Zbyszek T Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Witam, Czy myslicie, że taka beczka nadaje się do fermentacji piwa? Mam ją u rodziców w piwnicy, kupiona jako beczka do kapusty, nigdy nie używana do kiszenia kaspusty. Kilka lat temu użyta do fermentacji masy śliwek - bardzo obrodziły Wtedy żadnych posmaków ani problemów nie było. Chodzi mi o to, że beczka nie ma oznaczenia "widelec z łyżką" świadczącego o przystosowaniu do produktów spożywczych. W przypływie świątecznego ferworyu nastawiłem ok. 70l pilsa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1970 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Witam, Czy myslicie, że taka beczka nadaje się do fermentacji piwa? Mam ją u rodziców w piwnicy, kupiona jako beczka do kapusty, nigdy nie używana do kiszenia kaspusty. Kilka lat temu użyta do fermentacji masy śliwek - bardzo obrodziły Wtedy żadnych posmaków ani problemów nie było. Chodzi mi o to, że beczka nie ma oznaczenia "widelec z łyżką" świadczącego o przystosowaniu do produktów spożywczych. W przypływie świątecznego ferworyu nastawiłem ok. 70l pilsa... Zbyszku jeśli nie ma stosownego oznaczenia to nie wiadomo co to jest za plastik. Ale skoro była kupiona do kiszenia kapusty w sklepie z produktami do tego celu, przeszła test na śliwkach to do piwa raczej się nadaje. PS Widzę, że zwiększasz sukcesywnie wielkość warek. Ja jak na razie 20 litrowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Jeśli to taka standardowa niebieska beczka do kapusty to się nadaje, jade na kilku takich 60 l. i jest wszystko ok, a piwa wychodzą dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 26 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Witam' date=' Czy myslicie, że taka beczka nadaje się do fermentacji piwa? Mam ją u rodziców w piwnicy, kupiona jako beczka do kapusty, nigdy nie używana do kiszenia kaspusty. Kilka lat temu użyta do fermentacji masy śliwek - bardzo obrodziły Wtedy żadnych posmaków ani problemów nie było. Chodzi mi o to, że beczka nie ma oznaczenia "widelec z łyżką" świadczącego o przystosowaniu do produktów spożywczych. W przypływie świątecznego ferworyu nastawiłem ok. 70l pilsa...[/quote'] Zbyszku jeśli nie ma stosownego oznaczenia to nie wiadomo co to jest za plastik. Ale skoro była kupiona do kiszenia kapusty w sklepie z produktami do tego celu, przeszła test na śliwkach to do piwa raczej się nadaje. PS Widzę, że zwiększasz sukcesywnie wielkość warek. Ja jak na razie 20 litrowe. W czerwcu na Boże Ciało się żenie Gości zaprosiłem, powiedziałem żeby na cały długi weekend żeby przyjechali, obiecałem alkohol do oporu To trzeba się wywiązać z obietnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1970 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 No to faktycznie musisz brać się do roboty. Takiego domowego piwa goście wypiją hektolitry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się