bart3q Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Wiem, wiadomo, ilość cukru do nagazowania piwa jest dość zmienna, zależy co chcemy osiągnąć. Jednak te 80g/20l wydało mi się troszkę mało (sporo ludzi gazuje mocniej) więc obliczenia poprawiłem, trochę tym razem za bardzo do góry;) A co, zawsze te kilka % więcej lepiej wygląda na etykiecie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 A ja się teraz zastanawiam jak nagazować swoje Pale Ale 12Blg. Wyszło mi 15 litrów, w instrukcji podają, że 6gr/l i teraz nie wiem czy to nie będzie za dużo. Boję się trochę granatów. Będę pewnie robił roztwór z glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 6g/L - w sam raz. druga sprawa, że jak pewien jesteś odfermentowania to nie ma co się bać. no chyba że nie jesteś, to wtedy nie ma co butelkować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Jak piwo jest dofermentowane to z 6gr/litr nie ma szans, aby Ci się zrobiły granaty. Moim zdaniem to dobra i rozsądna ilość. Sam zwykle butelkuję z surowcem w granicach 5-6gr/litr i jest ok. Przy większych ilościach często mam problemy z wychodzeniem piwa z butelki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 6g/L - w sam raz. druga sprawa, że jak pewien jesteś odfermentowania to nie ma co się bać. no chyba że nie jesteś, to wtedy nie ma co butelkować... Robiłem pomiar po cichej fermentacji i wskazywał 3 Blg więc raczej odfermentowało. Piwo stoi teraz na cichej i delikatnie wybrzuszyło mi pokrywę fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Piwo stoi teraz na cichej i delikatnie wybrzuszyło mi pokrywę fermentora. Przeważnie delikatne zmiany temperatur są za to odpowiedzialne. Natomiast przed rozlewem warto to Blg zmierzyć raz jeszcze, aby mieć pewność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Zdecydowanie tak zrobię, nie chcę aby do butelek trafiło nieodfermentowane piwo. Jak będzie 3Blg to butelkuję (już za dwa dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się