ukko Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 (edytowane) Warka nr 10 pilzneński - 3,8 kg pszeniczny 0,2 kg 63°C - 20 min 72°C - 40 min Chmielenie Maryńka 25 g - 60 min Sybilla 10 g - 15 min Sybilla 5g - 5 min Drożdże Saflager S-23 zadane w 12°C Edytowane 12 Grudnia 2011 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Warka 11 Belgian Dark Strong Ale 20,5 Blg pilzneński słód 6 kg monachijski typ II 1kg cara crystal 0,75 kg pszeniczny 0,25 kg Zacieranie 63 °C - 30 min 72 °C - 50 min Gotowanie: 80 min Maryńka 20 g - 75 min. Cukier trzcinowy 0,5 kg - 20 min Styrian Goldings - 15 g - 15 min Styrian Goldings - 5 g - 5 min. Fermentacja:Wyeast Trappist High Gravity 3787 - 7 dni 2 dni w temp. 24-25 °C poźniej 21-23°C Fermentacja cicha: 2 tygonie w 18-19 °C Edytowane 9 Stycznia 2012 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 (edytowane) Warka nr 12 - AIPA 4,65 kg pilzneński 1 kg wiedeński 0,25 kg Carared 0,1 CaraCrystal 120 EBC Zacieranie 67 C - 60 min Chmielenie Chinook 30g - 60 min Chinook 20 g - 30 min Wilamette 20 g - 10 min Citra 20 g - 1 min Na zimno 10 g Citra, 10 g Chinook Fermentacja - Safale US-05 - 7 dni burzliwa Cicha:14 dni, chmiel zadany na zimno na tydzień przed końcem cichej w ilości: Chinook 10 g Citra 10 g Edytowane 7 Marca 2012 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 (edytowane) Warka nr 13 - WITBIER słód pilzneński - 2,3 kg płatki pszenne - 1,2 kg płatki owsiane - 0,4 kg slód pszeniczny - 0,4 kg słód zakwaszający - 0,2 kg Zacieranie: 65 C - 60 min 72 C - 30 min Chmielenie - 60 min Hallertau Spalt Select 20 g - 60 min Wilamette - 10 g - 10 min Curacao 10g - 15 min Kolendra 7g - 15 min Curacao 10g - 5 min Kolendra 7g - 3 min Fermentacja:drożdze Safbrew s-33 Edytowane 7 Marca 2012 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 (edytowane) Warka nr 14 - Dunkelweizen Słod pszeniczny jasny - 2 kg Słód pilzneński - 1,3 kg Monachijski - 0,6 kg Zakwaszający 0,2 kg Czekoladowy - 0,05 kg Zacieranie 47 C - 15 min 52 C 15 min 63 C- 15 min 72 C - 40 min Chmielenie - 70 min Hallertau Tradition 15 g - 70 min Hallertau Tradition - 15 g - 10 min Fermentacja 19 C - drożdże WB -06 Po tygodniu fermentacji zlano do butelek z dodatkiem 120 g glukozy. Edytowane 26 Czerwca 2012 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Warka nr 15 - Red Ale Składniki: Słód Pale Ale – 3 kg Słód pilzneński – 1 kg Słód karmelowy Carared – 0,5 kg Słód karmelowy Cara Crystal – 0,2 kg Chmiel East Kent Goldings – 30g Chmiel Fuggles – 30g Mech irlandzki Zacieranie 67 C – 60 min próba jodowa negatywna już po 45 min, podgrzanie do 76 C celem filtracji Chmielenie; 30g Fuggles - 60 min Mech irlandzki - 20 min 20g East Kent Goldings - 15 min 5g - EKG - 10 min 5g EKG - 5 min Chłodzenie 2 godziny, zadanie drożdży(po rehydratacji) Safale S-04 w temp 28 st C, temperatura szybko opadła na 21 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 Wygląda na to że drugi z rzędu kwasiżur na cichej Przyczyny mogą być trzy: fermentor jako źródło zakażenia po ostatniej infekcji, kranik lub wężyk. Pierwsza opcja mało prawdopodobna, dezynfekowałem wiadro ACE dwukrotnie i bardzo dokładnie, zarysowanteż specjalnie nie ma. Kranik też chyba nie bo robiłem wcześniej dunkelweizena bez cichej i rozlewałem nim prosto do butelek, wszystko było ok. Zostaje opcja wężyka, tak czy inaczej trzeba chyba wymienić część sprzetu, fermentor po kilkunastu warkach ma prawo być już trochę wysłużony, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 Weź też pod uwagę, że możesz mieć infekcję z powietrza. Wiele osób o tym zapomina i myśli tylko o sprzęcie jako możliwym źródle zakażenia, a latem jest najłatwiej złapać właśnie coś z powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 Tak jak mówi zgoda. I z tego powodu ostatnimi czasy zrezygnowałem z cichej na rzecz wydłużonej burzliwej. Mało tego. Zastanawiam się czasem, czy nie fermentować w wiadrach z kranem, by bezpośrednio lać piwo w butelki i tylko dostrzyknąć odpowiednią ilość roztworu cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 Tak jak mówi zgoda. I z tego powodu ostatnimi czasy zrezygnowałem z cichej na rzecz wydłużonej burzliwej. Mało tego. Zastanawiam się czasem, czy nie fermentować w wiadrach z kranem, by bezpośrednio lać piwo w butelki i tylko dostrzyknąć odpowiednią ilość roztworu cukru. Wszystkie swoje warki fermentuję na burzliwej i cichej w wiadrach z kranikiem. Trzeba tylko pamiętać o odpowiedniej higienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 Wygląda na to że drugi z rzędu kwasiżur na cichej Przyczyny mogą być trzy: fermentor jako źródło zakażenia po ostatniej infekcji, kranik lub wężyk. Pierwsza opcja mało prawdopodobna, dezynfekowałem wiadro ACE dwukrotnie i bardzo dokładnie, zarysowanteż specjalnie nie ma. Kranik też chyba nie bo robiłem wcześniej dunkelweizena bez cichej i rozlewałem nim prosto do butelek, wszystko było ok. Zostaje opcja wężyka, tak czy inaczej trzeba chyba wymienić część sprzetu, fermentor po kilkunastu warkach ma prawo być już trochę wysłużony, Ja rozbieram kranik na czynniki pierwsze po każdej warce i daję go na parę minut do kreta. Fermentatory mam od początku i jak na razie wymieniłem tylko jeden ( usterka mechaniczna ) Do dezynfekcji używam OXI a w szczegulnych wypadkach kreta i od 2 lat infekcji brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 (edytowane) Pobrałem dziś próbkę piwa i co ciekawe nie ma kwasu ale zapach jest podejrzany, podobny jak przy infekcji którą miałem przy witbierze. Edytowane 5 Lipca 2012 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 8 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Po 6 dniach cichej podejrzany zapach octowo-winny się ulotnił, pachnie nawet ładnie owocami więc trzymamy dalej, może coś jeszcze będzie z tego piwa...Każda warka mnie na swój sposób zaskakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 8 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Ja tam nie zaglądam do piwka podczas fermentacji , jedyna interwencja to zlanie na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 8 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 (edytowane) Ja tam nie zaglądam do piwka podczas fermentacji , jedyna interwencja to zlanie na cichą. Ja też normalnie nie zaglądam ale tym razem zrobiłem wyjątek bo warka była "podejrzana". Grzebanie w fermentorze rzeczywiście może się źle skończyć. Jeżeli chodzi o zlewanie na cichą to obydwa wiadra mam w trakcie zamknięte a wężyk przeciskam przez otwór przeznaczony na rurkę fermentacyjną więc ingerencja jest znikoma. Edytowane 8 Lipca 2012 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 20 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Po 2 tygodniach cichej czuć lekki kwasik ale nawet pijalne. Butelkować czy wylać oto jest pytanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Przelej do butelek po wodzie mineralnej 1,5l. Nie narobisz się bardzo, jak się zepsuje wylejesz, jak się nagazuje i będzie pijalne wypijesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 9 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 (edytowane) Warka 16 Marcowe 13 Blg Pilzneński 4 kg Monachijski 0,6 kg Caramunich II - 0,2 kg Zacieranie: 64 C - 20 min 72 C - 30 min Chmielenie: Spalt Select 25 g - 60 min Saaz 15 g - 20 min Fermentacja Saflager S-23 w 10 C Po 12 dniach zlane na cichą - 7 C Piwo odfermentowało