kaz Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 (edytowane) Warka numer 31 - Nowy początek w stylu Bohemian Pilsener Zasyp: Pilzneński (GM) - 3,7kg Karmelowy (GM) - 300g Zakwaszający (Wey) - 200g Zacieranie: 64°C - 30 min 72°C - 30 min 76°C - mash out 15 min Gotowanie 90min Chmielenie i przyprawy: Marynka 9,1%Ak 35g - 60min Lubelski 4%Ak 20g - 10min Saaz 4,5%Ak 30g - 3min Filtracja poszła z lekkimi problemami bo jak do gara 50l złoże było zbyt płytkie trochę. Przełom był - liczne wielkie farfocle. Chłodzenie do 13°C zajęło około 30 min. Do fermentacji trafiło 23 litry brzeczki 11°Blg Całość prac trwała około 4,5h Uff przełamałem się !! Edytowane 21 Grudnia 2012 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Zabutelkowałem 19.01 warkę numer 31 - Nowy początek z dodatkiem 5g cukru na litr. Piwko zeszło do około 2,5oBlg , smaczne Edytowane 24 Stycznia 2013 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Jakoś 05.01 uwarzyłem Warka numer 32 - Dormunder w stylu Dormunder Export Pilzneński (GM) - 5,1kg Karmelowy (GM) - 200g Zakwaszający (Wey) - 120g Zacieranie: 64°C - 30 min 72°C - 30 min 76°C - mash out 15 min Gotowanie 70min Chmielenie i przyprawy: Magnum 13,5%Ak 25g - 60min Tettnange 4,1%Ak 20g - 3min Halletrau Mittelfrüh 4,8%Ak 20g - 3min Do fermentacji trafiło 25 litrów brzeczki 12,4°Blg (ach ta radość posiadania refraktometru !!) Zadane drożdzami Bohemian Lager gęstwą podarowaną przez Sn_phoenix dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 W tym samym dniu co poprzednia warka powstała: Warka numer 33 - Zielono mi w stylu Specjality Beer Pilzneński (GM) - 2kg Karmelowy (GM) - 50g Zakwaszający (Wey) - 20g Zacieranie: 64°C - 30 min 72°C - 30 min 76°C - mash out 15 min Gotowanie 70min Chmielenie i przyprawy: Cascade 7%Ak 8g - 60min Zielona Herbata 50g - 3min Do fermentacji trafiło 13 litrów brzeczki 11,6°Blg Zadane drożdzami S-23 gęstwą z poprzedniej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 19.01.13 Warka numer 32 - Dormunder zlana na cichą przy 3oBlg Warka numer 33 - Zielono mi zlana na cichą przy 2,5oBlg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Warka numer 34 - Jasne pełne prawie jak Germen Pilsner Pilzneński (Soufflet) - 7,7kg Pszeniczny - 0,5kg Zacieranie: Słody wsypane do wody o temp 55oC 62°C - 40 min 72°C - 20 min 76°C - mash out 15 min Gotowanie 70min Chmielenie i przyprawy: Magnum 13,5%Ak 8g - 60min Marynka 9,1Ak 50g 60min Halletrau Mittelfrüh 4,8%Ak 20g - 40min Halletrau Mittelfrüh 4,8%Ak 30g - 5min Tettnanger 4,1%Ak 33g - 3min Do fermentacji trafiło 41 litrów brzeczki 12,2°Blg Zadane gęstwą Bohemian Lager z poprzedniej warki. Prace trwały około 5h a rano brzeczka już pięknie fermentuje stojąc w pomieszczeniu o temperaturze 9oC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) Warka numer 35 - Schwarz charakter - Schwarcbier 4C) Pilzneński (Soufflet) - 4,5kg( Monachijśki jasny - 0,5kg Pszeniczny - 0,5kg Zakwaszający - 200gr Specjal B - 200g Pszeniczny czekoladowy - 200g Carfa III specjal - 200g Zacieranie: 62°C - 35 min 72°C - 35 min 76°C - mash out 15 min Gotowanie 70 min Chmielenie i przyprawy: Marynka 9,1%Ak - 35g - 60min Saaz 4,5%Ak 9g - 2min Lubelski 