scooby_brew Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 (edytowane) Niedawno pomagałem kumplowi z jego pierwszą warką. Kupił zestaw Amber Ale z lokalnego sklepu piwowarskiego. Zestaw jest z ich receptury. Płynny ekstract sprzedają na wagę, $2.50 za 1 lb (0.45 kg) jeżeli przyniesiesz swój pojemnik Amber Ale ------------------- Słody: 6.0 lbs. (2.75 kg) LME (płynny ekstrakt słodowy) 0.5 lbs. (0.23 kg) Crystal 20 0.5 lbs. (0.23 kg) Crystal 40 0.5 lbs. (0.23 kg) Crystal 60 Chmiele: 1.0 oz. (28 g) Brewers Gold 7% AA, 60 min 1.0 oz. (28 g) Saaz 4% AA, 5 min. Drożdże: Fermentis US-05 Słody wsypujemy do worka i wrzucamy do ok. 10L ciepłej wody. Powoli grzejemy wodę. Po ok. 30 min, zanim woda się zagotuje, wyciągamy słody z wody. Gotujemy warkę przez 60 min i dodajemy ekstrakt i chmiele. Nalezy dodać połowę ekstraktu na początku gotowania i połowę pod koniec (wychodzi jaśniejsze piwo). * Po gotowaniu, zamiast chłodzenia, wsypujemy ok. 4 kg lodu do fermentora. Na lód wlewamy gorącą brzeczkę. Dolewamy zimnej wody do 20L. Na pianę brzeczki sypiemy suche drożdże. Warka była gotowa w 1 godz. i 55 minut, włącznie z posprzątaniem!!! PS. Podobną warkę można by uwarzyć z 2 puszkami ekstraktu słodowego WES (3 kg), 0.75 kg słodu karamelowego jasnego, 25 g Marynki zamiast Brewers Gold i 25g Lubelskiego zamiast Saaz. * Gdy gotujesz warkę 20L w wodzie 10L należy użyć połowę ekstraktu na początku gotowania i połowę pod koniec (5 min) tak żeby nie nastąpiło skaramelizowanie warki, a także aby zapobiec ciemniemu kolorowi i tzw. "twang" w smaku warki. Edytowane 24 Marca 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Kranówka i lód ( który z kranówki prawdopodobnie powstał ) nie podnosi znaczne ryzyka infekcji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Kranówka i lód ( który z kranówki prawdopodobnie powstał ) nie podnosi znaczne ryzyka infekcji ? W Stanach raczej na pewno nie. U nas teoretycznie też nie. W praktyce jest różnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Kranówka i lód ( który z kranówki prawdopodobnie powstał ) nie podnosi znaczne ryzyka infekcji ? Woda jest pitna, poza tym są specjalne filtry pod zlewem i w lodówce robiącej lód. BTW, często się dodaje w "słodach specjalistycznych" słody które się "normalnie" zaciera, np. monachijski. Masz wtedy dwie możliwości: albo robisz mini-zacier przez 60 min, albo nie liczysz cukrów z monachijskiego, ale go dodajesz tylko dla smaku na "parzenie" tak jak crystal na 30 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się