do ok 5 Blg. Przez kilka dni Blg nie zmieniło się, objawy fermentacji również całkowicie ustały. Mały dylemat w kontekście niedługiego butelkowania, gdyż Blg troszkę chyba za wysokie. Przy wsypywaniu słodów zapomniałem od razu zgasić palnik i zacier na starcie trochę się ogrzał w wyniku czego mogło ulec zniszczeniu trochę B-amylaz, piwo jest bardzo dobre ale rzeczywiście dosyć mocno treściwe w smaku. Poczekam jeszcze do końca cichej, zobaczymy co dalej. Edytowane 9 Września 2012 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 18 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 (edytowane) Warka nr 17 - Hefe Weizen + pszeniczne malinowe Pszeniczny - 3 kg Pilzneński - 1 kg Carahell - 0,25 kg zacieranie: 44 - 10 min 52 - 10 min 63 - 20 min 72 - 25 min Chmielenie: Lubelski 25 g - 60 min Drożdże - WB-06 15 l piwa zabutelkowano ze 100 g glukozy Pozostałe 5 litrów uzupełniłem syropem malinowym Herbapol 0,7 l i 5 l wody źródlanej. Niestety, po 7 dniach fermentacji dały o sobie znak objawy infekcji(sprawcą muszki owocówki zwabione dużą ilością słodkiego syropu) i eksperyment wylądował w kanale. Weizen w butelkach bez zastrzeżeń. Edytowane 18 Września 2012 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 18 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 (edytowane) Warka nr 18 - Stout Owsiany Pale Ale - 3,8 kg Płatki owsiane Sante - 1 kg Caraaroma - 0,4 kg Carafa II - 0,3 kg Jęczmień palony - 0,2 kg Biscuit - 0,1 kg Zacieranie jednotemperaturowe - 67 C (do negatywnej próby), następnie wsypanie Carafa II i jęczmień palony Mash-out w 78 C - 5 min Gotowanie: Maryńka 30 g - 60 min Drożdże: safale S-04 Edytowane 18 Września 2012 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 26 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Po przerwie wracam do zapisków. Od ostatniej zapisanej warki było kilka, postaram się uzupełnić w najbliższym czasie. Było Świąteczne, Koźlak, Blond, Dunkelweizen, Helles, Witbier Póki co warka nr 25 - czyli das Experiment „Sampo” – piwo w stylu sahti Słód pilzneński – 3,4 kg Monachijski II – 1 kg Żytni – 0,5 kg Pszeniczny – 0,3 kg Karmelowy Strzegom 100-180 EBC – 0,3 kg 6 gałązek jałowca 15 g jagód jałowca (zmielonych) Chmiel Lubelski – 20 g (szyszki) Drożdże Piekarnicze Zacieranie jednotemperaturowe 68-69 C Fliltracja przy użyciu gałązek jałowca i szyszek chmielu Lubelski Poczas filtracji odebrałem 1l brzeczki (starter) Wysladzanie wodą o temp 80-85 C Gotowanie: brak Jagody jałowca –do zacierania Drożdże zadane w temp ok 30 C Fermentacja burzliwa 20-22 C: 7 dni Cicha: 7 dni Butelkowanie: ¾ szklanki cukru Edytowane 26 Czerwca 2013 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Drożdże Babuni fermentują jak szalone, z 13,5 Blg zostało niewiele ponad 2 i chyba już wiele nie zejdzie. Chyba zrezygnuję z cichej bo niebawem jadę na wczasy i chciałbym otworzyć piwo po powrocie. Jedyne sahti jakie piłem, czyli z Pinty było bardzo mętne więc chyba zabutelkuje po burzliwej. Zastanawiam się cały czas nad ilością cukru do refermentacji. W recepturze z netu (nieco ją zmodyfikowałem)jest podane 3/4 szklanki cukru na 5 galonów piwa (mnie wyszło ciut więcej, 22 litry)Z tego co kojarzę to sahti niepowinno być zbytnio nagazowane...Zobaczymy też czy nie przypląta się jakaś infekcja, brzeczka nie była gotowana i nie ma w niej chmielu. Do tego lato więc prawdopodobieństwo spore. Chociaż gdzieś wyczytałem że nawet lekka infekcja sahti lactobacillusem mieści się w granicach stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 A skąd masz gałązki jałowca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Z lasu, mieszkam w górach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi