Skocz do zawartości

Bell's Oberon Ale


Rekomendowane odpowiedzi

Oberon jest piwem pszennym z Michigan, USA, o kolorze jasnym i posmaku pomaranczowym, takze apricot, lime, papaya. Jest to jeden z moich ulubionych piw, zarowno do warzenia jak i w oryginale. Moim zdaniem jest to najlepsze piwo pszenne. Warze je przez caly czas, obecnie mam jedna warke w fermentatorze i jedna w kegu. :ble:

 

bellsoberon.jpg

http://www.bellsbeer.com/index.php/brands.html

 

Ta kopia piwa jest wyjatkowo dokladna. Wlasciciel mojego sklepu piwowarskiego twierdzi, ze dostal recepte od kogos kto pracuje w browarze Bell's w Kalamazoo, MI.

 

Wielkosc warki: 18.93 l

Ziarna: 5.86 kg

OG: 1.066 16.02 Plato

SRM: 5.8

IBU: 20.3

Efectywnosc warzenia: 68%

Gotowanie: 60 min

 

Wyparowanie: 15% /godz.

Warka przed gotowaniem: 22.3 l

Gestosc warki przed gotowaniem: 1.056 SG 13.75 Plato

 

 

Flaked Oats 0.47 kg 8.1%

Wheat Malt 3.03 kg 51.6%

Pale Malt (2-row) 1.89 kg 32.3%

CaraVienne Malt 0.19 kg 3.2%

Munich Malt 0.29 kg 4.8%

 

 

Chmiel:

Mount Hood: 18g 6.5 AA 60 min

Saaz: 35.4g 4.0 AA 5 min

 

 

Zacieranie:

65.5'C / 90 min.

 

 

Drozdze: White Labs American Hefeweizen WLP320

 

 

Alkohol: 6% ABV

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.