marcus Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 (edytowane) Czy dodanie laktozy ma wplyw na odczyt zawartosci cukru w piwie? WARKA NR'#2 München 3 kg,wiedenski 1,5 kg,carared 05 kg.200g laktozy Po 13 dniach na buzliwej postanowilem jednak zlac na cicha i zmiezylem PORAZ PIERWSZY BLG wynik to 4,5 po 12 dniach????????z 12 zeszlo zaledwie do 4,5 . Pozdrawiam Edytowane 15 Października 2010 przez marcus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Oczywiście, że tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 No ale w takiej ilości (200g) przy standardowych 20litrach dodaje zaledwie 0,63°Blg , zatem pomijając laktozę gęstość zeszła z 11,4 na 3,9, raczej marnie no chyba, że zacierałeś w wysokiej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 No ale w takiej ilości (200g) przy standardowych 20litrach dodaje zaledwie 0,63°Blg , zatem pomijając laktozę gęstość zeszła z 11,4 na 3,9, raczej marnie no chyba, że zacierałeś w wysokiej temperaturze. Tak wygladalo zacieranie 38°C -wsyp wszystkich slodow 1 przerwa 30 min. w 50°C 2 przerwa 90 min. w 72°C (mialo byc 70 min. w 66 °C ) 3 76°C Mash Out Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 No to wszystko jasne, dalej fermentacja raczej nie pójdzie, zatarłeś bardzo "na słodko". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 To znaczy ze zeczywiste Blg poczatkowe wynosilo okolo 11 a nie 12? bo mierzone bylo juz po dodaniu laktozy: Jesli niezejdzie nizej czy niejest niebezpieczne butelkowanie przy takim blg.? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 (edytowane) Tak, wskazanie areometru to suma wszystkich cukrów. Faktycznie miałeś 11,4°Blg od cukrów pochodzących ze słodu i 0,6°Blg z laktozy. Taka końcowa gęstość jest możliwa ale zleży też od tego jakich drożdży użyłeś. Edytowane 15 Października 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Safale us 05 tak jak w warce nr' 1 narazie jestem z nich zadowolony: Dzieki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Te drożdże nie siadają szybko i nie musisz się obawiać, że fermentacje w butelkach pójdzie dużo dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się