zgoda Opublikowano 18 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 (edytowane) Pewnie parę osób już wie, ale niektórzy jeszcze tam nie trafili. Oprócz programów piwowarskich do wyliczania receptur można użyć kalkulatora online BeerCalculus w serwisie Hopville. Podstawowe rzeczy jak goryczkę, kolor czy spodziewaną zawartość ekstraktu można sobie wyliczyć. Aby to zadziałało "po naszemu", to na dole strony trzeba wybrać zakładkę "metric units". Gotową receturę można zapisać i bez rejestrowania konta użytkownika, ale jeżeli chce się ją zmieniać po zapisaniu, to lepiej założyć sobie konto, bo "anonimowe" są tylko do odczytu. Na razie zakładka "Process" raczej nie nadaje się do użytku, ale do projektowania wystarczy to co na zakładce "Ingredients". Ciekawą opcją jest "klonowanie" cudzych receptur - jak się znajdzie coś fajnego, to można sobie skopiować jednym pociśnięciem guzika i zmodyfikować kopię. Recepturę można sobie wydrukować, jest opcja eksportu do BeerXML zarówno pojedynczej receptury, jak i całego swojego katalogu. W surowcach panuje niezły bałagan, ale prawie wszystkie parametry można sobie zmodyfikować, żeby dopasować do posiadanego słodu czy chmielu. Z pobieżnego porównania z tym, co wylicza mi BeerSmith wygląda na to, że największe różnice są w wyliczaniu koloru, goryczka wypada porównywalnie (liczona metodą Tinsetha), takoż ekstraktywność. Według mnie całkiem ciekawa darmowa alternatywa. Jeszcze nie sprawdzałem jak działa w przeglądarce na telefonie, ale nie spodziewam się wodotrysków, raczej za dużo javascriptu tam siedzi, żeby to poprawnie działało np. w takiej Operze Mini. Edytowane 18 Marca 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się