Skocz do zawartości

SafLager SH-45

mdadela

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatnim numerze magazynu Piwowar natknąłem się na ciekawą informację dotyczącą nowych drożdży Saflager SH-45.

Producent podaje, że ich idealny zakres temperatur fermentacji to 12–18°C, co jak na drożdże dolnej fermentacji brzmi jak dla mnie dość wysoko.

Czy ktoś z Was miał już z nimi jakieś doświadczenia? Jak wypadają pod względem profilu smakowego, czystości fermentacji, ewentualnej siarki? A może ktoś wie, gdzie można je obecnie kupić albo kiedy będą dostępne?

Najbardziej zainteresował mnie właśnie ten zakres temperatur. Na co dzień fermentuję US-05 w 15°C, więc teoretycznie otwiera się ciekawa możliwość: ustawiamy sterownik na 15°C i można jednocześnie fermentować ALE i Lagera w jednej lodówce. Przy ograniczonym sprzęcie to byłoby spore ułatwienie.

Z drugiej strony na to patrząc na US-05 podają 18-26, a na W34/70 12-15 więc patrząc na efekty to daje jakiś obraz jak tu można ufać producentowi 🙂

Jak myślicie – to faktycznie może zmienić podejście do fermentacji lagerów, czy raczej marketing i w praktyce wyjdzie coś „pomiędzy”?

Ciekaw jestem Waszych opinii 😀