Skocz do zawartości

[GIEŁDA] Fermentor stożkowy 60L

Rekomendowane odpowiedzi

Fermentor stożkowy 60L

Cześć!

W związku z tym, że przechodzę na małe warki wyprzedaję część sprzętu do warzenia.

Sprzedam fermentor stożkowy z nierdzewki. Pojemność do rantu to około 75L, ale realnie użytecznie około 60L. Wymiary w przybliżeniu to 126x48x48cm. Podstawa jest wykonana ze zwykłej stali i można ją odkręcić od samego stożka. Pokrywa jest większa niż średnica stożka i nie jest szczelna - także fermentacja pod ciśnieniem odpada. Ja radziłem sobie tak, że na rant fermentora nałożyłem rozcięty wężyk silikonowy i wtedy pokrywa dolegała. Cały zespół rurek i zawór można rozebrać i odkręcić od fermentora. Do dna stożka wspawany jest gwint. Zawór i rurki są z nierdzewki. Dorzucam też jeszcze jakieś uszczelki do tego zaworu. Rant jest wykończony na okrągło.

Przez dospawanie podstawy zbiornik nie jest idealnie okrągły u góry i średnica waha się od 46 do 46,5 cm. Mi to osobiście nie przeszkadzało i drożdżom też nie.

Ten stożek służył jako odstojnik w browarze w Niemczech.

Ze względu na wagę i wymiary raczej odbiór osobisty w Ostrowie Wielkopolskim.

Gorąco polecam!

• Sprzedający
    radek.b
  • Data
    2025.01.14
  • Cena
    1 200 zł
  • Kategoria