szczepan29 Opublikowano 6 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Witam Jako, że jestem tu nowy wybaczcie mi ewentualne pomyłki czy niedociągnięcia. W styczniu obchodziłem urodziny i w prezencie od jednego z kolegów otrzymałem puchę brewkita Coopers European Lager. No cóż... Żal było nie spróbować... Jako, że byłem zielony w tej materii, odpaliłem internet i zacząłem szukać co z czym się je. Trafiłem na to forum i tak się zaczęło. Zamówiłem potrzebny sprzęt i wziąłem się do roboty. Warka nr 1 12.02.2011 Surowce: Brewkit Coopers European Lager 1,7 kg Ekstrakt słodowy niechmielony jasny WES 1,7 kg Drożdże z załączonej saszetki Wszystko zrobione według przepisu i porad z forum. Początkowe Blg na poziomie 12,5° Drożdżaki dosypałem w sobotę wieczorem, w niedziele po południu rozpoczęła się fermentacja burzliwa. Po tygodniu zlałem na cichą przy 3,5°Blg 2 dni cichej fermentacji i rozlewanie do butelek (2,5°Blg). Oczywiście spróbowałem to czego nawarzyłem. Piwo dość wytrawne (takie jak lubię), barwa dosyć jasna, jeszcze nie do końca sklarowane ale w butelkach będzie miało na to czas. 22.02.2011 Piwo stoi zakapslowane w 2 skrzyneczkach No i teraz czekam na pierwsze otwarcie (myślę, że w połowie marca otworzę pierwszą kontrolną butlę)... Eh czemu to tak długo trwa Pozdrawiam wszystkich piwowarów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 6 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 (edytowane) Gratulacje dobrego podejścia! Dobre piwo będzie, ładne etykiety. Super. Tylko nie wiem czy nie za szybko zabutelkowałeś - 2 dni cichej to troche mało, szczególnie, że piwo jeszcze fermentowało (w 2 dni spadło o 1 blg). edit: najlepiej już schłodź jedno i zrób próbną degustacje Edytowane 6 Marca 2011 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan29 Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Dzięki za dobre słowo... Za tydzień otworzę jedno do spróbowania. Podejrzewam, że zrobię jeszcze może ze dwie warki z puch a dalej to chciałbym sam zacierać tylko muszę jeszcze żonę przekonać do zakupu dodatkowego sprzętu (najdroższy to chyba będzie śrutownik jeśli się nie mylę). Postanowiłem podejść do sprawy psychologicznie i dać małżonce to co lubi czyli "piwo" typu reeds. Dziś biorę się za zrobienie 10 litrów Cydru według tej receptury. http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=23305 Mam nadzieję, że się uda i kobitkom zasmakuje, a wtedy to już dodatkowe zakupy na rzecz mojego domowego browaru będzie łatwiej wynegocjować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Słód możesz kupować ześrutowany. Przynajmniej przez jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan29 Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 W końcu, miesiąc po uczynieniu mej pierwszej warki postanowiłem otworzyć jedna butelkę kontrolną. Cóż za emocje ... Użyłem otwieracza i usłyszałem znajomy syk CO2. Nalałem do kufelka, piwko dało bardzo dużo piany. Kolor bardzo ładny, nagazowanie według mnie w normie, klarowność również. Smak pozytywnie mnie zaskoczył, normalnie smaczne piwo, dobrze nachmielone, dość wytrawne. Super sprawa. Mam tylko pytanko co do tej dużej piany, czy to normalne? Starałem się wlewać po ściance kufla. Piana zniknęła po około 3 minutach, piwo było dobrze schłodzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Oj przegazowane to piwko. Pewnie jeszcze trochę dofermentowało w butelkach i stąd tyle gazu. Na przyszłość zrób 2 tygodnie a nie 2 dni cichej to nie powinno być takich niespodzianek. A w przypadku tego piwka pomyślałbym o próbie jego odgazowania (patrz: wiki, hasło "granat"). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan29 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Warka #2 India Pale Ale: - słód Pale Ale Weyermann 4,4 kg, - słód Caraamber ? 0,3 kg, - chmiel Marynka 40 g (granulat), - chmiel Challenger 20 g (granulat), - chmiel Fuggles 30 g (granulat), - drożdże górnej fermentacji Safale US-05 11,5 g - mech irlandzki 5g zacieranie infuzyjne temp. 67°C 60 min. mash out 76°C Chmielenie: Gotowanie 65 minut - 40g Marynki w 5 minucie gotowania - 20g Challenger w 35 minucie gotowania - 10g Fuggles w 55 minucie gotowania - 5g mchu irlandzkiego w 50 minucie gotowania Efekt: 21 litrów brzeczki 14°BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan29 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 16.04.2011 Piwo zlane na fermentację cichą Dodałem 20g Fuggles - chmielenie na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan29 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 23.04.2011 Piwo przelane do butelek, z 14 °Blg zeszło d 3,5°Blg (na cichej z 4 do 3,5), niech dojrzewa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się