jarekm Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Ja do ok 5 kg słody wlewam szklankę wody i potrząsam energicznie aż sie wszystko równo nasyci wodą . Co do moczenia, zdania też są podzielone . Ja zostaję przy moczeniu efekt widoczny od razu przy śrutowaniu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hofjan Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 No to w ogóle te Porkerty wołają o pomstę do nieba' date=' bo one nie zgniatają słodu tylko go szarpią. Prawdziwie dobra śruta może wyjść tylko ze śrutownika bębnowego.[/quote']Oj! Czy to nie przesada ale osobiście nie zamieniłbym młynka z bogutyn młyna (taki mały, z 3 wałkami) na porketa. Trudno się nie zgodzić. Od początku działalności piwowarskiej mieliłem śrutownikiem-kaszownikiem rocznik chyba 1905, kupionym na ALLEGRO. Mielił skutecznie, ale niszczył łuskę. Zasada taka jak w porkecie: tarczka wirująca i stała. Umyśliłem sobie zrobić śrutownik własny, ale założyłem, że w XXI wieku biały człowiek nie będzie kręcił korbą. Do napędu zastosowałem maszynkę do mięsa ZELMER - ma niskie obroty (2-3 na sekundę) i bardzo duży moment obrotowy. Wałki mają fi 65 i długość 100 mm. Średnica wynika z wymiarów opraw łożyskowych, a długość - taką sobie wymyśliłem. Wałki napędzane są paskiem wielorowkowym. Egzemplarz testowy sprawdził się, chociaż z zastrzeżeniami. Przekładnia pasowa ma problem z przeniesieniem tak dużego momentu obrotowego i chwilami się ślizga. To rozwiązanie jest właściwe dla mniejszej długości wałków - powiedzmy 50 mm. Tutaj zmniejszyłem czynną długość wałków wkładką kartonową na zasypie. Później przerobię napęd z paska na łańcuszek, nieco zmienię przełożenie, a moc maszynki jest wystarczająca by śrutować całą długością wałków. W stanie jak na zdjęciach śrutowanie 1 kg jęczmienia zajmuje niecałe 2 minuty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekm Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 (edytowane) ale ten pasek wielorowkowy jest odwrotnie jeśli mogę doradzić to lepiej zastosować pasek zębaty , koła zebate za praktcznie darmo można znaleść na złomie z silników spalinowych od napętu wałka rozrządu Edytowane 13 Grudnia 2010 przez jarekm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekm Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 tu zamieściłem filmik jak się śrutuje mieszalnikiem do zaprawy.śrutowanie ok 4,5 słodu zwilżonego to niecałe 5 minut. Ja do korby nie wrócę Pozdrawiam ręcznie śrutujących Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się