Ochlaptus Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca (edytowane) Sprzęt Zacieranie Gar emalia 30 litrów z odpryskami i rdzą, ale zdarłem ją Ballingomierz nurkowy Refraktometr zamówiony na ali Łyga plastikowa Stary fermentor 33l z kranikiem do wysladzania Fermentacja Fermentor 15l z kranikiem Fermentor 33l bez kranika z rurką do fermentacji Piwnica Odkażanie Oxi Sanipro rinse Warka nr1. 12blg 19 IBU 8.8 litra american wheat z blogu dori Zacieranie 1.2 kg slodu pszenicznego 1.2kg slodu pilzneńskiego około 7 litrów wody 67 stopni przez godzinę Wysładzanie 2 godziny (zamierzona powolna Filtracja) Pierwsze co leciało 18blg a przestałem odbierać jak leciało poniżej 3blg. Gotowanie 60 minut 60min 4g citra 15min 4g citra 7g citra whirlpool poniżej 80 stopni. Chlodzenie w wannie około 3h Do 16 stopni Fermentacja 8.8l 12 blg po dolaniu jeszcze 2 litrów przegotowanej wody. Pół paczki US-05 16.5stp otoczenia przez 10 dni Butelkowanie 4.5blg, 16 butelek, 3g cukru do refermentacji Smak Wypite po 2 tygodniach, bardzo słaba piana, dobre nagazowanie i o dziwo bardzo mocny smak cytrusów. Ogólnie jestem zadowolony Uwagi termometr zanurzony max do połowy przez co zakłamał temp. i zacierałem kilka stopni wyżej Nie uwzględniłem, że młóto chłonie wodę Tragiczna wydajność wydaje mi się, że przez grubość śruty Warka nr2 to samo co nr 1 tylko na gęstwie US05 Zacieranie 1.2kg słodu pszenicznego, 1.2kg słodu pilzneńskiego 7l wody 67stopni 60minut Wysładzanie 40 minit Pierwsze co leci 16.5 blg wyszło przed gotowaniem 9.5blg Gotowanie 60 minut Cascade PL 60 min Cascade PL 15min Cascade PL whirlpool poniżej 80stp Nie pamiętam ile chmielu dałem, ale tyle żeby alfakwasowo wyszło jak z citra w warce nr1 Dodam, że chmiel o zapachu skarpety Chlodzenie W wannie do 16 stp w około 2/3h Fermentacja 12blg 9.5l Napowietrzanie poprzez mieszanie wiadrem 3 łyżki gęstwy Us05 Temp. otoczenia 16 stopni 2 tygodnie Butelkowanie 3.5blg, 17 butelek, 3g cukru do refermentacji Smak Dziwny posmak jakby skarpety, słodu i ziarna, ale do wypicia. Zraziło mnie to piwo do cascade PL. Uwagi Za mało gęstwy Dziadowski chmiel Może jakieś zakażenie Termometr nie zanurzony Nie uwzględniona woda w młócie Za gruba śruta, tragiczna wydajność Warka nr 3 12.5blg 20 IBU 18.7 litra american wheat z blogu Dori Zacieranie 2.5kg słód pszeniczny 2.5kg słód pilzneński 15l wody 60min 67 stopni Wysładzanie 1l na minute Pierwsze co leci 16.2blg Przed gotowaniem 11.3blg Gotowanie 60min citra 6g 15min citra 8g Whirlpool 16g citra poniżej 80stp. Chlodzenie w wannie Fermentacja 18.7l 12.5blg Gęstwa Us05 z poprzedniego piwa które słabo wyszło Napowietrzone trzachaniem wiadra Tydzień w 15.5 atopnia Tydzień w 20 atopmiach Butelkowanie 2.5blg Wyszło 36 butelek 3g cukru do refermentacji Smak Czuć dziwny smak jak w 2 warce, jakby młóta, ziarna czy czego Może za słabo gotowane, może zakażenie gęsto z 2 warki Po 2 tyg. Niezły smak lekko cytrusów i lekki posmak tego mlota ziarna jakby a zapach przyjemny cytrusówy Uwagi Słabe gotowanie Słabe odkażanie (oxi) Może zakażenie (gęstwa z drugiej warki) Warka nr 4 12.4blg 19 IBU 20.2 litra american wheat z blogu Dori Zacieranie 2.5kg słód pszeniczny 2.5kg słód pilzneński 17.5l wody 90 minut w 67stopniach Wysładzanie 12.5l wody około litr na minutę Temp wody 76stopni Gotowanie 60min citra 6g 15min citra 8g Whirlpool citra 16g poniżej 80 stp. Chlodzenie w wannie około 3h Fermentacja 20.2l 12.3blg Cała paczka suchych Us05 1 tydzień temperatura otoczenia 16 stopni 1 tydzień temp otoczenia 22 stopnie Butelkowanie 2.2blg, 38 butelek, 3g cukru do refermentacji Smak Dzisiaj butelkowałem Smakuje przyjemnie cytrusów,i pachnie tak samo przyjemnie cytrusowo. Nie ma tego posmaku młóta a użyłem nowych drożdży, może to jest to? Kupiłem sani pro einse i zebralem gęstwe wszystko odkażając Wydajność 69% na brewness Uwagi Slabe gotowanie Słabe odkazanie oxi Lepsza wydajność gdy dłużej zacierałem 69% na brewness Trochę za mało wody o te 2 litry Jutro robię Apa Warka nr5 12.6blg 20ibu 23 litry APA Zacieranie Słód pale ale 5kg Słód pszeniczny 200g 18.2l wody 67 stopni 90minut 72 stopnie 30minut Wysładzanie 16 litrów wody około litr na minutę Temp. Wody ok 75 sropni Gotowanie 60min lunga 10g 15min lunga 30g Whirlpool lunga 30g poniżej 80stp. Chlodzenie w wannie 3h30m Fermentacja 23litry 12.6blg Gęstwa Us05 wlane co się dało czuć lekko zapach jaja z gęstwy 17-18 stopni otoczenia Butelkowanie 2.7blg, 42 butelki, 3.9g cukru do refermentacja (najwyższa temp. 27stp.) Smak W dniu butelkowanie przyjemna goryczka i fajny chmielowy smak, taki bliższy koncerniaków, ale o wiele przyjemniejszy. Zapowiada się super. 2 tyg po butelkowaniu super przyjemna goryczka jakby grejpfrutowa, dobre nagazowanie. Chmiel lunga przypadł mi do gustu. Piwko prawie tak klarowne jak koncerniaki Wydajność Wreszcie niby wydajność skoczyła na 80% brewness. W fermentorze miałem prawie 23litry, ale wyszło mi 42 butelki także nie wiem jak tu liczyć wydajność Edytowane 1 Sierpnia przez Ochlaptus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się