Skocz do zawartości

Miodosytnia Kielecka warzy piwo !


kaz

Rekomendowane odpowiedzi

Warka numer 31 - Nowy początek w stylu Bohemian Pilsener

Zasyp:

Pilzneński (GM) - 3,7kg

Karmelowy (GM) - 300g

Zakwaszający (Wey) - 200g

 

Zacieranie:

64°C - 30 min

72°C - 30 min

76°C - mash out 15 min

Gotowanie 90min

 

Chmielenie i przyprawy:

Marynka 9,1%Ak 35g - 60min

Lubelski 4%Ak 20g - 10min

Saaz 4,5%Ak 30g - 3min

 

 

Filtracja poszła z lekkimi problemami bo jak do gara 50l złoże było zbyt płytkie trochę.

Przełom był - liczne wielkie farfocle.

 

Chłodzenie do 13°C zajęło około 30 min. Do fermentacji trafiło 23 litry brzeczki 11°Blg

Całość prac trwała około 4,5h

 

Uff przełamałem się !!

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 276
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Jakoś 05.01 uwarzyłem

Warka numer 32 - Dormunder w stylu Dormunder Export

Pilzneński (GM) - 5,1kg

Karmelowy (GM) - 200g

Zakwaszający (Wey) - 120g

 

Zacieranie:

64°C - 30 min

72°C - 30 min

76°C - mash out 15 min

Gotowanie 70min

 

Chmielenie i przyprawy:

Magnum 13,5%Ak 25g - 60min

Tettnange 4,1%Ak 20g - 3min

Halletrau Mittelfrüh 4,8%Ak 20g - 3min

 

 

Do fermentacji trafiło 25 litrów brzeczki 12,4°Blg (ach ta radość posiadania refraktometru !!)

 

Zadane drożdzami Bohemian Lager gęstwą podarowaną przez Sn_phoenix dzięki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym samym dniu co poprzednia warka powstała:

Warka numer 33 - Zielono mi w stylu Specjality Beer ;)

Pilzneński (GM) - 2kg

Karmelowy (GM) - 50g

Zakwaszający (Wey) - 20g

 

Zacieranie:

64°C - 30 min

72°C - 30 min

76°C - mash out 15 min

Gotowanie 70min

 

Chmielenie i przyprawy:

Cascade 7%Ak 8g - 60min

Zielona Herbata 50g - 3min

 

 

Do fermentacji trafiło 13 litrów brzeczki 11,6°Blg

 

Zadane drożdzami S-23 gęstwą z poprzedniej warki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka numer 34 - Jasne pełne prawie jak Germen Pilsner

Pilzneński (Soufflet) - 7,7kg

Pszeniczny - 0,5kg

Zacieranie:

Słody wsypane do wody o temp 55oC

62°C - 40 min

72°C - 20 min

76°C - mash out 15 min

Gotowanie 70min

 

Chmielenie i przyprawy:

Magnum 13,5%Ak 8g - 60min

Marynka 9,1Ak 50g 60min

Halletrau Mittelfrüh 4,8%Ak 20g - 40min

Halletrau Mittelfrüh 4,8%Ak 30g - 5min

Tettnanger 4,1%Ak 33g - 3min

 

 

 

Do fermentacji trafiło 41 litrów brzeczki 12,2°Blg

Zadane gęstwą Bohemian Lager z poprzedniej warki.

Prace trwały około 5h a rano brzeczka już pięknie fermentuje stojąc w pomieszczeniu o temperaturze 9oC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka numer 35 - Schwarz charakter - Schwarcbier 4C)

Pilzneński (Soufflet) - 4,5kg(

Monachijśki jasny - 0,5kg

Pszeniczny - 0,5kg

Zakwaszający - 200gr

Specjal B - 200g

Pszeniczny czekoladowy - 200g

Carfa III specjal - 200g

 

Zacieranie:

62°C - 35 min

72°C - 35 min

76°C - mash out 15 min

Gotowanie 70 min

 

Chmielenie i przyprawy:

Marynka 9,1%Ak - 35g - 60min

Saaz 4,5%Ak 9g - 2min

Lubelski 3%Ak - 13g Ak -2min

Halletrau Mittelfrüh 4,8%Ak 16g - 2min

 

Do fermentacji trafiło 34 litry brzeczki 12,2°Blg

Zadane gęstwą Bohemian Lager z poprzedniej warki.

Prace trwały około 4h a rano brzeczka już pięknie fermentuje stojąc w pomieszczeniu o temperaturze 10oC

 

Celowałem w 30 litrów tak aby weszło do tradycyjnego wiadra a tu klops wyszło więcej ...

