działa. Natomiast do chłodzenia piwa konieczne jest tłoczenie pod ciśnieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi