Skocz do zawartości

Browar Ochlaptus


Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęt 

 

Zacieranie

Gar emalia 30 litrów z odpryskami i rdzą, ale zdarłem ją 

Ballingomierz nurkowy 

Refraktometr zamówiony na ali

Łyga plastikowa 

Stary fermentor 33l z kranikiem do wysladzania

Fermentacja 

Fermentor 15l z kranikiem 

Fermentor 33l bez kranika z rurką do fermentacji 

Piwnica 

Odkażanie 

Oxi

Sanipro rinse

 

 

Warka nr1. 12blg 19 IBU 8.8 litra american wheat z blogu dori

 

Zacieranie 

1.2 kg slodu pszenicznego

1.2kg slodu pilzneńskiego

około 7 litrów wody 67 stopni przez godzinę 

 

Wysładzanie 

2 godziny (zamierzona powolna Filtracja) 

Pierwsze co leciało 18blg a przestałem odbierać jak leciało poniżej 3blg.

 

Gotowanie 60 minut 

60min 4g citra

15min 4g citra

7g citra whirlpool poniżej 80 stopni.

 

Chlodzenie w wannie około 3h

Do 16 stopni 

 

Fermentacja 

8.8l 12 blg po dolaniu jeszcze 2 litrów przegotowanej wody. 

Pół paczki US-05

 16.5stp otoczenia przez 10 dni

 

Butelkowanie 

4.5blg, 16 butelek, 3g cukru do refermentacji 

 

Smak

Wypite po 2 tygodniach, bardzo słaba piana, dobre nagazowanie i o dziwo bardzo mocny smak cytrusów. Ogólnie jestem zadowolony

 

Uwagi

termometr zanurzony max do połowy przez co zakłamał temp. i zacierałem kilka stopni wyżej

 

Nie uwzględniłem, że młóto chłonie wodę 

 

Tragiczna wydajność wydaje mi się, że przez grubość śruty

 

 

Warka nr2 to samo co nr 1 tylko na gęstwie US05

 

Zacieranie

1.2kg słodu pszenicznego,

1.2kg słodu pilzneńskiego

7l wody 67stopni 60minut

 

Wysładzanie 40 minit

Pierwsze co leci 16.5 blg 

wyszło przed gotowaniem 9.5blg

 

Gotowanie 60 minut

Cascade PL 60 min

Cascade PL 15min

Cascade PL whirlpool poniżej 80stp

Nie pamiętam ile chmielu dałem, ale tyle żeby alfakwasowo wyszło jak z citra w warce nr1

Dodam, że chmiel o zapachu skarpety 

 

 

Chlodzenie 

W wannie do 16 stp w około 2/3h

 

Fermentacja

12blg 9.5l

Napowietrzanie poprzez mieszanie wiadrem

3 łyżki gęstwy Us05 

Temp. otoczenia 16 stopni  2 tygodnie

 

Butelkowanie 

3.5blg, 17 butelek, 3g cukru do refermentacji

 

Smak

Dziwny posmak jakby skarpety, słodu i ziarna, ale do wypicia. 

Zraziło mnie to piwo do cascade PL. 

 

Uwagi

Za mało gęstwy 

 

Dziadowski chmiel

 

Może jakieś zakażenie 

 

Termometr nie zanurzony

 

Nie uwzględniona woda w młócie 

 

Za gruba śruta, tragiczna wydajność 

 

 

Warka nr 3 12.5blg 20 IBU 18.7 litra american wheat z blogu Dori 

 

Zacieranie

2.5kg słód pszeniczny

2.5kg słód pilzneński 

15l wody 60min 67 stopni

 

Wysładzanie 

1l na minute

Pierwsze co leci 16.2blg

Przed gotowaniem 11.3blg

 

Gotowanie

60min citra 6g

15min citra 8g

Whirlpool 16g citra poniżej 80stp.

 

Chlodzenie w wannie

 

Fermentacja

18.7l 12.5blg

Gęstwa Us05 z poprzedniego piwa które słabo wyszło 

Napowietrzone trzachaniem wiadra

Tydzień w 15.5 atopnia

Tydzień w 20 atopmiach

 

Butelkowanie 

2.5blg

Wyszło 36 butelek 

3g cukru do refermentacji 

 

Smak 

Czuć dziwny smak jak w 2 warce, jakby młóta, ziarna czy czego

Może za słabo gotowane, może zakażenie gęsto z 2 warki

Po 2 tyg. Niezły smak lekko cytrusów i lekki posmak tego mlota ziarna jakby a zapach przyjemny cytrusówy

 

Uwagi

Słabe gotowanie 

 

Słabe odkażanie (oxi) 

 

Może zakażenie (gęstwa z drugiej warki) 

 

 

Warka nr 4 12.4blg 19 IBU 20.2

litra american wheat z blogu Dori 

 

Zacieranie 

2.5kg słód pszeniczny 

2.5kg słód pilzneński 

17.5l wody

90 minut w 67stopniach 

 

Wysładzanie 

12.5l wody około litr na minutę 

Temp wody 76stopni 

 

Gotowanie

60min citra 6g

15min citra 8g

Whirlpool citra 16g poniżej 80 stp. 

 

Chlodzenie w wannie około 3h

 

Fermentacja

20.2l 12.3blg

Cała paczka suchych Us05

1 tydzień temperatura otoczenia 16 stopni 

1 tydzień temp otoczenia 22 stopnie 

 

Butelkowanie 

2.2blg, 38 butelek, 3g cukru do refermentacji

 

Smak

Dzisiaj butelkowałem

Smakuje przyjemnie cytrusów,i pachnie tak samo przyjemnie cytrusowo. Nie ma tego posmaku młóta a użyłem nowych drożdży, może to jest to? 

Kupiłem sani pro einse i zebralem gęstwe wszystko odkażając

 

Wydajność 

69% na brewness 

 

Uwagi

Slabe gotowanie 

 

Słabe odkazanie oxi

 

Lepsza wydajność gdy dłużej zacierałem 69% na brewness

 

Trochę za mało wody o te 2 litry 

 

Jutro robię Apa

 

 

Warka nr5 12.6blg 20ibu 23 litry APA

 

Zacieranie 

Słód pale ale 5kg

Słód pszeniczny 200g

18.2l wody

67 stopni 90minut

72 stopnie 30minut

 

Wysładzanie 

16 litrów wody około litr na minutę 

Temp. Wody ok 75 sropni

 

Gotowanie

60min lunga 10g

15min lunga 30g

Whirlpool lunga 30g poniżej 80stp.

 

Chlodzenie w wannie 3h30m

 

Fermentacja

23litry 12.6blg

Gęstwa Us05 wlane co się dało czuć lekko zapach jaja z gęstwy 

17-18 stopni otoczenia

 

Butelkowanie

2.7blg, 42 butelki, 3.9g cukru do refermentacja (najwyższa temp. 27stp.)

 

Smak

W dniu butelkowanie przyjemna goryczka i fajny chmielowy smak, taki bliższy koncerniaków, ale o wiele przyjemniejszy. Zapowiada się super. 

2 tyg po butelkowaniu super przyjemna goryczka jakby grejpfrutowa, dobre nagazowanie. Chmiel lunga przypadł mi do gustu. Piwko prawie tak klarowne jak koncerniaki

 

Wydajność 

 

Wreszcie niby wydajność skoczyła na 80% brewness. W fermentorze miałem prawie 23litry, ale wyszło mi 42 butelki także nie wiem jak tu liczyć wydajność 

 

 

Edytowane przez Ochlaptus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.