Skocz do zawartości

Czy dodanie laktozy przeklamuje odczyt Blg?


marcus

Rekomendowane odpowiedzi

Czy dodanie laktozy ma wplyw na odczyt zawartosci cukru w piwie?

WARKA NR'#2

München 3 kg,wiedenski 1,5 kg,carared 05 kg.200g laktozy

Po 13 dniach na buzliwej postanowilem jednak zlac na cicha i zmiezylem PORAZ PIERWSZY BLG wynik to 4,5 po 12 dniach????????z 12 zeszlo zaledwie do 4,5 .

Pozdrawiam

Edytowane przez marcus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ale w takiej ilości (200g) przy standardowych 20litrach dodaje zaledwie 0,63°Blg , zatem pomijając laktozę gęstość zeszła z 11,4 na 3,9, raczej marnie no chyba, że zacierałeś w wysokiej temperaturze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ale w takiej ilości (200g) przy standardowych 20litrach dodaje zaledwie 0,63°Blg , zatem pomijając laktozę gęstość zeszła z 11,4 na 3,9, raczej marnie no chyba, że zacierałeś w wysokiej temperaturze.

Tak wygladalo zacieranie

38°C -wsyp wszystkich slodow

1 przerwa 30 min. w 50°C

2 przerwa 90 min. w 72°C (mialo byc 70 min. w 66 °C )

3 76°C Mash Out

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, wskazanie areometru to suma wszystkich cukrów. Faktycznie miałeś 11,4°Blg od cukrów pochodzących ze słodu i 0,6°Blg z laktozy. Taka końcowa gęstość jest możliwa ale zleży też od tego jakich drożdży użyłeś.

Edytowane przez jkocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.