dennis Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Witka, Jako, że nigdzie nie znalazłem odpowiedzi to pytam, czy chłodnicę z nierdzewki przed użyciem także należy potraktować jakąś chemią jak tą z miedzi (octem przetrzeć)? Czy też wystarczy jej gotowanie w brzeczce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Umyj wodą z płynem do naczyń, opłucz i wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyncio Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Potwierdzam opinię przedmówcy. Przed pierwszym użyciem radzę opłukać i to wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Witka,Jako, że nigdzie nie znalazłem odpowiedzi to pytam, czy chłodnicę z nierdzewki przed użyciem także należy potraktować jakąś chemią jak tą z miedzi (octem przetrzeć)? Czy też wystarczy jej gotowanie w brzeczce? Przed pierwszym użyciem, nową chłodnicę radzę wymyć dokładnie w ciepłej wodzie z płynem, ponieważ w czasie produkcji mogły być użyte jakieś oleje, aby maszyna zwijająca miała poślizg. Po chłodzeniu zawsze natychmiast myję chłodnicę w ciepłej wodzie z chłodzenia, żeby nie dopuścić do zaschnięcia brzeczki i osadów. Przed następnym użyciem nie myję chłodnicy, a jeżeli okres między kolejnymi warkami jest krótki to nawet jej nie płuczę tylko od razu wkładam do gorącej brzeczki na ~10 min przed końcem gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dennis Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Zrobiłem właśnie test na sucho, zagotowałem ~20l wody wspomagając palnik gazowy grzałką 2kW i kilkanaście minut pogotowałem tę chłodnicę Polecane jest aby chłodnice włożyć do brzeczki na 15m przed końcem gotowania żeby się odkaziła - tyle że jak ją się wkłada to temp roztworu spada od razu o kilka stopni i gotowanie ustaje... na samym palniku to nie czy jeszcze zawrze w ciągu tych 15m :rolleyes: nie przeszkadza to procesowi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyncio Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Hmm właśnie warze i pisze na forum. Przed chwila włożyłem chłodnicę i jakoś mi nie spadła tak temperatura aby przestało sie gotowac. Przynajmniej nie jest to zauważalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 No i git, niech się wygotuje trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się