Skocz do zawartości

Zbyt wczesny wzrost chmielu

Cervesia

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem parę sadzonek chmielu w lutym, które przesadziłem do większych doniczek, wykopałem i wymieszałem ziemię z pola wraz z ziemią ogrodową, podlałem (aby trochę zbić ziemię) i odstawiłem do chłodnego garażu. Zostawiłem je na 2-3 tygodnie. Dzisiaj patrzę, a parę sadzonek wygląda tak jak na zdjęciu. No nie powiem, byłem dosyć mocno zaskoczony, jak to urosło 😆.

20250225_150109.thumb.jpg.40886a40689422c86d12a064f95b7b6b.jpg

Czytałem forum, przeglądałem YT, przeglądałem książkę ,,Chmiel i jego uprawa'' oraz ,,Metodyka integrowanej ochrony roślin dla uprawy chmielu'', ale nic nie znalazłem na temat. Zastanawiam się, co powinien z tym zrobić. Przyciąć pędy do ziemi, czy może przesadzić do większych doniczek i pozwolić roślinom rosnąć. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.02.2025 o 15:08, seba_s napisał(a):

Ja bym przesadził do większej doniczki i zostawił jak jest 

Zrobiłem tak jak proponowałeś, i przesadziłem chmiele do 10L doniczek. Dodałem też tyczki (choć trochę krótkie), nawinąłem prawostronnie i dałem tasiemki z nazwami. Wygląda to mniej więcej tak.

20250305_150051.thumb.jpg.e01822d2f7a8ee0c11dd0a3f8b17ac31.jpg

Mam nadzieję, że to wystarczy do tego kwietnia lub końca marca. I jeszcze pytanie, czy powinienem przyciąć wszystkie pędy w kwietniu? Ponoć to wzmacnia nowo wyrastające pędy, dzięki czemu roślina szybciej rośnie, a plony są większe. Czy po prostu wybrać sobie 3-4 pędy i pozostawić do rośnięcia to, co już wyrosło?

Edytowane przez Cervesia

• 2 tygodnie później...
W dniu 6.03.2025 o 03:07, Cervesia napisał(a):

Czy powinienem przyciąć wszystkie pędy w kwietniu? Ponoć to wzmacnia nowo wyrastające pędy, dzięki czemu roślina szybciej rośnie, a plony są większe. Czy po prostu wybrać sobie 3-4 pędy i pozostawić do rośnięcia to, co już wyrosło?

Odpowiadam, jakby kogoś to interesowało. Po zagłębieniu się w lekturze, przytnę jednak te pędy, bo ponoć robią się grubsze i szybciej rosną. Jakby okazało się to nieprawdą, to odbijają mi nowe. Dzięki Sebastian za pomoc.