maniek929 Opublikowano 15 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 Siemka, Przychdzę do was z pytaniem, ma ktoś pomysł jak zastąpić stare skorodowane łączenia w schładzarce ? Wężownica do piwa dosyć nietypowa bo 10mm średnica zew. Szukałem JG złączek ale lipa trochę, albo szukać nie umiem, chodzi o połączenie wężownicy z kranem, oraz wężownicy z przyłączem do kega. Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 Wyjście na kran i do kega jak wygląda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 15 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 Ten sam patent, wszystko na 5/8 bo pasują na nie złączki JG 5/8gw, kran i tak do zmiany, oringi sparciałe, a nie pasują z żadnego nowego kranu, więc razem z króćcem będą nowe. Sprzęt z 1992 r. a stał w nieużytku chyba 10 lat, chłodziarka sprawna, ładnie chłodzi więc warto to reanimować, tym bardziej że to mobilna chłodziarka. Jednak nie chciałbym zmieniać wężownicy z piwa. Liczę się ze zmianą nypli gwintowanych, oraz szybkozłączek, jednak fajnie jakby coś podpasowało do wężownicy, inaczej pozostanie toczenie nypli z nierdzewki i kłopot z głowy Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 A gdyby dać coś takiego https://allegro.pl/oferta/krociec-do-nalewaka-cmb-11mm-5-8bsp-prosty-woda-12593325699 z rurki wężyk mocowany na opaskę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 15 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 Byłem u znajomego tokarza mówi że da sie je uratować, i że mosiądz do piwa się nadaje, więc chyba obejdzie się bez zmian, zobaczymy jak wyjdzie z resztą Chyba że jednak mosiądz sie nie nadaje to zmieniam ?A opcja z tym króćcem to nawet spoko pomysł Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 Gdyby mosiądz był OK to by go stosowano 😛 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 15 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 Były kiedyś krany i instalacje z mosiądzu, nawet dwa mosiężne krany mam w domu, stare ale dla oka zostawiłem. Tyle że lepiej w czystości utrzymać KO, czy też krany ze stali chromowo-niklowe niż mosiądz, ale myślę że sam mosiądz nie powienien reagować z piwem, tyle że trzeba będzie bardziej dbać o instalacjęPewien znany sprzedawca ma nadal dostępne nowe mosieżne krany do piwa ( nie wiem czy mogę wstawić link, dlatego nie wrzucam ) Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 1 godzinę temu, maniek929 napisał(a): Były kiedyś krany i instalacje z mosiądzu, nawet dwa mosiężne krany mam w domu, stare ale dla oka zostawiłem. Tyle że lepiej w czystości utrzymać KO, czy też krany ze stali chromowo-niklowe niż mosiądz, ale myślę że sam mosiądz nie powienien reagować z piwem, tyle że trzeba będzie bardziej dbać o instalację Pewien znany sprzedawca ma nadal dostępne nowe mosieżne krany do piwa ( nie wiem czy mogę wstawić link, dlatego nie wrzucam ) Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Kiedyś tez były garnki i beczki z amelinium. Linka możesz dawać śmiało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 15 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 W sumie dorobię 3x króciec z KO i problem z głowyWysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi