Skocz do zawartości

Browar Trzy Korony

Rekomendowane odpowiedzi

25. IPA  14 blg/ 34 ibu / 4,7 srm / 6,5%

Warka miała być 28 l - wyszło 25.

Data warzenia: 21.09.2025

Skład:

5kg pale ale VM

1 kg pale ale Wayermann

0,5 kg monachijski VM

0,3 kg carabody VM

30g - Magnat 13%

50g - Amarillo

50g - Mosaic

50g - Citra

drożdże US WC Gozdawa

25 l kranówki do zacierania +

Gips 6g

sól epsom 3g

sól kuchenna 3g

kwas fosforowy 85% 5 ml

ph 5,6

Ca 107 Mg 14,7 Na 30,3 Cl 55,3 SO4 140,7 CaCO3 -38

Zacieranie 60' - 67°C

Wygrzew 78°C - kilka minut

14 l kranówki do wysładzania +

kwas 3 ml

ph 5,6

Zlane 31 litrów.

30g Magnat na goryczkę - 60'

Chłodzenie do 20°C, bo gorący dzień był.

Zlane tylko 25l - 15blg. Około 2l strat od zamierzonej objętości - hop spider zatykał się.

Drożdże US West Coast Gozdawa zadane w 20°C, wstawione na werandę w 18°C o godz. 18. Po 12 h F nieśmiało rusza.

Temperatury otoczenia F:

1-2 dzień - 18°C

3 dzien - 19°C

4-18 dzień - 20-21°C

09.10.2025. Chmielenie na zimno:

50g Amarillo, 50g Mosaic, 50g Citra na pokrywkę. 2 blg końcowego czyli 6,7+0,4=7,1%. Trzeba będzie rozcieńczyć przy rozlewie.

Data rozlewu: 13.10.2025.

Zmierzone jeszcze raz - 2 blg, także spore odfermentowanie: jedna paczka sucharów z 15 do 2 w 25 litrach. Chmiel niemal w całości osiadł na pokrywce IKEI w wiadrze, co mi się rzadko zdarza. Jako że z reguły pokrywka w którymś dniu się przekrzywia i spora część chmielu ląduje zazwyczaj na spodzie fermentora, to tym razem mocno zaparłem ją o ścianki wiadra. Niestety tak mocno, że aż trudno wyjąć było. (Wkładanie tych łapsk w piwo to najgłupszy moment i pewnie kiedyś zrezygnuje przez to z chmielenia na zimno na rzecz hop standu). Po wyjęciu i wzburzeniu resztek, zamieszałem całość, żeby chmieliny zebrały się na środku dna, przygotowałem butelki i zacząłem zlewać piwo jak zwykle przez hop spider z pończochą. Ani razu się nie zatkało. Syrop 2 l wody + 164g cukru do 2.4v. Razem miało wyjść 27 litrów. Niestety, strat 2 litry z hakiem i wyszło raptem ze 24,5 litra. Lekki wkurw, że tak powiem, bo chciałem z tej roboty mieć przynajmniej 50 butelek, ale nie zamierzam bawić się z filtracją chmielin z drożdżami z dna. Liczę, ze po dodaniu tych 2 litrów ekstrakt spadł do jakichś 14blg, a alkohol to finalnie ok. 6,5%. Czy tak jest dokładnie to nie wiem, ale nie chcę mi się zagłębiać w to.

-------------------------

24.10.2025. Kiepska ta IPA. 150g uznanych chmieli na 25l, więc więcej niż wrzucam zwykle, a aromat jest słaby, mało wyczuwalny. Co innego goryczka. Wg wyliczeń zaledwie 34 IBU a w odczuciu piwo mocno gorzkie, pozbawione słodowej kontry. O tyle dziwne, że tydzień temu piłem Imperialną IPĘ o rzekomo 120 stopniach IBU i nawet przez chwilę nie wydało mi się zbyt gorzkie. Outsider z warki 24 jest o wieeeele lepszy - aromat aż bucha.

25.10.2025. A dziś nie wydaje mi się przesadnie goryczkowe, tylko w sam raz. Może dlatego, że pije je jako drugie. Nie wiem.

Edytowane przez Dawid Szatan

• 1 miesiąc temu...

26. Milk Cocoa Stout "Sexual Chocolate" 15 blg/ 24 ibu/ 93 ebc/ 6,5%

Warka ok. 25 litrów.

Data warzenia: 07.11.2025.

Skład:

1kg pilzneński 

2kg pale ale

1kg monachijski II

0,5kg płatki owsiane (podpieczone w piekarniku)

0,25kg carafa III

0,25kg czekoladowy ciemny

O,25kg karmelowy 600

0,25kg brown fawcett

0,75kg laktozy

200g łuski kakaowca

Zacieranie w 20 litrach:

69-65°C - 60'

wygrzew - 80°C

Modyfikacje:

Gips 1g

Sól epsom 1g

Sól kuchenna 1g

Chlorek wapnia 2g

Kwas fosforowy 85% - 4,33 ml do ph 5,6.

Woda do wysładzania - 10 litrów:

Kreda 3g

Soda oczyszczona 3g

Profil wody na brewersfriend: London (porter, dark ales):

Ca 124,6 Mg 10,6 Na 40,5 Cl 60,8 S04 55,7 CaCO3 138

Zlane 24 litry.

Gotowanie 60':

0' - 15g Magnat 13% w worku

50' - 0,5 kg laktozy

Schłodzone do 17°C w ok. 15 minut.

Whirlpool i zlane... aż 23 litry. Muszę zacząć mierzyć ilość brzeczki przed zlaniem. Chciałem treściwe piwo, więc celowałem w 20 litrów 16 blg bez laktozy, tak by z nią wyszło 17,4. Gdyby odparowało do 20 litrów, to pewnie osiagnąłbym akurat 16, a tak wyszło 14,5 - dopiero z laktozą 16. Przynajmniej zakładając, że jest tak, jak głosi teoria, że 100 g laktozy podnosi blg o 0,28. Nie mierzę ekstraktu brzeczki ani przed gotowaniem ani w trakcie, bo potłukłem wszystkie menzurki, a refraktometru póki co nie posiadam. Pewnie czas na zakup. Jakim cudem tak mało odparowało?

Tak czy inaczej 23 litry 16blg do fermentacji. Napowietrzone 6-krotnym przelaniem z wiadra do wiadra. Standardowo, drożdże US West Coast Gozdawa. Zadane o godz. 14:40 w temp. brzeczki 17°C i wstawione do pokoju o temp. 17°C. I tu się zaczyna cały kłopot warki #26.

Zero oznak fermentacji po 24h. Piany nie ma, pokrywka ledwo nadmuchana. Niestety nie kupiłem zapasowych drożdży, bo nigdy nie miałem akcji, by drożdże nie pykły. Warzyłem w piątek, w sobotę wieczór minęła doba. Stacjonarnie drożdży u mnie w mieście w poniedziałek raczej nigdzie nie kupię, a we wtorek święto, więc nawet jak zamówię, to najwcześniej dojdą w środę. Trza ratować warkę. Do wyboru miałem niewiele opcji. Albo BE-134, zakupione z myślą o Saisonie albo drożdże, które w ramach eksperymentu zamroziłem półtora roku temu: FM41 i FM25. Reasumując, same charakterystyczne drożdże. Uznałem, że najbardziej neutralnymi z nich były FM25, bo nie dały jakiegoś mega aromatycznego piwa, a już lepiej iść w stronę korzennych smaków aniżeli bananów, więc postanowiłem sprawdzić czy moje mrożenie pozwoliło drożdżom przeżyć, a fermentację trzymać w miarę niskiej temperaturze. Niestety, suchy ekstrakt, który otworzyłem chyba z rok wcześniej, stwardniał i cholera wie, czy używanie go ma sens. Po kilku uderzeniach tasakiem odłamałem 100-gramowy kawałek, zalałem wodą i rozpuściłem. Zagotowałem litrowy starter (pachniał normalnie), schodziłem do 25°C, a w międzyczasie wyciągnąłem z zamrażarki słoiczek ok. 190 ml z gęstwą zebraną, jak głosi kartka, 15.05.2024r. Wstawiłem go do garczka z letnią wodą i stopniowo zmieniałem wodę na coraz cieplejszą. Napowietrzyłem schłodzoną brzeczkę, przelewając parę razy, wlałem drożdże, zmierzyłem blg - 8, temp. 25°C, po czym przykryłem sreberkiem. Całość zanurzyłem w wiaderku z wodą, do którego wrzuciłem grzałkę akwarystyczną z termostatem, ustawionym na 25°C. Jeśli po 48h od zadania drożdży fermentacja nie ruszy, wleję starter. Taki plan był. Finalnie, wieczorem wypiłem parę piw i dodałem do startera drożdże z dna dwóch IPEk, co w sumie głupie było, bo drożdże mogą się zwalczać, a ja finalnie nie będę wiedział czym fermentuję :) Po 24h piana na centymetr, fermentacja w toku, pachnie przyjemnie, więc chyba wszystko zdrowe.

09.11.2025 o godz. 19 napowietrzyłem jeszcze raz brzeczkę i wlałem cały starter (8blg), co finalnie dało już prawie 25 litrów 15,6 blg. 53 h po zadaniu pierwszych drożdży. Temperatura otoczenia 17°C. Następnego ranka fermentacja była w toku. Mały dywan na dnie fermentora, więc zakładałem, że ilość drożdży będzie niewystarczająca, ale myliłem się.

12.11.2025. z samego rana fermentacja ustała. W 2 dni zeszło do 3 blg, z czego teoretycznie 1,4 to laktoza, więc odfermentowanie ogromne i śmiem twierdzić, że w tej laktozie musiał być cukier, co zwiększyło odfermentowanie. Niestety piwo straciło sporo ciała. Przeniosłem wiadro w 20°C.

Wieczorem przegotowałem w ok. 0,5-1 litra wody 200g łuski kakaowej, schłodziłem i dodałem ją do wiadra - poleciały na dno.

18.11. zabutelkowałem 0,33 i sprobowałem drugie tyle bez nagazowania, by wybadać poziom słodyczy i wiedzieć ile dodać laktozy z racji rozcieńczenia. W ogóle nie wyczułem słodyczy ani mleczności, także postanowiłem dodać jeszcze 250g laktozy. FM25 raczej nic nie wniosły.

21.11.2025. Wystawiłem fermentor na werandę w 6°C, żeby pływające w toni części kakaowca opadły nieco na dno.

Data rozlewu: 23.11.2025.

104g cukru + 250g laktozy do refermentacji - syrop 0,6 litra. Zlane 24,5 litra.

Podsumowując: warka z przygodami i dziwna, bo na papierze mamy w sumie wytrawnego milk stouta na drożdżach do belgijskich piw klasztornych. Nie spodziewam się dobrego piwa, tylko płytkiego i wodnistego, zwłaszcza przez pierwsze 2 miesiące, co ograniczy moje warzenie ciemnych piw do porterów i risów.

Na przyszłość muszę spróbować dodatku mleka w proszku na etapie gotowania (choćby do tych porterów i risów), bo wg odcinka podcastu Alchemia o dodatkach do piwa - ponoć daje odczuwalny posmak mleczności w piwie, co może być dobre.

IMG_20251108_183126.thumb.jpg.09df83200aa1afc466762b3bd28b5344.jpgIMG_20251108_202000.thumb.jpg.0ac7c92bd057b4724fc18eae61ff7d3b.jpg

I etykieta z błędem - słód brown, nie black:

kakao3.thumb.jpg.4c962df0d4aa1cb8fdf2678ef8686b1d.jpg

Edytowane przez Dawid Szatan