Skocz do zawartości

Problem z brew kitem


mirosh

Rekomendowane odpowiedzi

Spokojnie trzymaj na burzliwej i się nie przejmuj tym że za długo leży. Jak masz drugi fermentator lub szklany balon to możesz przelać na cichą po tygodniu, a jak nie to pewnie po tych 10 dniach będzie już ok i można butelkować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

TEORETYCZNIE tak. Ale w naszej praktyce różnica między 10 a 20 dni nie ma wielkiego znaczenia. W teorii jest coś takiego jak autoliza drożdży, ale "wszyscy o tym mówią, a nikt nie widział".

 

Gdzieś na braukaiser.com jest artykuł, porównujący piwa, z których jedno stało dłużej z drożdżami, a drugie krócej - ale teraz nie mogę go znaleźć. Konkluzja była taka, że różnica jest niewyczuwalna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale trzeba też mieć na uwadze, że te procesy nie postępują w tygodniach tylko miesiącach, dodatkowo w tak krótkim czasie nie są w stanie wpłynąć znacząco na smak. Bo trzeba mieć cały czas na uwadze, że osad drożdżowy też jest w butelkach a jakoś autolizą tam zbytnio się nie przejmuje.

Edytowane przez Belzebub
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.