1982 Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 (edytowane) Witam, Jestem nowy na forum i mam pytanko. Jakie powinno wyjść Blg brzeczki z brewkita? Zrobiłem według instrukcji (real ale coopers)i wyszło mi 7, czy nie za mało? Instrukcja mówi też, że po 6 dniach powinno mieć 1. Jak będzie miało 1, to butelkować, czy odstawiać na cichą? pozdrawiam. Edytowane 5 Marca 2011 przez 1982 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 blg sam "projektujesz" to od Ciebie zależy jeśli wyszło Ci 7 blg to będziesz miał piwo bardzo cienke, wodniste, dodałeś za dużo wody, coś nie bardzo to sobie wyliczyłś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1982 Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Też mi się tak wydawało, ale robiłem według instrukcji, tam było 22 litrów wody, ja dałem 20, cukru pisali miedzy 250g a 1kg, dalem 250. Już zlalem do gąsiora. Nie wiedziałem, czy jak dam mniej, to piwo nie będzie za bardzo nachmielone. Czy moge teraz dodać jeszcze troche cukru? Jakoś rozpuszczonego, zagotowanego zeby podwyzszyc blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trosinski Opublikowano 6 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Teoretycznie powinno się dodawać 1kg cukru, bo wtedy moc piwa zazwyczaj będzie wynosić około 5.2%. Oczywiście to też zależy do ilu ostatecznie spadnie Ci blg na koniec fermentacji. Wsypując mniej cukru automatycznie "zdecydowałeś" się na mniejszą zawartość alkoholu. Ja na Twoim miejscu nie robiłbym z tym już nic, bo otwierając teraz fermentator i dodając cukru możesz zakazić piwo. Ale możliwe, że ktoś bardziej doświadczony ma jakiś inny pomysł Na przyszłość, zamiast dodawać cukru, lepiej użyć tzw. ekstraktów słodowych WES. Co prawda, wychodzi to drożej, ale smak piwa jest o dużo lepszy. Zresztą na temat brew-kitów było już sporo napisane na forum i w wolnym czasie, czekając na koniec fermentacji, warto poczytać żeby ustrzec się podstawowych błędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się