Przemyss Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Pierwsze piwo stworzone przez zacieranie czeka na zabutelkowanie, przyszedł więc czas na piwo dolnej fermentacji. Z brakującego sprzętu pozostała i lodówka i chłodnica. W sobotni poranek zabrałem się więc za budowę lodówki. Lodówkę robię na ramie zrobionej z drzewa bukowego obitej płytą laminowaną i przestrzeń pomiędzy wypełniam celulozą. Poniżej kilka zdjęć z budowy, pozostało mi jeszcze wykonanie pokrywy, stelaża na butelki z lodem oraz uszczelnienie wszystkich połączeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Tym razem z zdjęciami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Witam Ja również zrobiłem sobie podobną lodówkę. Niemam niestety fotek ale pokrótce wygląda ona tak. Zmontowałem skrzynie z płyty wiórowej którą od środka wyłożyłem steropianem fs20 5cm a front skrzyni, który stanowi drzwiczki z podwójnej warstwy steropianu. Mogę powiedzieć, że lodówka sie sprawdza bo wystarczy jedna zamarznięta butelka 1,5l na 24h i temperatura waha się od 8-10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 @sn_phoenix Jaką masz temperaturę na zewnątrz tej lodówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 kiedy ją używałe to na zewnątrz było 16°C bo to jest piwnica. teraz z racji, że jest zima przy drzwiach piwnicy ma 9°C więc idealnie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 (edytowane) Temat bardzo interesujący, bo sam chętnie zrobiłbym jakieś piwka dolnej fermentacji, a i Koelscha dobrze jest leżakować w 10°C. Niestety coś temat szybko umarł... Przemyss - skończyłeś lodówkę? Zrobiłeś stelaż na butelki? Masz może zdjęcia? Możesz podać wymiary? Gdzie taką celulozę kupiłeś? No i najważniejsze - używałeś już tej lodówki? Jaka jest jej wydajność? Dużo butelek z lodem trzeba tam włożyć i jak długo trzyma niską temperaturę? Wszystkie inne uwagi mile widziane. Propozycja innych konstrukcji, albo pomysł jaką lodówkę za nieduże pieniądze można zastosować również mile widziane. edit: Tu znazlałem podobny wątek, ale i tak chętnie przeczytam jakie są Twoje doświadczenia. http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=3309&p=1 Edytowane 15 Kwietnia 2011 przez waroms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 (edytowane) Poszukaj na forum, można zaadoptować lodówkę, czy zamrażarkę. Ja używam zamrażarki z czasów PRL tj. Mors 222 (w ogłoszeniach chodzą po 80-120zł) + termometr z wyświetlaczem i czujnikiem na kablu + analogowy czasowy wyłącznik prądu (w marketach budowlanych po ok.10zł), używałem termoregulatory akwarystyczne (z Allegro), nie zdały egzaminu (2 szt. spalone). Myślę, że zamrażarka jest lepsza od lodówki, w mojej mieszczą się 2 standardowe fermentatory (1 musi być bez rurki fermentacyjnej) i dodatkowo nietypowe małe np. na duże startery, lub małe warki. Użycie zamrażarki nie wiąże się ze zmianami w jej budowie, można uzyskiwać prawie wszystkie temperatury potrzebne do fermentacji piwa, czy lagerowania (w lodówkach do lagereowania musimy przerabiać termostat). Wyższość zamrażarki nad lodówką to min. możliwość wykorzystania jej do mrożenia żywności np. w okresie około swiatecznym,po czym ponowne wykoprzystanbie do fermentacji piwa. Ps. lodówki ze styropianu nie wychodzą taniej, zakup surowców do jej budowy kosztuje, kosztuje też schładzanie petów w zamrażarkach, nie ma nic za darmo. Edytowane 16 Kwietnia 2011 przez bogdan62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 [..] w mojej mieszczą się 2 standardowe fermentatory (1 musi być bez rurki fermentacyjnej) Jest na to sposób, w sprzedaży są szklane boczne rurki fermentacyjne. Jest jeden minus, trzeba z boku zrobić otwór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 (edytowane) Poszukaj na forum, można zaadoptować lodówkę, czy zamrażarkę. Ja używam zamrażarki z czasów PRL tj. Mors 222 (w ogłoszeniach chodzą po 80-120zł) + termometr z wyświetlaczem i czujnikiem na kablu + analogowy czasowy wyłącznik prądu (w marketach budowlanych po ok.10zł) Rozumiem że ten wyłącznik prądu jest jakoś sprzężony z termometrem i dzięki temu wie kiedy wyłączyć prąd żeby w zamrażarce było np. 8°C? Ale to chyba termostat jest potrzebny...:rolleyes: Użycie zamrażarki nie wiąże się ze zmianami w jej budowie, można uzyskiwać prawie wszystkie temperatury potrzebne do fermentacji piwa, czy lagerowania (w lodówkach do lagereowania musimy przerabiać termostat). Ale zamrażarki nie da się chyba nastawić tak żeby trzymała temperaturę na plusie... Nie bardzo to rozumiem.:rolleyes: Wyższość zamrażarki nad lodówką to min. możliwość wykorzystania jej do mrożenia żywności np. w okresie około swiatecznym,po czym ponowne wykoprzystanbie do fermentacji piwa. To akurat mi nie jest potrzebne - do tego celu mam już zamrażarkę 400 litrów. Ps. lodówki ze styropianu nie wychodzą taniej, zakup surowców do jej budowy kosztuje, kosztuje też schładzanie petów w zamrażarkach, nie ma nic za darmo. Masz rację. Nie tylko kosztuje zrobienie takiej lodówki (materiały i czas) ale potem jest jeszcze dużo zachodu żeby ciągle wymieniać te PETy z lodem. Więc jak zrozumiem działanie zamrażarki o którym mówisz to nawet gdybym miał zapłacić te 200 czy 300 zł za gotowy taki sprzęt to wybiorę takie rozwiązanie a nie skrzynkę styropianową. edit Właśnie znalazłem Twój post na ten temat: http://www.piwo.org/forum/p48550-19-04-2010-14-24-46.html#p48550 I przy okazji trochę wypowiedzi osób które fermentowały dolniaki w temperaturach pokojowych (16-17°C) a mimo to zajmowali z tymi piwami wysokie miejsca w konkursach. W związku z tym za jakimś rozwiązaniem lodówkowym będę się rozglądał, ale raczej na spokojnie. Edytowane 16 Kwietnia 2011 przez waroms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Hej, lodówę udało mi się ukończyć. Co do wydajności to do schłodzenia fermentatora używam dwóch partii butelek 0,7 po wodzie mineralnej. Po schłodzeniu piwa do 5°C, temperaturę utrzymuje poprzez pojemniki 10l. Pojemnik średnio wymieniam co 5 dni. Projekt robiłem bezpośrednio pod siebie, na stanie miałem płytę oraz celulozę po ocieplaniu dachu. W moim przypadku rozwiązanie się sprawdza ponieważ pojemniki chłodzę w pracy. W domu włożenie 10l pojemnika do zamrażalki wiązałoby się pewnie z małą awanturą, a w pracy zamrażarki na ogół stoją puste. Przy okazji wrzucę zdjęcia gotowej lodówki, może się komuś przydadzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się