Skocz do zawartości

Browar "Kamienny"


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 35: 8 zbóż "Wiosenne"

  • Pilzneński CM 1,00 kg
  • Monachijski I 1,00 kg
  • Pszeniczny jasny 0,40 kg
  • Żytni 0,40 kg
  • Caramunich II 0,20 kg
  • Melanoidynowy 80 0,20 kg
  • Zakwaszający 0,10 kg
  • płatki owsiane 0,30 kg
  • ryż 0,30 kg
  • kaszka kukurydziana 0,30 kg
  • proso 0,30 kg
  • kasza gryczana 0,30 kg
  • Marynka szyszki 30g - 60 min
  • Lubelski 30g - 10 min
  • drożdże S-33

Zacieranie:

100°C -> 60min - kleikowanie kasz

53°C -> 10min

63°C -> 30min

72°C -> 60min

76°C -> filtracja

 

Wybicie 28l 12°Blg.

25l do fermentora reszta na rezerwę.

 

w międzyczasie #33 - zabutelkowane z 160g cukru

Bardzo odważnie :D Zatarło się bez skrobi? Też używałem sporo zbóż -> '7 polskich zbóż' ale wszystko oprócz kaszy gryczanej miałem słodowane. 180 min i skrobia nadal obecna :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Bardzo odważnie :D Zatarło się bez skrobi? Też używałem sporo zbóż -> '7 polskich zbóż' ale wszystko oprócz kaszy gryczanej miałem słodowane. 180 min i skrobia nadal obecna :/

 

Zacieranie bez problemów, gorzej filtracja.

Niesłodowane to ok. 1/3 zasypu - myślę, że nawet połowa w zasypie przy współczesnych dobrych słodach nie jest problemem.

Z mojego doświadczenia wynika (robiłem podobne piwa już kilka razy), że konieczne jest b.dobre rozdrobnienie kasz i ziaren - prawie na mąkę oraz co najmniej godzina kleikowania. Niestety filtracja po takich zabiegach to zawsze masakra - co najmniej 2-3h przez filtrator z oplotu.

Szczególnie dolna fermentacja daje fajne wielozbożowe efekty smakowe i zapachowe ale górniaki też pijalne wychodzą :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 36: Projekt "Hassling Ketling of Elgin"

  • Pilzneński CM 2.3 kg
  • Monachijski I 1.9 kg
  • Zakwaszający 0.2 kg
  • ryż 0,4 kg
  • kaszka kukurydziana 0,4 kg
  • kasza jęczmienna 0,8 kg
  • drożdże Alcotec "Single Strain Whisky"

Zacieranie:

100°C -> 60min - kleikowanie kasz

35°C -> 60min

62°C -> 90min

78°C -> filtracja

 

Wybicie 20l 16°Blg

 

Zasyp nieco przypadkowy. Celem jest sprawdzenie stopnia odfermentowania drożdży. Następne zasypy będą raczej czysto słodowe.

Ponieważ proces produkcyjny jest dość wydłużony a miarodajna ocena organoleptyczna ma sens nie wcześniej niż po roku - w planach jest powtórzenie kilku warek w odstępach 1-2 miesięcznych i składowanie produktu finalnego w miejscu trudnodostępnym (coby nie kusiło).

Pozostała część procesu technologicznego nadaje się raczej do opisu na innym forum ;) więc nie będę się tu rozpisywał...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szczególnie dolna fermentacja daje fajne wielozbożowe efekty smakowe i zapachowe ale górniaki też pijalne wychodzą :P

Czyli nie ma co się zrażać?

U mnie obecność skrobi to wina słodu pilzneńskiego, który jak się później okazało nie miał wystarczająco enzymów żeby sam się zatarł :ble: Ale chyba kiedyś powtórzę zasyp bo lubię piwa 'wielozbożowe' :beer:

 

Edit:

Pozostała część procesu technologicznego nadaje się raczej do opisu na innym forum ;) więc nie będę się tu rozpisywał...

Termiczne uszlachetnianie :cool:

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 37: Premium American Lager "Szuwarek"

  • Pilzneński CM 3,1 kg
  • Monachijski I 1,0 kg
  • Carahell 0,20 kg
  • Melanoidynowy 80 0,10 kg
  • proso 0,3 kg
  • kasza jaglana 0,4 kg
  • Marynka (szyszki) 45g - 60 min
  • Lubelski 35g - 10 min
  • drożdże Wyeast 2308 Munich Lager

Zacieranie:

100°C-> 60min - kleikowanie

53°C -> 10min

63°C -> 30min

72°C -> 40min

76°C -> filtracja

 

wybicie 25l 12,5°Blg.

starter drożdżowy - 12h - 0.5 l brzeczki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.