thobeta Opublikowano 3 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 (edytowane) Witam wszystkich Od jakiegoś czasu trapi mnie problem jak mocno nasycić piwo CO2 w kegu 19L. Lubię piwa mocno gazowane zwłaszcza lagerki i pilsy. Na 19L daje 100g extraktu słodowego. Boje się dać więcej by nie wyprodukować bitej śmietany Piwo składowane jest w piwniczce o temperaturze ok. 12* teraz w trakcie upałów mam ok. 15* do wyszynku używam przepływowej chłodziarki takiej jak w barach. Na kilka tygodni podłączam CO2 z butli i podaje ciśnienie 3bar. Mam wrażenie że nie ma żadnego znaczącego efektu nasycenia. Czy wystarczyło by na kilka dni beczkę załadować do lodówki o temperaturze np. 6* ? Zastanawiam się jakiej w browarach używają technologii do tak mocnego nasycania piwa i czy jest możliwość uzyskać podobny efekt w warunkach domowych. Edytowane 3 Lipca 2008 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 mocno schłdzone nie powinno się pienic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 Schlodz piwo do 5-8 st C, nastepnie nadaj cisnienie ok 15-20 PSI na tydzien. (bez dodawania ekstraktu slodowego, tzw Force carbonation). Przed podaniem obniz cisnienie do 3-5 PSI. Po spozyciu powroc do poprzedniej wartosci cisnienia. Moze w ten sposob bedzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 3 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 (edytowane) Thobeta, tak sie zastanawiam, jezeli masz butle CO2 to czy wogole warto sie bawic z gazowaniem naturalnym? Czy nie lepiej jest wtedy robic tak jak to robia bary i browarnie i nagazowac to sztucznie butla CO2? Ja gazuje moje piwo metoda szybka, to jest przez dwa dni po 30 PSI. Potem zmniejszam cisnienie do 8 PSI, i takie jest gotowe do picia. Poza tym moglbys tez pierwszego dnia podlaczyc to do 40 PSI, drugiego 20 PSI. Trzecia metoda to gazowanie w 12 PSI przez tydzien... ale kto chce tak dlugo czekac? Po to kupiles sobie kegi, zebys nie musial czekac Zwykle piwo serwuje sie w cisnieniu miedzy 5-8 PSI. Jezeli gazujesz piwo z butli CO2, latwiej tez ustalic swoje ulubione cisnienie: za malo - zwieksz cisnienie, za duzo, odpusc cisnienie i po jednym dniu masz je dokladnie tam gdzie chcesz! Edytowane 3 Lipca 2008 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 A wlasnie zerknij na Promash wylicza ci dokladnie jakie powinno byc cisnienie dla danych temperatur. Jedno jest pewne obniz ciznienie przed podawaniem do ok 5 PSI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 5 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2008 Program jest rewelacyjny, nigdy wcześniej nie korzystałem z takich kalkulatorów. A co do słodu używanego do refermentacji...dlatego go sypałem bo miałem jakieś takie przeświadczenie ze pomoże on mi dłużej utrzymać piwo bez zakażeń. Jak zamykam kega to zamykam go razem z pewną ilością powietrza. Stwierdziłem że najlepszym sposobem na pozbycie się go będzie zużycie go do refermentacji. Cos w tym musi być bo kega opróżniam aktualnie juz ponad miesiąc...kufel lub dwa dziennie i piwo nie ma śladów zepsucia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 10 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2008 (edytowane) Thobeta, jezeli przeszkadza ci powietrze w kegu, to po prostu podlacz keg do CO2, i zaraz to "odpusc". Pozbedziesz sie w ten sposod powietrza w kegu. Potem mozesz keg nabic CO2. PS. Przypomnialo mi sie, ze istnieje jeszcze jeden sposob na force carbonation, oprocz tych 3 o ktorych wczesniej wspomnialem. Ten sposob jest super-szybki. Podlaczasz CO2 na 30 PSI, postawisz sobie keg miedzy nogami i zaczynasz "kolysac", lub raczej potrzasac calym kegiem po kilka minut pod rzad. Powtorz to kilka razy i po 1 godz- dwoch masz keg nabity. Ja osobiscie nigdy tego sposobu nie probowalem, ale zauwazylem ze jezeli zaczniesz mocno kolysac kegiem podlaczonym do 30 PSI to slychac "syczenie" od srodka - sygnal ze CO2 sie miesza sie z piwem. Edytowane 10 Lipca 2008 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się