19Mateusz87 Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 #24 Irish Red Ale Smak: słaba goryczka, średnio słodowe, poszczególne smaki zharmonizowane, w smaku półsłodkie Aromat: raczej brak zapachu słodowego i chmielu Piana: niska, szybko się redukuje Kolor: zloty, prawie klarowne Nagazowanie: średnie Całokształt: Bardzo smaczne piwko, kolor może i nie pasuje do IRA ale Krzysiek nie lubi posmaków palonych. Ważne żeby piwo smakowało i ja jestem z tej degustacji bardzo zadowolony. Za kilka tygodni będę mógł porównać moje IRA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 11 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 #28 Weizenbock Smak: słaba goryczka, delikatne nuty palone, wyczuwalne głównie banany oraz nieznacznie goździki Aromat: raczej estrowy, brak zapachu chmielu Piana: jasno beżowa zredukowana do dywanika - drobno pęcherzykowata Kolor: ciemny brąz przechodzący w czerń, nieprzejrzyste Nagazowanie: średnie Całokształt: Piwko podobne do każdego z grupy pszenicznych tyle tylko, że z nutami palonymi. Ogólnie wrażenia pozytywne. Dzięki Krzysiu za piwka, moje też będziesz miał okazję spróbować jak dojrzeją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Cieszy mnie że smakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 #17 Doppelbock Smak: wyczuwalna śliwka, goryczka na niskim poziomie, słodkie Aromat: raczej owocowy, aromat chmielowy na niskim poziomie Piana: gęsta, drobnopęcherzykowata, szybko redukuje się do dywanika Kolor: złoty, klarowne Nagazowanie: przegazowane Całokształt: W zasadzie ten styl mi średnio podchodzi. Piwo przy otwieraniu ruszyło ostro do góry. Z wyprzedzeniem poszedłem do łazienki żeby nie było dużo sprzątania Niestety połowa piwa wyleciało. Krzysiek warzył tego koźlaka w marcu tego roku. Może dlatego też smak uległ zmianie i chmiel teraz jest słabo wyczuwalny. Podobała mi się piana, była taka jak lubię. Szkoda tylko, że tak krótko się utrzymała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 #30 Dortmunder Smak: delikatnie słodowy, średnio chmielony Aromat: zapach jakby estrowy, słabo wyczuwam chmiel Piana: nietrwała ale zostaje mały dywanik Kolor: zloty, czysty jak kryształ Nagazowanie: słabe Całokształt: To piwko smakowało mi bardziej niż warka #17. Dobrze, że mam możliwość spróbowania innych stylów. Dzięki Krzysiu za piwka. Z każdej mojej warki odłożę buteleczkę dla Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 #17 Doppelbock Tak Ci Mateusz sugerowałem byś go otwierał nad zlewem i wlał do dużej szklaneczki. Niestety nie posiadam chłodnej piwniczki i latem moja piwa leżakują w wysokich temperaturach. Z stąd te niespodzianki. Natomiast #30 Dortmunder zabutelkowany został 22 listopada wiec sie jeszcze ułoży i będzie o wiele lepszy Twoje piwa czekają na degustacje i postaram się je ocenić. Troszeczkę sie przeziębiłem i poszczę od piwa juz trzeci dzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Troszeczkę sie przeziębiłem i poszczę od piwa juz trzeci dzień A co byś powiedział na grzańca, do tego żona porządnie wygrzeje i po chorobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Tyś miał chłopie wybrać się na medycyne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 #33 American India Pale Ale Smak: delikatnie słodowy, wyczuwalna przyjemna goryczka, orzeźwiające, jakby wytrawne Aromat: w zapachu spodziewałem się słodu Cascade, później zajrzałem do receptury Krzysia i już wiem czemu tego nie czuję - w recepturze nie było tego chmielu Poza tym delikatnie słodowy zapach z odrobiną chmielowego Piana: piwo jest młodziutkie to też piana jeszcze nie za dobra, nietrwała Kolor: kolorek bursztynowy, piwo klarowne Nagazowanie: słabe do umiarkowanego Całokształt: Piwo bardzo mi smakowało, lubię takie z orzeźwiającym końcem a to takie było. Jak piana dojdzie do swojej formy to będzie super. Piwo robione na American Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Dzięki za ocene. Ja go jeszcze nie piłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 #19 Triple Smak: Wyraźnie wyczuwam owocowość w tym piwie, jednak nie mogę konkretnie wskazać co to jest za owoc lub owoce. Ważne, że w piwie nie wyczuwa się alkoholu. Bardzo dobrze Krzysiek zamaskowałeś to 8% Goryczka na niskim poziomie. Aromat: Aromat podobny do smaku, nie wyczuwa się alkoholu oraz chmielu. Piana: Szybko się pojawia i szybko znika oblepiając szkło. Po kilku minutach zostaje jedynie dywanik. Kolor: Jasna miedź, chyba dość klarowne, nadmiar CO2 mógł podnieść odrobinę drożdży. Nagazowanie: Trochę przegazowane, ale nie dużo. Byłem