Hajsiu Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Witam, Tytułem wstępu jako mój pierwszy post na forum chciałem się przywitać - Cześć Jestem po 4 warkach i przy kolejnej planuję pobawić się nieco chemią wody. Na stronie mojego dostawcy "kranówy" dostępne są do pobrania wyniki badań wody w mojej okolicy i jest tam całkiem sporo informacji, nie jestem jedynie pewny co do wartości Wapnia ponieważ parametr ten nie jest podany bezpośrednio, więc obliczyłem go z twardości ogólnej na podstawie wzoru który znalazłem w książce Johna Palmera. Czy mogę prosić o potwierdzenie, że to dobra droga? (wyniki badania w załączniku) Prosiłbym również o potwierdzenie, że dobrze obliczyłem Alkaliczność całkowitą CaCO3 i że jest to wartość którą wpisuję w rubrykę "Alkalinity" jako ppm CaCO3 w kalkulatorze na brewersfriend? (https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/#help_MashWaterA) Twardosc ogolna jako weglan wapnia (CaCO³) - 97,5 ppm Wapń (Ca²+) - 39 ppm (obliczone na podstawie wzoru z CaCO³: [97,5 : 50 * 20]) Magnez (Mg²+) - 4,86 ppm lub mg/L Alkalicznosc calkowita CaCO3 - 66,78 ppm (obliczone z RA = Alkaliczność (tward. ogolna) - ('Ca²+' : 1.4 + 'Mg²+' : 1.7) Siarczany (SO²-4) - 29 ppm Chlorki (Cl-) - 14 ppm Sód (Na+) - 10 ppm Dzięki! spr-20031-ZL-22.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi