ponury żniwiarz Opublikowano 22 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Trochę mocne te startery. I nie zagotowujesz tej brzeczki przed napełnieniem butelek? pasteryzuje zawsze razem z rezerwą (rezerwe uzyskuje z chmielin) Dokładnie tak jak Stasiek mówi, rozcieńczam wodą, mierze Blg, zagotowuje i szybko do zdezynfekowanego słoika do ostygnięcia. Mam nadzieje że te startery bedą teraz lepiej wychodzić i nie będą się tak pienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 (edytowane) Przeciągnąłem fermentacje do 2 tyg bo było w 16°C ale i tak zeszło tylko do 5 Blg. Nie wiem czemu zawsze tak słabo, następna warka 60' w 62*. Otwarłem butelkę na starter i 1/4 wyszła momentalnie ale zepsute chyba nie jest, ma zapach kukurydzy konserwowej zobaczymy jutro. Flokulacja bardzo słaba i cichą tez z 2 tyg zrobię. Edytowane 26 Maja 2013 przez ponury żniwiarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 I już się dowiedziałem dlaczego mi tak piwa na słodko wychodzą. Dzisiaj już ponad godzinę zacieram w 62* a próba jodowa czarna jak smoła. Termometr jest ok i będę trzymał w tej temp. do końca ciekawe czy się w ogóle zatrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Ciekawe.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 (edytowane) Doczekałem do 1h i 40min w 62* próba jodowa nadal kiepsko, podniosłem do 72* i po 10 min już było o wiele lepiej, zrobiłem wiele prób, odczekałem do 25 min i zatarło się do końca na 100% Warka 29 Irish Brown Ale Pilzneński 5 kg Karmelowy czerwony 0,3kg Czekoladowy 1200 35 g Citra 30g 60min Fuggles 30g 10min Zacieranie w 18L wody 1h 40min w 62* 25 min w 72* i mash out Wyśzlo 25L + rezerwa 12 Blg, ostudzone do 29* zaniosłem do piwnicy 15*, zadałem starter z gęstwy Irish Ale w 22* Edytowane 28 Maja 2013 przez ponury żniwiarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Dzisiaj zabutelkowałem Bittera ze 150g cuku, ale boje się o nagazowanie bo dałem gorący syrop i troche się burzyło, ciekawe czy przeżyło coś żeby troche podgazować Przelałem też na cichą Irish Brown Ale i nareszcie uzyskałem odfermentowanie do około 3 Blg. Starter z DMS nie zaszkodził i młode piwko jest calkiem dobre Warka 30 Porter 13 Blg Pilzneński 5 kg Karm. czer. 0,5kg Caraaroma 0,2 kg Barwiący 1600 0,2 kg Citra 17g 60' Cascade 15g 20' , 15g 5' Zacieranie w 19L wody EDEN 62* 20' i po podgrzaniu do 72* po chwili zauważyłem, że się ładnie zaciera, po 55' zacierania próba jodowa jednoznacznie negatywna. Wydaje mi się, że twarda i zasadowa woda z mojego kranu nie wpływa dobrze na zacieranie. Dodałem około 1L tej rezerwy z DMS-em przed warzeniem i uzyskałem około 27L 13 Blg. Zadana gęstwa ze startera Wyeast 1084 Irish Ale i rezerwy na Browna. Pierwszy raz zostawiłem termometr w fermentorze i wskazuje 18* a w piwnicy jest 16*. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Warka 31 15 Blg Pilzneński 3 kg Pale Ale 3,6 kg Karamel Pils 0,5 kg Karm. Czerw. 0,25kg Target 23g 60' Citra 12g 60' Cascade 20g 20' Fugles 20g 5' Zacieranie w 25l wody 62o 30', 72o 30', mash out. Wyszło 28l 15 Blg, zadana gęstwa z dwuch starterów Wyeast 1084 Irish Ale wczoraj około godziny 22 i dzisiaj o 11 rano nieźle bulka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 uzupełnij sobie liczbę warek! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 19 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Dzisiaj zabutelkowałem Irish Brown Ale ze 150g cukru. Przelałem też Portera, który odfermentował do 5Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Warka 32 11,5 Blg Pilzneński 4kg Melanoidowy 1 kg Citra 18g + Magnum 5g 60 min Lubelski 25g 10 min Zacieranie w 19L wody RO 62o 30', 10' podgrzewanie i 20' 72o, mash out Wyszło 24L + 3,5L rezerwy na startery, zadane Wyeast 3522 Belgian Ardennes, fermntuje w domu 23o . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 (edytowane) 25 X - warka 32 przelana na cichą, zeszło do 3 blg, klaruje się w 18o , drożdże przepłukane i zebrane do słoiczków. Dziś warka 33 12,5 Blg Pilzneński 5 kg Abbey 0,4 kg Karmelowy 0,4 kg Lubelski 35g 60' Saaz 15g 15' i 15g 5' Zacieranie w 21L wody RO 62o 25', 10' podgrzewanie i 40' 72o, mash out Wyszło 27L + 1,8L rezerwy, zadane gęstwą Wyeast 3522 Belgian Ardennes, fermentuje w domu 23o . Edytowane 30 Października 2013 przez ponury żniwiarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) 4 XI - zabutelkowana warka 32 ze 165 g cukru w syropie, w butelkach jest 23,7L czyli o 1L mniej niż na początku, albo mam tak źle wyskalowane fermentory albo to piwo gdzieś paruje 6 XI - warka 33 przelana na cichą zeszło do 3 Blg 7 XI Warka 34 14,5 Blg Pilzneński 2,5 kg Monachijski 2,5 kg Wiedeński 1 kg Abbey 0,3 kg Magnum 30g Lubelski 30g Zacieranie 18l wody RO + 5l wody kranowej, ponieważ zauważyłem, że w czystej RO po 0,5h w 62o było prawie zatarte stąd też chyba takie odfermentowanie w poprzednich warkach i teraz lepsza wydajność 15' 62o , 40' 72o do próby jodowej i mash out Wyszło 26L + 1,6L rezerwy, zadane gęstwą Wyeast 3522 Belgian Ardennes, fermentuje w domu 23o Edytowane 10 Listopada 2013 przez ponury żniwiarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 (edytowane) 13 XI - zabutelkowana warka 33 z 1,65L rezerwy + 40g cukru, w butelkach jest około 27L Sprawdziłem skale na fermentorach i okazało się, że była o 1 litr za duża Warka 35 16 Blg Pilzneński 5 kg Monachijski 1,5 kg Karmelowy 0,3 kg Cukier kandyzowany brązowy 0,5 kg Magnum 40g 60' Saaz 20g 5' Kolendra 10g 10' Zacieranie 19l wody RO + 5l wody kranowej 45' - 62o, 20' - 72o mash out Wyszło 25L + 2,5L rezerwy - coś kiepska wydajność tym razem, liczyłem na 17-18Blg, może dlatego, że słody ześrutowałem 2 tyg temu, ewentualnie pomyłka przy ważeniu słodów bo zacier taki rzadszy ale mało prawdopodobne. Spróbuje zrobić jeszcze raz taki sam zasyp z innymi przerwami przy zacieraniu i inne drożdże. Zadane podwójną gęstwą, tzn. z 2 x 1,3 litrowego startera Wyeast 3522 Belgian Ardennes, fermentuje w domu niestety w fermentorze bez termometru więc jutro chłodzenie na oko. Edytowane 15 Listopada 2013 przez ponury żniwiarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 (edytowane) No i znowu nic nie czaje z tymi drożdżami Z niektórych artykułów i tabelek wychodzi, że dla warki 25L, 16Blg potrzebuje 1,5l starter, a z wyliczeń w tolkicie piwowara że potrzebuje 170 ml świeżej gęstwy, ja z 2 x 1,3l startera uzyskałem około 100ml gęstwy tj. połowa tego co powinienem zadać (gęstwa z pierwszego startera miała kilka dni), dodałem jednak tylko te 100ml a dzisiaj piwo od rana ostro wychodzi rurką. Po schłodzeniu trochę się uspokoiło i może nie wywali dekla 18 XI - warka 34 przelana na cichą, zeszło do 3,5 Blg Edytowane 18 Listopada 2013 przez ponury żniwiarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) Zabutelkowana warka 34 z 1,35L rezerwy + 50g cukru, w butelkach jest około 26L. Warka 35 16 Blg przelana na cichą, zeszło do 3 Blg – to będzie gniot, chyba przesadziłem z pierwszą przerwą + ten cukier. Edytowane 25 Listopada 2013 przez ponury żniwiarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Eeee tam, nie panikuj. Odfermentowanie 81%. Dobre będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Dzisiaj zabutelkowana warka 35 z 1,5L rezerwy. Wyczuwam lekki sarkazm ze będzie dobre jak VIP z biedrony, ale sam "chciałem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 11 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Warka 36 13 Blg Pilzneński 3 kg Monachijski typ I 1 kg Monachijski typ II 1 kg Zacieranie w 18 L wody 30' w 62° , 30' w 72° + mash out Citra 27g 60' Cascade po 20g 15', 10' i 5' Wyszło 25L -13Blg zadane Wyeast 1028 London Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Siemka żniwiarzu, chyba skądś Cię kojarzę. Będę zaglądał do Twoich zapisków. Powodzonka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Siemanko, ciekawe skąd ? Ciesze się, że ktoś czasem żuci okiem Niestety fermentacja nie ruszyła. Wczoraj po południu zadałem 1 miesięczną paczkę drożdży, które napuchły w 1 dzień do brzeczki 24°C napowietrzaną mieszadłem i wkrętarką czyli jak zawsze i zaniosłem do piwnicy a tam sroga zima i 14*. Na specyfikacji drożdży jest Temperatura fermentacji: 15-22°C . Na razie poczyniłem kroki aby podnieść temp. i mam nadzieję że nie jest to wina gęstości i objętości brzeczki ale jak by co to mam paczkę suchych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 (edytowane) Warka 36 przelana na cichą , przefermentowanie do 4° Blg, mam nadzieje że się nic nie zatrzymało bo temp. była 15-16°. Drożdże zebrane i wyprane, dzisiaj przygotowuje starter i niedługo następna warka bo w piwnicy robi się pusto. Edytowane 19 Marca 2014 przez ponury żniwiarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Warka 35 przelana na cichą Żniwiarzu chyba chodziło Ci o warkę 36 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 25 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Warka 37 13 Blg Pilzneński 5,5 kg Abbey 0,3 kg Karmelowy 0,4 kg Warrior 20 g 60' Tomahowk 15 g 30' Amarrillo 25g 5' Zacieranie 40' 62°, 20' 72°, 10' mash out Wyszło 26L 13°Blg + 2L rezerwy zadane gęstwą ze startera Wyeast 1028 London Ale, w temp. 24°, po 12h i rozpoczętej fermentacji przeniesiony fermentor do piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Zabutelkowana warka 36 z 170g cukru w syropie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Warka 38 17°Blg (z dnia 1 IV) Pilznenski 7 kg Karmelowy 0,3 kg Czekoladowy ciemny 1300 EBC 0,2 kg Pszenica prażona 0,5 kg Chmiel : Tomahawk 35 g, Warrior 30 g 60' Cascade 25 g, Centennial 20 g 15' Cascade 20 g, Centennial 15 g 10' Amarillo 25 g 5' Zacieranie 40' 62°, 30' 72° , mash out W ostatniej chwili przypomniało mi się poprzednie mocne piwo, które wychodziło z fermentora więc postanowiłem do jednego wlać 20L i zadałem 1,5L starter, resztę około 5L do dymionu + 0,5L starter niestety i tym razem trochę wyszło przez rurkę. Warka 37 niestety przeciągnięta w fermentorze na burzliwej i będzie bez cichej czego nie lubię robić ale niestety brak czasu i wyjazd tak to poukładały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się