Skocz do zawartości

Pierwsze zacieranie i wydajność .... słaba


kryzoo

Rekomendowane odpowiedzi

Przy popełnianiu ostatniej warki policzyliśmy z bratem ilość wody zużytej: do zacierania przy zasypie 19kg 50L, do wysładzania +-60L i po wygotowaniu dolane ok. 10L.Osadów pozostało ok. 10L, wyszło 87L 13blg.

Czyli, o ile dobrze rozumiem, poszło około 120l wody na 87l piwa (współczynnik 1,38). Dla 20l piwa to by dawało niecałe 28l, czyli całkiem niedużo i jak na moje doświadczenia nierealistyczne. Myślę, że zaplanuję wykorzystanie 32l-35l. Tyle żeby otrzymać te 26l przed gotowaniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.