 

Miało być więcej monachijskiego ale okazało się, że to pale ale w worku a nie monach.

 

Czas się zabierać ze czeską dziesiątkę :) Macie jakieś sprawdzone przepisy ?? Przydałoby się ją dekokcyjnie zatrzeć ale jakoś mój mały rozumek nie ogarnia tego ;)

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka numer 36 - Brno 1990 - desitka

Pilzneński (Soufflet) - 4,5kg

Monachijśki jasny(Strzegom) - 1,5kg

Pszeniczny - 0,5kg

Zakwaszający - 100g

Carahell - 200g

 

Zacieranie:

52oC - 15 min

62°C - 25 min

72°C - 35 min

76°C - mash out 15 min

Gotowanie 70 min

 

Chmielenie i przyprawy:

Vital 13%Ak - 33g - 60min

Saaz 4,5%Ak 30g - 2min

 

Do fermentacji trafiło 42 litry brzeczki 10°Blg

Zadane gęstwą Bohemian Lager z poprzedniej warki.

Prace trwały około 6h - strasznie długo jakoś :( a rano brzeczka jeszcze nie fermentuje a stoi w pomieszczeniu o temperaturze 10oC

Wydajność wyszła przyzwoita choć szału nie ma.

Był za to ogromny kluskowaty przełom jeszcze takiego nie miałem.

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka numer 37 - Porter poranny - w stylu Baltic porter

Pilzneński (Soufflet) - 4kg

Monachijśki jasny(Strzegom) - 2kg

Pale Ale (CM) - 2,4kg

Pszeniczny - 1kg

Palona pszenica - 200g

Carfa III specjal - 200g

 

Zacieranie:

62°C - 40 min

72°C - 40 min

76°C - mash out 15 min

Gotowanie 90 min

 

Chmielenie i przyprawy:

Marynka 9,1%Ak - 25g - 60 min

Vital 13%Ak 17g - 60 min

Zeus 14,5%Ak 4g - 60 min

Saaz 4,5%Ak 16g - 2min

Halletrau Mittelfrüh 4,8%Ak 12g - 2min

 

Do fermentacji trafiło 28 litrów brzeczki 21°Blg

 

Zadane gęstwą Bohemian Lager z poprzedniej warki.

Prace trwały około 6h a brzeczka fermentuje stojąc w pomieszczeniu o temperaturze 10oC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 38 - Miodowe po porterowe

Jako, że na koniec wysładzania porteru leciała brzeczka ~9oBlg wysładzałam dalej i uzyskałem około 14l brzeczki 6oBlg dodałem do tego 1,3 kg miodu gryczano-lipowego.

 

Chmielenie i przyprawy:

Zeus 14,5%Ak 7g - 60 min

Nothern Brewer 11,5Ak 5g - 60min

Cascade 7%Ak 20g - 1 min

 

Uzyskałem 13l brzeczki 14oBlg

Zadane gęstwą Bohemian Lager z poprzedniej warki.

 

Nie wiem czy to jeszcze piwo czy tzw. braggot ???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem na cichą warkę numer 36 - Brno 1990 - desitka - zeszła do ~3oBlg wychodzi na to że ma około 3,8% alkoholu, zapowiada się niezłe piwko. Piwo stoi w temperaturze 10oC niestety nie mam gdzie lagerowac :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka numer 39 - Haka !!! - pils bezstylowiec (prawie bohemski)

Pilzneński (Soufflet) - 7kg

Karmelowy (GM) - 300 g

Pszeniczny - 400g

Zakwaszający - 100g

 

Zacieranie:

55oC - wsypane słody

62°C - 40 min

72°C - 50 min

76°C - mash out 12 min

Gotowanie 70 min

 

Chmielenie i przyprawy:

El Dorado 15,8%Ak - 25g - 60min

Wakatu 7,4%Ak 30g - 60min

Mouteka 6,7%Ak 25g - 5min

 

Do fermentacji trafiło 42 litry brzeczki 12,4°Blg .Był ładny przełom.

Zadane gęstwą Bohemian Lager z poprzedniej warki.

Prace trwały około 5h - rano brzeczka już fermentuje a stoi w pomieszczeniu o temperaturze 10oC

Dorze, że już jakieś młode piwko jest gotowe do spożycia to można bezpiecznie warzyć ;)

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zabutelkowałem warkę numer 35 - Schwarz charakter - zesło do 3oBlg dodałem 2,88g cukru w syropie na 0,5 piwka. W smaku obiecujące ale chyba za dużo dałem słodów palonych bo przypomina w smaku stout'a no ale może sie ułoży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka numer 40 - Bohemskie ciemne - Tmave

 

Zasyp:

Pilzneński (Soufflet) - 4,7kg

Monachijśki jasny(Strzegom) - 2kg

Karmelowy (GM) - 500g

Barwiący (CM) - 200g

Coffie Light (CM) - 50g

 

Zacieranie:

62°C - 20 min

72°C - 40 min

76°C - mash out 15 min

Gotowanie 80 min

 

Chmielenie i przyprawy:

Herkules 17,2%Ak - 28g - 65min

Aramis 8,1%Ak 20g - 15min

 

Przełom był bardzo ładny. Do fermentacji trafiło 41 litrów brzeczki 12,2°Blg

Zadane gęstwą Bohemian Lager z poprzedniej warki.

Prace trwały około 5h - a rano brzeczka pięknie fermentuje, stoi w pomieszczeniu o temperaturze 10oC

 

Jeszcze jakiś koźlak i koniec lagerów (chyba ;) )

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaflaszkowałem warkę numer 36 - Brno 1990 - desitka - zeszła do ~2,5oBlg co daje około 4%Alc, dałem 3,9g cukru białego na litr - w smaku bardzo obiecujące.

Zlałem na cichą warkę 38 - Miodowe po porterowe zeszło do ~1oBlg ładny miodowy aromat w smaku szału nie ma najwyżej pojdzie do termouszlachetniania :cool:

Zlałem na cichą warkę numer 39 - Haka !!! - pils bezstylowiec (prawie bohemski) zeszło do ~3oBlg w smaku bardzo obiecujące.

Przeniosłem z 10oC do 13oC warkę numer 37 - Porter poranny - w stylu Baltic porter na dofermentowanie.

 

Pracowity wieczór w browarze wczoraj był !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka numer 41 - Koźlak - Traditional Bock(5B)

 

Zasyp:

Pilzneński (Soufflet) - 3,5kg

Monachijski (Strzegom) - 3,5kg

Malanoidynowy - 1kg

Karmelowy (GM) - 500g

Amber (CM) - 100g

Carafa III Spec. (CM) - 50g

 

Zacieranie:

52oC - 15min

62°C - 30 min

72°C - 40 min

76°C - mash out 15 min

Gotowanie 70 min

 

Chmielenie i przyprawy:

Herkules 17,2%Ak - 17g - 60min

Sybilla 6,5%Ak 20g - 10min

 

Przełom był. Do fermentacji trafiło 33 litry brzeczki 16,5°Blg

Zadane gęstwą Bohemian Lager z poprzedniej warki.

Prace trwały około 5h - a rano brzeczka pięknie fermentuje, stoi w pomieszczeniu o temperaturze 10oC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem dodać, że zlałem na cichą warkę numer 37 - Porter poranny - zeszło do około 4,5-5oBlg oj szykuje sie niezły killer ;)

Przy pracach piwowarskich dzielnie towarzyszył mi kolega sn_phoenix za co dziękuję :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zabutelkowałem warkę numer 39 - Haka !!! - pils bezstylowiec (prawie bohemski) zeszła do 2,5oBlg. Dodałem 4g cukru na litr piwka w smaku obiecujące.

 

Na cichą poszła warka numer 40 - Bohemskie ciemne - Tmave zeszło do 3oBlg. Wydaje mi się trochę za jasne. Jaka barwa powinna być Waszym zdaniem ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym się przywitać z bracia piwowarska ja na razie jako przedszkolaczek w kwestii piwnej na razie wszytko z brew kitów ale na więcej nie mam możliwości przestrzennych. gdybym mieszkał na stałe w Radoszycach pod Kielcami to by się działo a tak to w bloku mało przestrzeni :).

Pozdrawiam wszytkich

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

We flaszki poszła warka numer 40 - Bohemskie ciemne - Tmave zeszło do 3oBlg. Do refermentacji dałem 5,42g miodu gryczanego na litr w smaku niezłe lecz wyszło ciut za jasne. No cóż będę musiał jakoś zmusić się do wypicia ale przy zamkniętych oczach :)

 

Zgoda to dlatego przejeżdżając przez w Wołomin widziałem nie raz kłęby pary wodnej o zapachu chmielu unoszące sie nad blokami :smilies:

 

pees

Flaszki mi się kończą chyba trzeba będzie się przekonać do zgromadzonych kegów :)

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.