Skocz do zawartości

Warzenie z ekstraktem i słodami specjalistycznymi - zdjęcia.


Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno pomagałem kumplowi z jego pierwszą warką. Kupił zestaw Amber Ale z lokalnego sklepu piwowarskiego. Zestaw jest z ich receptury. Płynny ekstract sprzedają na wagę, $2.50 za 1 lb (0.45 kg) jeżeli przyniesiesz swój pojemnik ;)

 

 

 

1rt5j6.jpg

 

Amber Ale

-------------------

 

 

Słody:

 

6.0 lbs. (2.75 kg) LME (płynny ekstrakt słodowy)

 

0.5 lbs. (0.23 kg) Crystal 20

 

0.5 lbs. (0.23 kg) Crystal 40

 

0.5 lbs. (0.23 kg) Crystal 60

 

 

 

Chmiele:

 

1.0 oz. (28 g) Brewers Gold 7% AA, 60 min

 

1.0 oz. (28 g) Saaz 4% AA, 5 min.

 

 

 

Drożdże:

 

Fermentis US-05

 

 

 

 

 

 

 

72u88l.jpg

 

Słody wsypujemy do worka i wrzucamy do ok. 10L ciepłej wody. Powoli grzejemy wodę.

 

 

 

 

 

 

 

29wa0sw.jpg

 

Po ok. 30 min, zanim woda się zagotuje, wyciągamy słody z wody.

 

 

 

 

24n3bb5.jpg

 

Gotujemy warkę przez 60 min i dodajemy ekstrakt i chmiele. Nalezy dodać połowę ekstraktu na początku gotowania i połowę pod koniec (wychodzi jaśniejsze piwo). *

 

 

 

 

xpc392.jpg

 

Po gotowaniu, zamiast chłodzenia, wsypujemy ok. 4 kg lodu do fermentora.

 

 

 

15p258g.jpg

 

Na lód wlewamy gorącą brzeczkę.

 

 

 

mv2rtv.jpg

 

Dolewamy zimnej wody do 20L. Na pianę brzeczki sypiemy suche drożdże.

 

 

 

Warka była gotowa w 1 godz. i 55 minut, włącznie z posprzątaniem!!! :)

 

 

PS. Podobną warkę można by uwarzyć z 2 puszkami ekstraktu słodowego WES (3 kg), 0.75 kg słodu karamelowego jasnego, 25 g Marynki zamiast Brewers Gold i 25g Lubelskiego zamiast Saaz.

 

 

* Gdy gotujesz warkę 20L w wodzie 10L należy użyć połowę ekstraktu na początku gotowania i połowę pod koniec (5 min) tak żeby nie nastąpiło skaramelizowanie warki, a także aby zapobiec ciemniemu kolorowi i tzw. "twang" w smaku warki.

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kranówka i lód ( który z kranówki prawdopodobnie powstał ) nie podnosi znaczne ryzyka infekcji ?

Woda jest pitna, poza tym są specjalne filtry pod zlewem i w lodówce robiącej lód.

 

BTW, często się dodaje w "słodach specjalistycznych" słody które się "normalnie" zaciera, np. monachijski. Masz wtedy dwie możliwości: albo robisz mini-zacier przez 60 min, albo nie liczysz cukrów z monachijskiego, ale go dodajesz tylko dla smaku na "parzenie" tak jak crystal na 30 min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.