kryzoo Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Przy popełnianiu ostatniej warki policzyliśmy z bratem ilość wody zużytej: do zacierania przy zasypie 19kg 50L, do wysładzania +-60L i po wygotowaniu dolane ok. 10L.Osadów pozostało ok. 10L, wyszło 87L 13blg. Czyli, o ile dobrze rozumiem, poszło około 120l wody na 87l piwa (współczynnik 1,38). Dla 20l piwa to by dawało niecałe 28l, czyli całkiem niedużo i jak na moje doświadczenia nierealistyczne. Myślę, że zaplanuję wykorzystanie 32l-35l. Tyle żeby otrzymać te 26l przed gotowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Ja z łącznie 30 litrów wody do zacierania i wysładzania, przy zasypie 4 - 4,5 kg, otrzymuje po chmieleniu około 20 litrów brzeczki w fermentatorze. Odparowuje mi podczas chmielenia około 5 litrów wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 No tak to chyba trzeba liczyć, 29-30l na 20l brzeczki. W mojej stopce masz link do "narzędzi" - m.in. jest tam arkusz do wyliczania różnych rzeczy dla warzelni (ilość wody do zacierania + wysładzania, wydajność). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się