Swiaderny Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Warka 35: 8 zbóż "Wiosenne" Pilzneński CM 1,00 kg Monachijski I 1,00 kg Pszeniczny jasny 0,40 kg Żytni 0,40 kg Caramunich II 0,20 kg Melanoidynowy 80 0,20 kg Zakwaszający 0,10 kg płatki owsiane 0,30 kg ryż 0,30 kg kaszka kukurydziana 0,30 kg proso 0,30 kg kasza gryczana 0,30 kg Marynka szyszki 30g - 60 min Lubelski 30g - 10 min drożdże S-33 Zacieranie: 100°C -> 60min - kleikowanie kasz 53°C -> 10min 63°C -> 30min 72°C -> 60min 76°C -> filtracja Wybicie 28l 12°Blg. 25l do fermentora reszta na rezerwę. w międzyczasie #33 - zabutelkowane z 160g cukru Bardzo odważnie Zatarło się bez skrobi? Też używałem sporo zbóż -> '7 polskich zbóż' ale wszystko oprócz kaszy gryczanej miałem słodowane. 180 min i skrobia nadal obecna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Bardzo odważnie Zatarło się bez skrobi? Też używałem sporo zbóż -> '7 polskich zbóż' ale wszystko oprócz kaszy gryczanej miałem słodowane. 180 min i skrobia nadal obecna Zacieranie bez problemów, gorzej filtracja. Niesłodowane to ok. 1/3 zasypu - myślę, że nawet połowa w zasypie przy współczesnych dobrych słodach nie jest problemem. Z mojego doświadczenia wynika (robiłem podobne piwa już kilka razy), że konieczne jest b.dobre rozdrobnienie kasz i ziaren - prawie na mąkę oraz co najmniej godzina kleikowania. Niestety filtracja po takich zabiegach to zawsze masakra - co najmniej 2-3h przez filtrator z oplotu. Szczególnie dolna fermentacja daje fajne wielozbożowe efekty smakowe i zapachowe ale górniaki też pijalne wychodzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Warka 36: Projekt "Hassling Ketling of Elgin" Pilzneński CM 2.3 kg Monachijski I 1.9 kg Zakwaszający 0.2 kg ryż 0,4 kg kaszka kukurydziana 0,4 kg kasza jęczmienna 0,8 kg drożdże Alcotec "Single Strain Whisky" Zacieranie: 100°C -> 60min - kleikowanie kasz 35°C -> 60min 62°C -> 90min 78°C -> filtracja Wybicie 20l 16°Blg Zasyp nieco przypadkowy. Celem jest sprawdzenie stopnia odfermentowania drożdży. Następne zasypy będą raczej czysto słodowe. Ponieważ proces produkcyjny jest dość wydłużony a miarodajna ocena organoleptyczna ma sens nie wcześniej niż po roku - w planach jest powtórzenie kilku warek w odstępach 1-2 miesięcznych i składowanie produktu finalnego w miejscu trudnodostępnym (coby nie kusiło). Pozostała część procesu technologicznego nadaje się raczej do opisu na innym forum więc nie będę się tu rozpisywał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 (edytowane) Szczególnie dolna fermentacja daje fajne wielozbożowe efekty smakowe i zapachowe ale górniaki też pijalne wychodzą Czyli nie ma co się zrażać? U mnie obecność skrobi to wina słodu pilzneńskiego, który jak się później okazało nie miał wystarczająco enzymów żeby sam się zatarł Ale chyba kiedyś powtórzę zasyp bo lubię piwa 'wielozbożowe' Edit: Pozostała część procesu technologicznego nadaje się raczej do opisu na innym forum więc nie będę się tu rozpisywał... Termiczne uszlachetnianie Edytowane 7 Stycznia 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 #30 - Fix You - zabutelkowane z 1.4l rezerwy i 50g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 #29 - "Cztery ręce" - zabutelkowane z 1.7l rezerwy i 20g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 #32 - Gryczane - zabutelkowane z 0,5l rezerwy i 150g cukru na 27l piwa #35 - 8 zbóż - przelane na cichą - zeczło do 2.5 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 #31 - Pils - zabutelkowane z 1,4l rezerwy i 50g cukru na 24l piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 #36 - Ketling - poszedł do uszlachetnienia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 #35 - 8 zbóż - zabutelkowane z 1,4l rezerwy i 85g cukru na 25l piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Warka 37: Premium American Lager "Szuwarek" Pilzneński CM 3,1 kg Monachijski I 1,0 kg Carahell 0,20 kg Melanoidynowy 80 0,10 kg proso 0,3 kg kasza jaglana 0,4 kg Marynka (szyszki) 45g - 60 min Lubelski 35g - 10 min drożdże Wyeast 2308 Munich Lager Zacieranie: 100°C-> 60min - kleikowanie 53°C -> 10min 63°C -> 30min 72°C -> 40min 76°C -> filtracja wybicie 25l 12,5°Blg. starter drożdżowy - 12h - 0.5 l brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 #34 - Tmave - przelane na cichą - zeszło do 3 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 #34 - Tmave - zabutelkowane z 1,5l rezerwy i 60g cukru na 26l piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się