przygotowany na to i dużo piwka mi nie uciekło Całokształt: Piwo umiarkowanie słodowe, mocne, smaczne, inne od całej reszty. Choć na początku degustacji wydawało się, że coś w tym piwie jest dziwnego to po kilku łykach złudzenie to zniknęło Są jednak piwa, w których kubki smakowe muszą się przyzwyczaić do danego gatunku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 #34 Scottish Ale Smak: Czysty profil smakowy, wyraźna goryczka, orzeźwiające, delikatnie słodowe. Nie mogłem rozszyfrować jednego smaku, jestem prawie pewny, że to chmiel ale nie wiem jaki. Trudno mi jednoznacznie porównać to do czegoś, to chyba jakiś trawiasty posmak. Aromat: Zapach bardzo przyjemny, lekko chmielowy. Piana: Piana niska, szybko znikająca. Kolor: Bardzo jasny, złoty, piwo super klarowne. Nagazowanie: Słabe. Całokształt: To jedno z Twoich najlepszych piw Krzysiek jakie piłem. Wziąłem pierwszy łyk i pozytywnie się zdziwiłem, sam nie wiem czym, może tym, że nie wiedziałem czego się spodziewać po tym stylu. Oczekiwałem czegoś brytyjskiego o profilu podobnym do S-04 a tu całkiem coś innego Bardzo podobała mi się w tym piwie goryczka. Czuć, że piwo jest z charakterem Klarowność piwa mnie powaliła, nie widziałem wiele piw domowych o takiej klarowności. Nie chciałem w ten sposób o tym myśleć ale patrząc na kufel skojarzenie było jednoznaczne z piwem komercyjnym Piwo mogłem praktycznie wylać z butelki do ostatniej kropli ale z przyzwyczajenia zostawiłem 1cm na dnie żeby drożdże nie pchały się do kufla. W tym momencie nastąpiło kolejne zaskoczenie bo osad był bardzo zbity. W degustowaniu piw od Krzyśka mam poważny problem ponieważ piwa te są stosunkowo młode a mnie kusi żeby je wypić. Kiedy sobie tak stoją i na nie patrze to aż żal się nie napić Może stąd wynika, że piana jest niska i szybko się redukuje, a nagazowanie słabe. Ogólnie rzecz ujmując, bardzo smaczne piwo, sam chciałbym, żeby moje tak wychodziły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Dzięki za ocenę. Ale mi narobiłeś smaku jak tylko wrócę z pracy muszę skosztować tego Szkota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Dzięki za ocenę. Ale mi narobiłeś smaku jak tylko wrócę z pracy muszę skosztować tego Szkota I co myślisz o tym piwku ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 No smaczne fajnie sie chmielenie udało. Kolorek za jasny, ciekawe czy się jeszcze nagazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 #32 Milk Stout Smak: Lekko palony, lekko kawowy. Mimo że Krzysiek użył sporo chmielu, goryczki w tym piwie zbytnio nie wyczuwam. Wyczuwam sporą słodycz, która ładnie się wkomponowała w całość. Aromat: Zapach również palony i kawowy. Nie wyczuwam chmielu. Piana: Niestety niska i nietrwała. Po 3 minutach nic nie zostaje. Kolor: Czarny jak asfalt, nieprzejrzysty Nagazowanie: Na mój gust w sam raz. Podoba mi się jak bąbelki szczypią w język Całokształt: Piwo dość młode, a więc potrzebuje jeszcze trochę czasu. Goryczka z nutami palonymi ładnie się harmonizuje, za jakiś czas pewnie i to co palone połączy się z całością. Smaczny Stout w słodszej wersji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 No to w takim razie ja jeszcze potrzymam buteleczkę która dostałam od Krzyśka i zobaczymy jak zmieni się smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 2 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 #38 Pilzner Smak: Delikatnie chmielowy, słodowy, orzeźwiający. Aromat: Lekko chmielowy, bez negatywnych zapachów. Piana: Drobnopęcherzykowata, biała. Kolor: Złoty, bardzo klarowny, wręcz przypomina piwa komercyjne (przepraszam Krzysiek za porównanie ) Nagazowanie: Średnie. Całokształt: Lubie piwa dolnej fermentacji a zwłaszcza Pilsy, Lagry itp. To piwko było bardzo dobre, z przyjemnością się je piło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 2 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 # 39 Tmave Smak: Delikatnie palony z lekką nutką chmielową. Aromat: Palony, przypomina kawę. Piana: Beżowa, szybko redukuje się. Kolor: Czarny, prawie klarowny. Nagazowanie: Średnie. Całokształt: Dobre piwo z nutka kawy oraz palonego ziarna. Nie piłem jeszcze tego stylu, jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Dziękuję Mateusz za ocenę. Oba te piwa zaliczam do bardzo udanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Właśnie zdegustowałem warkę 69 - weizen. Pycha!! Świeżutka, młodziutka pszenica o intensywnym aromacie banana. Ucieszyłem się jak te - nie przymierzając - małpy Świetne piwo! Pozazdrościć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi