marcin.a.paluch Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Plan na przyszły weekend: 4,5 Pilzneński jasny Jednotemperaturowo 40g magnum szyszki 0' 40g magnum szyszki 45' myśle o troche przedłużonym chmieleniu - 80 min Pierwsza warka zacierana - nie chcę przekombinować, da się to wypić??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Innego chmielu nie masz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.a.paluch Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Na tą chwilę nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Myślę że za dużo chmielu . Moim zdaniem ten chmiel daje piołunową goryczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.a.paluch Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Takie jasne piwka lepiej chmielic np. lubelskim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 (edytowane) Takie jasne piwka lepiej chmielic np. lubelskim? Marynka,Lubelski 40g magnum szyszki 0'40g magnum szyszki 45' Wg Beer Toolsa ibu 108 15g na początku i 10g na koniec edit 108 przy 60' gotowania Edytowane 13 Marca 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.a.paluch Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 To może ktoś z kolegów z 3miasta poratuje paroma gramami lubelszczyzny Dzięki za radę - wolę piwo o mniejszej goryczce/ M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Według mnie wydłużanie gotowania nie ma sensu - standardowa godzina daje dobre efekty, a skądś mi się w głowie kołacze że za długo gotowany chmiel powoduje w piwie nieprzyjemne, ściągające posmaki (taka tępa gorycz - chyba taniny?). Poza tym według mnie świetne efekty aromatyczne daje chmielenie na ostatnie 10 minut - po 35 minutach mało aromatu zostało by w brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Według mnie wydłużanie gotowania nie ma sensu - standardowa godzina daje dobre efekty, a skądś mi się w głowie kołacze że za długo gotowany chmiel powoduje w piwie nieprzyjemne, ściągające posmaki (taka tępa gorycz - chyba taniny?). Poza tym według mnie świetne efekty aromatyczne daje chmielenie na ostatnie 10 minut - po 35 minutach mało aromatu zostało by w brzeczce. To chyba przy wysładzaniu zbyt gorącą wodą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Według mnie wydłużanie gotowania nie ma sensu - standardowa godzina daje dobre efekty' date=' a [b']skądś mi się w głowie kołacze że za długo gotowany chmiel powoduje w piwie nieprzyjemne, ściągające posmaki (taka tępa gorycz - chyba taniny?)[/b]. Poza tym według mnie świetne efekty aromatyczne daje chmielenie na ostatnie 10 minut - po 35 minutach mało aromatu zostało by w brzeczce. To chyba przy wysładzaniu zbyt gorącą wodą Z chmielu wynik jest podobny, ale musi być go sporo, mnie się zdarzało przy co najmniej 60-70g na 20l i trzymaniu w gorącym (>80°C) przez 3 godziny lub dłużej. Nie wiem jak smakują taniny z młóta, ale temat z chmielem poznałem dokładnie przez kilkanaście warek zanim nie podłączyłem chłodnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Jak nie masz innego chmielu to mogę cię lubelskim podratować. 80g magnum i gotowanie przez 80 min to jest stanowczo za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.a.paluch Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Gdybyś mógł Ale chciałbym spróbowac z magnum - tyle że może podpowiecie ile i jak długo żeby nie przesadzić z goryczką (nie przepadam za dużą goryczą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Według mnie wydłużanie gotowania nie ma sensu - standardowa godzina daje dobre efekty' date=' a [b']skądś mi się w głowie kołacze że za długo gotowany chmiel powoduje w piwie nieprzyjemne' date=' ściągające posmaki (taka tępa gorycz - chyba taniny?)[/b']. Poza tym według mnie świetne efekty aromatyczne daje chmielenie na ostatnie 10 minut - po 35 minutach mało aromatu zostało by w brzeczce. To chyba przy wysładzaniu zbyt gorącą wodą Z chmielu wynik jest podobny, ale musi być go sporo, mnie się zdarzało przy co najmniej 60-70g na 20l i trzymaniu w gorącym (>80°C) przez 3 godziny lub dłużej. Nie wiem jak smakują taniny z młóta, ale temat z chmielem poznałem dokładnie przez kilkanaście warek zanim nie podłączyłem chłodnicy. Jeśli chmiel trzymasz w gorącej brzeczce (>80°C) przez 3 godziny to masz dodatkowe dłuuuuugie chmielenie i z tego ta goryczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 20g na 60 minut, zakładając że ma ok. 9.5% a-k i masz 25l brzeczki przed gotowaniem (na 20l piwa) - to daje ~24 IBU, czyli niezbyt mocną goryczkę w stylu polskiego lagera. Dodaj do tego 10g na 10 minut i skończysz z piwem ~28 IBU. Mnie taka goryczka pasuje nawet w dość wytrawnych jasnych piwach. Jeżeli chcesz sobie na szybko coś przeliczyć a nie masz programu pod ręką (są darmowe, np. BrewTarget czy QBrew), to zajrzyj na stronkę http://beercalculus.hopville.com/recipe - można tam sobie "policzyć" całą recepturę. Są też kalkulatory do obliczania samej goryczki i Google umie je znaleźć pod hasłem "hop bitterness calculator". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.a.paluch Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 (edytowane) Więc pierwsza warka 5kg pilzneńskiego 16,5l wody 70min - 66-70 stopni po filtracji brzeczka 18blg po wysładzaniu 24l - 13 blg gotowanie 90min chmiel magnum szyszka - 20g - 60 min chmiel magnum szyszka - 15g - 10 min Do fermentatora poszło 22l - 14 blg (miałbym może z litr/półtora więcej po odfiltrowaniu osadów) Safale S-04 zadane do 22 stopni o 21.00 - rano radosne bulkanie Edytowane 21 Marca 2011 przez marcin.a.paluch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dennis Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 po wysładzaniu 24l - 13 blg gotowanie 90min chmiel magnum szyszka - 20g - 60 min chmiel magnum szyszka - 15g - 10 min Do fermentatora poszło 22l - 14 blg (miałbym może z litr/półtora więcej po odfiltrowaniu osadów) Miałeś 24l przed gotowaniem i po 1,5 godzinnym gotowaniu wlałeś 22l do fermentatora + jeszcze osady? :rolleyes: how? Mi wychodzi, że po 90m gotowania (palnik kuchenki gazowej) przynajmniej 20% idzie w parę (i to przy przykrytym garze w 3/4) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.a.paluch Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 (edytowane) Dodatek wody przed chmieleniem 2,5l - celowałem w 12-13 blg a i tak jest za wysoko. Pierwsze pół godz gotowania na pełnym gazie bez przykrywy chmielenie z klapą 3/4 Edytowane 21 Marca 2011 przez marcin.a.paluch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.a.paluch Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Po 6 dniach blg spadło z 14 do 3,5 i od 2 dni nie drgnie (22°C ) Przelewać na cichą czy jeszcze z 2 3 dni się wstrzymać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Ja bym zlał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Śmiało możesz zlewać na cichą. Temperatura idealna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zstars Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Sprawdź jeszcze raz blg, jeśli nadal takie samo to zlewaj na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.a.paluch Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Ok, dzięki. Opłaca się waszym zdaniem zebrać gęstwę z tych drożdzy? (jak je potem "odpalić" przy następnej warce?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Zbierz, jakieś doświadczenie będziesz miał. http://www.wiki.piwo.org/index.php/Zbieranie_i_ponowne_użycie_gęstwy_drożdżowej Warto zaglądać na wiki, tam jest zebrana przedestylowana wiedza z forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zstars Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Zbieraj, zbieraj i czytaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się