ponury żniwiarz Opublikowano 16 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 wprawdzie mam wkrętarkę ale zamierzam na bieżąco myć każdą butelkę ręcznie po opróżnieniu Warka 42 Monachijski 3 kg Pilzneński 1,5 kg Wiedeński 1 kg Marynka 35g 60' Summer 30g 5' Zacieranie w 20L wody pół na pół kranówa i RO i to jest chyba najlepszy stosunek, który będę stosował przerwy: 40' 62o ,20' 72o, mash out Wyszło 24L 13 Blg + 2 L rezerwy zadane świeżą gęstwą Wyeast 1203 Burton IPA Blend z poprzedniej warki Przy okazji zgubiłem sprężynkę z zaworka grawitacyjnego do nalewania piwa ale chyba będzie działało bez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Cześć Widzę że już rozkręciłeś browar w tym sezonie. Powodzenia Przy okazji zgubiłem sprężynkę z zaworka grawitacyjnego do nalewania piwa ale chyba będzie działało bez Nawet tego nie próbuj bo zalejesz wszystko piwem. Gdzieś powinienem mieć taką sprężynkę więc jakby co to jest do wzięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 NIe wszystkie wersje zaworka miały sprężynkę. Bez sprężynki też będzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz_W Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Jeśli idzie o butelki to po wypiciu po prostu je płuczę. Podczas dezynfekcji (siarczan potasu czy sodu), jak widzę osad, to czyszczę szczotką. Jak widzę pleśń, lub nie da się domyć to wysyłam butelkę do koszalina. Jeśli zaś idzie o rozlew leję bezpośrednio z kranika do butelki. Po cholerę Ci dodatkowy wężyk i zaworek grawitacyjny? By mieć dodatkową powierzchnię do ewentualnych zakażeń? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 19 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Nawet tego nie próbuj bo zalejesz wszystko piwem. Gdzieś powinienem mieć taką sprężynkę więc jakby co to jest do wzięcia. Wydaje mi się że ciężar cieczy przyciska ten zaworek z uszczelką i nie powinno lecieć, robiłem test na zwykłej wodzie i było ok. Przetestuje jeszcze podczas rozlewu i zobacze jak bedzie, najwyżej się zgłosze do ciebie i chętnie przyjmę. Jeśli zaś idzie o rozlew leję bezpośrednio z kranika do butelki. Po cholerę Ci dodatkowy wężyk i zaworek grawitacyjny? By mieć dodatkową powierzchnię do ewentualnych zakażeń? Co do rozlewu przez kramik to przerabiałem ten sposób i piwo strasznie się pieniło w butelce + obsługa dwoma rękoma jest dużo mniej wygodna a wężyków w swoim browarze nie ominę więc co za różnica użyć go dodatkowo jeszcze raz. Po użyciu zawsze taki sprzęt dezynfekuje w pozostałym środku, zaworek rozbieram (stąd zgubiona sprężynka) i dokładnie susze. Jeśli idzie o butelki to po wypiciu po prostu je płuczę. Podczas dezynfekcji (siarczan potasu czy sodu), jak widzę osad, to czyszczę szczotką. Jak widzę pleśń, lub nie da się domyć to wysyłam butelkę do koszalina. Porządne płukanie butelki po wypiciu też już przerabiałem i nie wiem dlaczego ale to nie załatwia sprawy, butelka wydaje się czysta, o pleśni nie ma mowy ale zostaje taki cieniutki nalot, który odrywa się podczas dezynfekcji nadwęglanem sodu z wodą RO nie tylko z dna ale boków też. Szkoda że nie mam dobrego aparatu żeby wam to zobrazować. Kiedys używałem zwykłej kranówy ale mam tak twardą wodę, że utlenianie nie było tak efektywne tylko roztwór robił się taki mętny prawie jak mleko wydaję mi się że wytrącał się wapń a bąbelków nie było i się nic nie odrywało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 21 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Warka 43 Pilzneński 6,5 kg Monachijski 0,5 kg Pszenica prażona 0,5 kg Caramunich typ I 0,3 kg Czekoladowy 0,2 kg Marynka 35g 60' Warior 20g 60' Palisade 30g 30' Lubelski 35g 10' Summer 20g 5' Zacieranie w 24L wody, przerwy: 45' 62o ,20' 72o, mash out Nie wiem ile wyszło bo nalałem do wiadra około 20L i połowę dymionu 20L + rezerwa, jak zleje na cichą do jednego fermentora to będzie jasne. Zadane starterem Wyeast 1203 Burton IPA Blend. Dziwna sprawa jest z warką 41, zlana na cichą jakiś tydzień temu zeszła do 3,5 Blg a ciągle sobie bulka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 7 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Warka 44 - 17 Blg Pale ale 5 kg Wiedeński 1,5 kg Monachijski 1 kg Carramunich 0,4 kg Marynka 30g 60' Palisade 20g 60' Sowereign 25g 15' i 25g 5' Lubelski 20g 10' Zacieranie 40' 67o 30' 72o Zadane gęstwą Wyeast 1203 Burton IPA Blend z poprzedniej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się