TomX Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) Warka #62 A, B, C & D - Wariacje Weizenowe Zasyp: 3kg - pszeniczny 2,3kg - pilzneński 0,5kg - melanoidynowy Woda do zacierania zmodyfikowana 3,5 ml kwasu fosforowego, do pH 5,5. Zacieranie: 44°C - 2 h 15 min 64°C - 50 min 72°C - 25 min 78°C - 10 min Filtracja z pomocą 200g łuski gryczanej. Warzenie: 30g Sybilla 4,4% - 60 min 15g Sybilla - 10 min Otrzymałem 25 litrów 14*Brix, zadane świeżą fiolką FM41 Gwoździe i banany. Po 12 dniach fermentacji, warka została podzielona na 4 części: A - 5l weizena + 2 litry soku tłoczonego z Granatów o gęstośc 14,75 Brix + 400 ml wody źródlanej - całość miała gęstość 13,5 Brix B - 5l weizena + 1,5 litra soku z czarnego bzu (10 Brix) - całość 13 Brix C - 5l weizena + 1,5 soku z pigwy (6,5 Brix) - całość 12,25 Brix D - 7l czysty weizen zostawiony do dofermentowania. Wersje z sokami fermentowały kolejne 12 dni po czym zostały zabutelkowane z białym cukrem, celowałem w nagazowanie 3,0 vol. Był to eksperyment na konkurs Brokreacji. Tydzień po butelkowaniu pierwsza degustacja, bo trzeba już wysyłać piwo na konkurs. Wersja z Granatem wyszła mdła, ma fajnie owocowy smak ale niczego nie urywa. Dodatkowo kolor piwa jest paskudny - błoto. Wersja z sokiem z czarnego bzu prezentuje się pięknie, ciemno burgundowe piwo i takaż piana. W smaku OK, ale ma trochę nieprzyjemnej cierpkości. Pigwa została wybrana jako mój reprezentant na konkurs - piwo ma wspaniały żółty kolor, mocno pigwowy zapach, w smaku zaś jakby pić lekko rozcieńczony sok - bardzo owocowe, bardzo kwaśne, z lekkimi nutami weizena. Gdybym powtarzał przepis, dodałbym mniej soku z pigwy. Wyniki konkursu: Pigwa odpadła w eliminacjach. Po dodatkowym tygodniu dojżewania, chyba jednak wyłałbym na konkurs wercję z sokiem z Czarnego Bzu - z czasem te cierpkie posmaki zniknęły, piwo wygląda pięknie, dobrze smakuje, i ma w charakterze ślady weizena. Pigwa jest dobra, ale zbyt kwaśna dla sędziów z Brokreacji i owocowość w 100% zamaskowała nuty piwa pszenicznego. Granat wypadł najsłabiej, ma takie mocno winne posmaki. 08.11.2021 - masakra jak te piwa zmieniły się w trakcie leżakowania... Pigwa jest teraz najsłabszą wersją, przez swoją przeszkadzającą kwaśność. Czarny bez stracił posmaki taninowe i jest bardzo dobry. Granat jest najlepszy, aromaty owocowe pięknie w nim wpółgrają z weizenową bazą. Edytowane 8 Listopada 2021 przez TomX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 19 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 (edytowane) Warka #63 Witbier końcoworoczny Zasyp: 1,2kg - pale ale 0,21kg - owsiany 1,4kg - płatki orkiszowe błyskawiczne 0,5kg - płatki owsiane błyskawiczne Zacieranie: 12 litrów wody z dodatkiem kwasu fosforowego do uzyskania pH zacieru na poziomie 5,6. 63°C - 90' 72°C - 45' 78°C - 10' Na mash-oucie dodane 100g łuski gryczanej. Warzenie: 28g Premiant 2018 - (na opakowaniu podane 2,5% a/k, ale podejżewam, że to błąd, powinno być 5,2%) 15g suszonej skórki gorzkiej pomarańczy + 5g szuszonej skórki słodkiej pomarańczy + 17g kolendry roztartej w moźdieżu + 78 g świeżej, drobno pokrojonej trawy cytrynowej - połowa mieszanki dodana na 10' razem z połową tabletki whirflocka, druga połowa dodana na 2'. Drożdże: Gęstwa FM Białe Walonki pozyskana od przyjaciela. Otrzymałem około 15 litrów brzeczki 12*Brix. 04.02.2022 Pierwsza degustaja, 12 dni po rozlewie. Piwo prezentuje się pięknie (złoty kolor, trwała biała piana), w aromacie cudowna trawa cytrynowa. Smak OK, ale jakby trochę za gorzkie. Może potrzebuje więcej czasu... Edytowane 4 Lutego 2022 przez TomX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 20 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Warka #64 Pils 13*Brix Zasyp: 3,2 kg - Pilzneński 0,4 kg - Cara Clair Zacieranie: 14 litrów wody z dodatkiem kwasu fosforowego do uzyskania pH zacieru na poziomie 5,6. 63°C - 40' Po 20' odebrano 4 litry gęstego do dekoktu, który był gotowany przez 15'. 72°C - 30' 78°C - 10' Warzenie: 15,7 g Hellertauer Mitelfruh 2019 (4,2%) - 60' 10 g Hellertauer Mitelfruh 2020 (3,7%) - 60' 14,7 g Izabella (6,8%) - 60' 20 g Hellertauer Mitelfruh 2020 (3,7%) + pół tabletki Whirfloc - 15' 20 g Hellertauer Mitelfruh 2020 (3,7%) - 5' Drożdże: Świeża fiolka (bez startera) FM Bohemska Rapsodia. Otrzymałem około 14 litrów brzeczki 152*Brix - wydajność lepsza, niż zakładałem. Dodałem 2l wody mineralnej, żeby rozcieńczyć do ok. 16l ~13,2*Brix. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 4 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 (edytowane) Warka #65 New Wave PIPA 13*Brix Zasyp: 2,2 kg - Pale Ale 1kg - Żytni Viking 0,3 kg - Melanoidynowy Zacieranie: 18 litrów wody z dodatkiem kwasu fosforowego do uzyskania pH zacieru na poziomie 5,5. 67 - 65°C - 90' 78°C - 10' Warzenie: 10g Zula 9,7% - 60' 5g Zula 9,7% - 15' 10g Książęcy 7% - 15' 10g Amora Preta 9% - 15' 10g EXP 2/20 7,5% - 15' Pół tabletki Whirfloca - 10' 10g Książęcy 7% - 5' 10g Amora Preta 9% - 5' 10g EXP 2/20 7,5% - 5' Drożdże: Fermentum Mobile W szkocką kratę FM12 - świeża fiolka obudzona w małym starterze 24 h wcześniej. Chmielenie na zimno (planowane) - po 30g Książęcego, Amora Preta i EXP 2/20 na 48h przed rozlewem. Edytowane 4 Lutego 2022 przez TomX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się