wojtasw77 Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 (edytowane) Warka #1 Jasne Ale 12°Blg Ekstrakt słodowy WES jasny 3,4 kg Chmiele: Marynka 20 gr Lubelski 20 gr Drożdże : S-04 Warka #2 (pierwsze zacieranie) Stout 12°Blg Słody: pale ale 4 kg karmelowy Strzegom 0,2 kg palony Strzegom 0,2 kg płatki jęczmienne 0,4 Chmiel Lubelski 30 g Drożdże US-05 Zacieranie: 65°C - 30 min. 72°C - 30 min. 75°C - słód palony Edytowane 8 Października 2010 przez wojtasw77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Może napisz coś więcej o tej warce (zasyp, jakie drożdże), a najlepiej o poprzednich też wspomnij.l Będziemy mieli co czytać, a Ty za kilka lat z rozrzewnieniem wrócisz do tych zapisków edit elroy: Odpowiedź autora Warka #5Saison 14°Blg Słody: pilzneński 3 kg pszeniczny 1 kg karmelowy Carahell 0,2 kg karmelowy Cararoma 0,2 kg Curacao 20 g Chmiele: Marynka 20 g Lubelski 20 g Drożdże: S-33 Zacieranie: 65°C - 60 min. 72°C - 20 min. 75°C - filtracja Chmielenie zakończyłem o 4:30. Młode piwo pozostawiłem do schłodzenia na wolnym powietrzu do rana to znaczy do 9:30 i w temp 20°C zadałem drożdże. O godzinie 20 widać pojawiającą się pianę na powierzchni piwa. Z braku czasu mam pustki w butelkach i jak to nowicjusz czekam na koniec fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 (edytowane) Warka #3 Belgian Pale Ale 13°Blg Słody: pilzneński 3,5 kg biscuit Abbey 0,3 karmelowy Carabelge 0,3 kg karmelowy Caramunich 0,1 kg melanoidowy 0,1 kg Chmiele: Saaz 30 g + 20 g Drożdże: T-58 Zacieranie: 65°C - 30 min. 70-72°C - 30 min. 75°C - filtracja Warka #4 Weizen 12°Blg Słody: pszeniczny 2,5 kg pilzneński 1 kg Chmiel: Lubelski 2*15 g Drożdże: WB-06 Zacieranie: 46°C - 10 min. 63°C - 30 min. 72°C - 30 min. 75°C - filtracja Edytowane 8 Października 2010 przez wojtasw77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Drożdże ostro pracują, drugi dzień fermentacji piana opada. Temperatura mi skoczyła do 25°C, fermentor stał w styropianowej lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 11 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Właśnie przelałem piwo na cichą w czwartym dniu fermentacji pomiar wykazał 4°Blg. Niestety napotkałem problem bo drożdże jeszcze nie opadły na dno i tak w połowie objętości zaczęło zaciągać do drugiego fermentora. Resztę przelałem prosto z jednego fermentora do drugiego razem z tą zawiesiną drożdżową. Na dnie została niewielka ilość gęstego osadu. Po przelaniu i szczelnym zatkaniu zbiornika fermentacja ruszyła od nowa (wieko wybrzuszyło solidnie zanim gaz poszedł rurką). Pozostaje mi potrzymać teraz piwo dłużej na tej burzliwej bis i do butli. Chyba , że się mylę poprawcie mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 2 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Piwo od dwóch tygodni w butelkach. Dokonuję regularnych degustacji i nie wiem jak ma smakować Saison, ale mój smakuje wyśmienicie. Po przelaniu do szklanki jest klarowne i nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Warka #6 IRA 13°Blg Słody: -pale ale Weyermann 3.5 kg -monachijski typ I Weyermann 0.5 kg -Carared Weyermann 0.25 kg -Caraamber Weyermann 0.25 kg -palone ziarna jęczmienia Weyermann 60 g chmiele: -goryczkowy Marynka 20 g -aromatyczny Lubelski 20 g Drożdże US-05 Zacieranie: 65°C - 30min. 72°C -20 min. 75°C -palone ziarna jęczmienia i do filtracji. Uzyskałem ok.25 l brzeczki po chmieleniu pozostało ok 18.5 l ( 15°Blg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Warka #7 DUNKEL WEIZEN 12°Blg Słody: -pszeniczny Weyermann 2,0 kg -monachijski Weyermann typ II 1 kg -pilzeński Weyermann 1 kg -czekoladowy pszeniczny Weyermann 30 g Chmiel: -aromatyczny Lubelski 30 g Drożdże: Safbrew WB-06 Zacieranie: 46°C - 10 min 63°C - 30 min 72°C -30 min (słód czekoladowy) 75°C -filtracja