bartekiaga1 Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Po dwóch tygodniach refermentacji spróbowałem porterka i zero nagazowania zastosowałem suchy ekstrakt słodowy( 200g na 20 l) do refermentacji . Piwo leżakuje w piwnicy .Co o tym drodzy koledzy myślicie? Nagazuje się jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Po pierwsze weź do domu parę butelek i sprawdź nagazowanie za tydzień, jak w dalszym ciągu będzie zero nagazowania możesz myśleć o ponownym zakapslowaniu z drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Myślimy, że dwa tygodnie to zdecydowanie za mało. Pierwsze próby bym robil za miesiąc od dziś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Jeśli to porter bałtycki to istotnie potrzebuje znacznie więcej czasu, mój ostatni nagazował się po prawie trzech miesiącach. Angielski doszedł w nie cały miesiąc, ale stał w temperaturze około 10 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekiaga1 Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Przeniosłem piwko do kotłowni ,temperatura 18-20 stopni i czekamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 6 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Zabrakło miejsca na cichą w szklanym balonie ,więc 1,5 L portera zabutelkowałem. Po 2 tygodniach w temp 20°C ładnie się nagazował. Więc spróbuj swojego po ~2 tygodniach przetrzymywania w kotłowni. Jeżeli nie będzie nagazowany ,to odkapslować i wsypać po kilka ziarenek suchych drożdży do każdej butelki i zakapslować, no i czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się