bartekiaga1 Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Po dwóch tygodniach refermentacji spróbowałem porterka i zero nagazowania zastosowałem suchy ekstrakt słodowy( 200g na 20 l) do refermentacji . Piwo leżakuje w piwnicy .Co o tym drodzy koledzy myślicie? Nagazuje się jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Po pierwsze weź do domu parę butelek i sprawdź nagazowanie za tydzień, jak w dalszym ciągu będzie zero nagazowania możesz myśleć o ponownym zakapslowaniu z drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Myślimy, że dwa tygodnie to zdecydowanie za mało. Pierwsze próby bym robil za miesiąc od dziś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Jeśli to porter bałtycki to istotnie potrzebuje znacznie więcej czasu, mój ostatni nagazował się po prawie trzech miesiącach. Angielski doszedł w nie cały miesiąc, ale stał w temperaturze około 10 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekiaga1 Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Przeniosłem piwko do kotłowni ,temperatura 18-20 stopni i czekamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 6 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Zabrakło miejsca na cichą w szklanym balonie ,więc 1,5 L portera zabutelkowałem. Po 2 tygodniach w temp 20°C ładnie się nagazował. Więc spróbuj swojego po ~2 tygodniach przetrzymywania w kotłowni. Jeżeli nie będzie nagazowany ,to odkapslować i wsypać po kilka ziarenek suchych drożdży do każdej butelki i zakapslować, no i czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi