olo333 Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Spokojnie trzymaj na burzliwej i się nie przejmuj tym że za długo leży. Jak masz drugi fermentator lub szklany balon to możesz przelać na cichą po tygodniu, a jak nie to pewnie po tych 10 dniach będzie już ok i można butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 TEORETYCZNIE tak. Ale w naszej praktyce różnica między 10 a 20 dni nie ma wielkiego znaczenia. W teorii jest coś takiego jak autoliza drożdży, ale "wszyscy o tym mówią, a nikt nie widział". Gdzieś na braukaiser.com jest artykuł, porównujący piwa, z których jedno stało dłużej z drożdżami, a drugie krócej - ale teraz nie mogę go znaleźć. Konkluzja była taka, że różnica jest niewyczuwalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 (edytowane) ale trzeba też mieć na uwadze, że te procesy nie postępują w tygodniach tylko miesiącach, dodatkowo w tak krótkim czasie nie są w stanie wpłynąć znacząco na smak. Bo trzeba mieć cały czas na uwadze, że osad drożdżowy też jest w butelkach a jakoś autolizą tam zbytnio się nie przejmuje. Edytowane 2 Grudnia 2010 przez Belzebub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się