Po wysładzanie ok 25l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Ten twój Dunkel w/g QBrew będzie miał kolor 7 SRM, a Dunkelweizen powinien mieć 14 - 23 SRM. Więc chyba powinieneś go nazwać "Amber Weizen" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Masz rację faktycznie nie wygląda na ciemne. Warka z zestawu, ja nie modyfikowałem składu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 17 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Warka w niedzielę powędrowała do butelek. W środę zdegustowałem pierwszą butelkę i piana przy otwieraniu wyszła mi z butelki.Piwo smaczne, ale spodziewałem się ciemniejszego koloru jak na ciemne piwo. W piątek planuję uwarzyć Marcowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Warka #8 20.03.2011 MARCOWE 13°Blg Słody: -pilzeński Weyermann 4 kg -monachijski Weyermann 0,5 kg karmelowy Weyermann Caramunich 0,2 kg Chmiele: -Lubelski 10g -Marynka 20 g Drożdże S-23 Zacieranie: 65°C - 40min 70-72°C - 40min 75°C - filtracja Po wysładzaniu wyszło 25 l brzeczki, pomiar przed zadaniem drożdży 13°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 (edytowane) Warka # 9 12.06.2011 Żytnie 13°Blg Słody: -jasny pilzeński 3 kg -Żytni Weyermann 2 kg karmelowy Caramunich typ III 0,35 kg Chmiel: -aromatyczny Perle 25 g Drożdże: Safbrew WB-06 Zacieranie: 46°C -10 min 63°C -30 min 72°C -30 min 75°C - filtracja (filtracja przebiegała strasznie powoli) Uzyskałem ok. 25 litrów filtratu o chmieleniu pozostało 20 litrów. Piwo stało tydzień na burzliwej i dwa tygodnie na cichej fermentacji. Wczoraj powędrowało do butelek. Edytowane 4 Lipca 2011 przez wojtasw77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Warka # 10 16.06.2011 SWEET STOUT Słody: - pilzeński Litovel 3.8 kg - karmelowy Caraaroma 0,25 kg - czekoladowy Litovel 0,40 kg Chmiel: - aromatyczny Perle 40 g Dodatki: - laktoza Cargill 0,5 kg Drożdże: Safale s-04 Zacieranie: 65°C - 30 min 72°C - 30 min Uzyskałem ok. 25 l filtratu. Piwo stało dwa tygodnie na burzliwej. Wczoraj przelałem na krótką cicha i we środę przelewam do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Po długiej przerwie dzisiaj zabrałem się z warzenie Dortmundera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Dortmunder poszedł do chłodzenia . Warzenie zakończone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Warka # 11 10.11.2013 DORTMUNDER Słody: -pilzeński Weyermann-3,7 kg -monachijski typ II Weyermann 0,6 kg -Carapils I 0,6 kg Chmiele: -Perle 30g -Spalt Select 30g Drożdże: -Saflager S-23 Zacieranie: 50°C - 20 min 67°C - 45 min 76°C - filtracja Uzyskałem 23 litry filtratu. Po chmieleniu pozostało ok .19 litrów 15°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Warka # 12 Stout Owsiany Słody: Pale Ale Weyermann 3,2 kg karmelowy ciemny 0,3 kg Carafa ® Typ I 0,2 kg jęczmień palony (roasted barley) Weyermann 0,3 kg płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg Chmiel goryczkowy Marynka 25 g Drożdże Safale S-04 Zacieranie: 67 °C 45 min 72 °C 10 min i filtracja Edytowane 7 Grudnia 2014 przez wojtasw77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Warka # 13 Nowozelandzka IPA 14 °BLG Słody: Pale Ale Weyermann 4,5 kg Carapils ® 0,3 kg Chmiele: Pacific Gem 60g Wakatu 30 g Mouteka 30 g Drożdze Safale US-05 Zacieranie: 68°C 65 min 76°C filtracja Uzyskałem ok 23 litry filtratu. Po chmieleniu pozostało ok 18 litrów piwa 15°BLG. Drożdże zadane w temperaturze 17°C o godzinie 11. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Warka # 14 Belgijskie Pale Ale Słody: - pale ale Weyermann 2,5 kg - monachijski typ I Weyermann 1 kg - Abbey Malt Weyermann 0,3 kg - Carabelge Weyermann 0,2 kg Chmiele: - goryczkowy Marynka 30g - aromatyczny East Kent Golding 30g Drożdże S-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się