wojtasw77 Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Przy ostatniej warce trochę pospieszyłem się z przelaniem na cichą. W czwartym dniu burzliwej 4°Blg zacząłem przelewanie na cichą, jak się później okazało drożdże jeszcze nie opadły. Tak więc przelałem piwo pozostawiając bardzo mało osadu. W drugim fermentorze założyłem reduktor osadów i zastanawiam się czy jeszcze raz po kilku dniach przelewać na drugą cichą czy potrzymać dłużej i rozlewać do butli? Wydaje mi się , że im mniej przelewania tym lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Zostaw tak jak jest. Nie napisałeś jakie to drożdże. Wnioskuję, że słabo flokulujące, tak więc trochę potrwa, zanim piwo się wyklaruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 (edytowane) Zadane drożdże to S-33. Czy warto z tych drożdży zbierać gęstwę i jak długo można ją przechowywać. Moje warzenie nie jest zbyt regularne, no i zacieram narazie z zestawów HB. W przyszłym roku pewnie zakupie słody i będę warzył według receptur z naszego forum. Na początek mam do zrobienia kilkanaście zestawów. Edytowane 13 Października 2010 przez wojtasw77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Zadane drożdże to S-33.Czy warto z tych drożdży zbierać gęstwę i jak długo można ją przechowywać. Moje ważenie nie jest zbyt regularne, no i zacieram narazie z zestawów HB. W przyszłym roku pewnie zakupie słody i będę ważył według receptur z naszego forum. Na początek mam do zrobienia kilkanaście zestawów. Jeśli warzysz z zestawów HB to waga nie jest raczej potrzebna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Już się poprawiam będę warzył nie ważył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Czy warto z tych drożdży zbierać gęstwę i jak długo można ją przechowywać. Zależy jak ją przechowujesz. "Surowa" gęstwa zlana z fermentora raczej długo nie może stać (tydzień, dwa), żeby móc ją dłużej przechowywać to trzeba trochę się nad nią napracować. Patrz -> http://www.wiki.piwo.org/index.php/Zbieranie_i_ponowne_użycie_gęstwy_drożdżowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Jeżeli warzysz z zestawów, to zawsze masz nową paczuszkę drożdży +/- pod dany styl. Jeżeli do tego warzysz nieregularnie, to zbieranie gęstwy i to do tego z suchych drożdży nie ma najmniejszego sensu. Jak przejdziesz na własne przepisy, to pewnie pojawi się temat drożdży płynnych, ale skoro warzysz nieregularnie, to i tak koło się zamyka. Wiem, bo sam warzę tylko do czasu do czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 S-33 to koszt około 6 zł, moim zdaniem nie warto się bawić. Chyba wolałbym już przeciąć saszetkę na pół i użyć dwa razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 (edytowane) Po czterech dniach od nieszczęsnego przelania pobrałem próbkę i areometr wskazał 4°Blg , ale biorąc pod uwagę błąd mojego przyrządu -1°Blg to jest 5°Blg . Próbkę pobierałem z kranika na początku widoczne jest sporo drożdży , ale po chwili popłynęło w miarę czyste piwo (nie jest klarowne). Drożdże chyba osiadają. W cylindrze pomiarowym widoczne musowanie piwa. Poczytałem o drożdżach S-33 w innych wątkach i chyba nie ma się co spodziewać głębszego odfermentowania. Edytowane 16 Października 2010 przez wojtasw77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 18 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Właśnie zrobiłem pomiar i wyszło mi tyle samo co w sobotę czyli 5°Blg . Poradźcie czy rozlewać już do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekam Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Właśnie zrobiłem pomiar i wyszło mi tyle samo co w sobotę czyli 5°Blg . Poradźcie czy rozlewać już do butelek? Twoja wola. U mnie raz stało na cichej 1 tydzień, a innym razem ze 3 miesiące - bo się jakoś nie mogłem zebrać żeby butelkować. Ale im dłużej stoi to z reguły jest klarowniejsze. I w związku z tym że pewnie w butelkach długo nie postoi - będzie smaczniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Tydzień cichej to minimum, jak będzie dwa to tez nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 U mnie raz stało na cichej 1 tydzień, a innym razem ze 3 miesiące - bo się jakoś nie mogłem zebrać żeby butelkować.Ale im dłużej stoi to z reguły jest klarowniejsze. I w związku z tym że pewnie w butelkach długo nie postoi - będzie smaczniejsze. Czy aby na pewno ? 3 m-ce ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 18 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Właśnie płuczę butelki i będę rozlewał piwo do butli. Brak zapasów pypcia dostaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekam Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 U mnie raz stało na cichej 1 tydzień' date=' a innym razem ze 3 miesiące - bo się jakoś nie mogłem zebrać żeby butelkować.Ale im dłużej stoi to z reguły jest klarowniejsze. I w związku z tym że pewnie w butelkach długo nie postoi - będzie smaczniejsze.[/quote'] Czy aby na pewno ? 3 m-ce ?? Fakt. Pomieszło mi się. To nie były 3 miesiące. Jak czytam notaki to robino je 07-05-2010 i zabutelkowano 18-08-2010. Daty zlania na cichą brak (z lenistwa nie zapisałem). To było marcowe robione techniką HG, zatem na burzliwej stało ze 3 tygodnie. W 50-cio ltr beczce. W lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Moje jak 3 m-ce stało zapomniane w garażu w kanale to jak dałem łyka to myślałem że się ze.....gam taki kwas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 19 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 uff piwo w butlach. Jak tu cztery tygodnie wytrzymać tak ładnie wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się