3%Ak - 13g Ak -2min Halletrau Mittelfrüh 4,8%Ak 16g - 2min Do fermentacji trafiło 34 litry brzeczki 12,2°Blg Zadane gęstwą Bohemian Lager z poprzedniej warki. Prace trwały około 4h a rano brzeczka już pięknie fermentuje stojąc w pomieszczeniu o temperaturze 10oC Celowałem w 30 litrów tak aby weszło do tradycyjnego wiadra a tu klops wyszło więcej ... Miało być więcej monachijskiego ale okazało się, że to pale ale w worku a nie monach. Czas się zabierać ze czeską dziesiątkę Macie jakieś sprawdzone przepisy ?? Przydałoby się ją dekokcyjnie zatrzeć ale jakoś mój mały rozumek nie ogarnia tego Edytowane 13 Lutego 2013 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 (edytowane) Warka numer 36 - Brno 1990 - desitka Pilzneński (Soufflet) - 4,5kg Monachijśki jasny(Strzegom) - 1,5kg Pszeniczny - 0,5kg Zakwaszający - 100g Carahell - 200g Zacieranie: 52oC - 15 min 62°C - 25 min 72°C - 35 min 76°C - mash out 15 min Gotowanie 70 min Chmielenie i przyprawy: Vital 13%Ak - 33g - 60min Saaz 4,5%Ak 30g - 2min Do fermentacji trafiło 42 litry brzeczki 10°Blg Zadane gęstwą Bohemian Lager z poprzedniej warki. Prace trwały około 6h - strasznie długo jakoś a rano brzeczka jeszcze nie fermentuje a stoi w pomieszczeniu o temperaturze 10oC Wydajność wyszła przyzwoita choć szału nie ma. Był za to ogromny kluskowaty przełom jeszcze takiego nie miałem. Edytowane 16 Lutego 2013 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 (edytowane) Warka numer 34 - Jasne pełne zabutelkowane z dodatkiem 5g cukru na litr. Edytowane 20 Lutego 2013 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Warka numer 37 - Porter poranny - w stylu Baltic porter Pilzneński (Soufflet) - 4kg Monachijśki jasny(Strzegom) - 2kg Pale Ale (CM) - 2,4kg Pszeniczny - 1kg Palona pszenica - 200g Carfa III specjal - 200g Zacieranie: 62°C - 40 min 72°C - 40 min 76°C - mash out 15 min Gotowanie 90 min Chmielenie i przyprawy: Marynka 9,1%Ak - 25g - 60 min Vital 13%Ak 17g - 60 min Zeus 14,5%Ak 4g - 60 min Saaz 4,5%Ak 16g - 2min Halletrau Mittelfrüh 4,8%Ak 12g - 2min Do fermentacji trafiło 28 litrów brzeczki 21°Blg Zadane gęstwą Bohemian Lager z poprzedniej warki. Prace trwały około 6h a brzeczka fermentuje stojąc w pomieszczeniu o temperaturze 10oC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 (edytowane) Zlałem na cichą warkę numer 35 - Schwarz charakter - zeszła do około 3oBlg w smaku średnie jakieś ... Edytowane 25 Lutego 2013 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Warka 38 - Miodowe po porterowe Jako, że na koniec wysładzania porteru leciała brzeczka ~9oBlg wysładzałam dalej i uzyskałem około 14l brzeczki 6oBlg dodałem do tego 1,3 kg miodu gryczano-lipowego. Chmielenie i przyprawy: Zeus 14,5%Ak 7g - 60 min Nothern Brewer 11,5Ak 5g - 60min Cascade 7%Ak 20g - 1 min Uzyskałem 13l brzeczki 14oBlg Zadane gęstwą Bohemian Lager z poprzedniej warki. Nie wiem czy to jeszcze piwo czy tzw. braggot ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Zlałem na cichą warkę numer 36 - Brno 1990 - desitka - zeszła do ~3oBlg wychodzi na to że ma około 3,8% alkoholu, zapowiada się niezłe piwko. Piwo stoi w temperaturze 10oC niestety nie mam gdzie lagerowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Warka numer 39 - Haka !!! - pils bezstylowiec (prawie bohemski) Pilzneński (Soufflet) - 7kg Karmelowy (GM) - 300 g Pszeniczny - 400g Zakwaszający - 100g Zacieranie: 55oC - wsypane słody 62°C - 40 min 72°C - 50 min 76°C - mash out 12 min Gotowanie 70 min Chmielenie i przyprawy: El Dorado 15,8%Ak - 25g - 60min Wakatu 7,4%Ak 30g - 60min Mouteka 6,7%Ak 25g - 5min Do fermentacji trafiło 42 litry brzeczki 12,4°Blg .Był ładny przełom. Zadane gęstwą Bohemian Lager z poprzedniej warki. Prace trwały około 5h - rano brzeczka już fermentuje a stoi w pomieszczeniu o temperaturze 10oC Dorze, że już jakieś młode piwko jest gotowe do spożycia to można bezpiecznie warzyć Edytowane 3 Marca 2013 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Zabutelkowałem warkę numer 35 - Schwarz charakter - zesło do 3oBlg dodałem 2,88g cukru w syropie na 0,5 piwka. W smaku obiecujące ale chyba za dużo dałem słodów palonych bo przypomina w smaku stout'a no ale może sie ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 11 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 (edytowane) Warka numer 40 - Bohemskie ciemne - Tmave Zasyp: Pilzneński (Soufflet) - 4,7kg Monachijśki jasny(Strzegom) - 2kg Karmelowy (GM) - 500g Barwiący (CM) - 200g Coffie Light (CM) - 50g Zacieranie: 62°C - 20 min 72°C - 40 min 76°C - mash out 15 min Gotowanie 80 min Chmielenie i przyprawy: Herkules 17,2%Ak - 28g - 65min Aramis 8,1%Ak 20g - 15min Przełom był bardzo ładny. Do fermentacji trafiło 41 litrów brzeczki 12,2°Blg Zadane gęstwą Bohemian Lager z poprzedniej warki. Prace trwały około 5h - a rano brzeczka pięknie fermentuje, stoi w pomieszczeniu o temperaturze 10oC Jeszcze jakiś koźlak i koniec lagerów (chyba ) Edytowane 11 Marca 2013 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Zaflaszkowałem warkę numer 36 - Brno 1990 - desitka - zeszła do ~2,5oBlg co daje około 4%Alc, dałem 3,9g cukru białego na litr - w smaku bardzo obiecujące. Zlałem na cichą warkę 38 - Miodowe po porterowe zeszło do ~1oBlg ładny miodowy aromat w smaku szału nie ma najwyżej pojdzie do termouszlachetniania Zlałem na cichą warkę numer 39 - Haka !!! - pils bezstylowiec (prawie bohemski) zeszło do ~3oBlg w smaku bardzo obiecujące. Przeniosłem z 10oC do 13oC warkę numer 37 - Porter poranny - w stylu Baltic porter na dofermentowanie. Pracowity wieczór w browarze wczoraj był !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Warka numer 41 - Koźlak - Traditional Bock(5B) Zasyp: Pilzneński (Soufflet) - 3,5kg Monachijski (Strzegom) - 3,5kg Malanoidynowy - 1kg Karmelowy (GM) - 500g Amber (CM) - 100g Carafa III Spec. (CM) - 50g Zacieranie: 52oC - 15min 62°C - 30 min 72°C - 40 min 76°C - mash out 15 min Gotowanie 70 min Chmielenie i przyprawy: Herkules 17,2%Ak - 17g - 60min Sybilla 6,5%Ak 20g - 10min Przełom był. Do fermentacji trafiło 33 litry brzeczki 16,5°Blg Zadane gęstwą Bohemian Lager z poprzedniej warki. Prace trwały około 5h - a rano brzeczka pięknie fermentuje, stoi w pomieszczeniu o temperaturze 10oC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Zapomniałem dodać, że zlałem na cichą warkę numer 37 - Porter poranny - zeszło do około 4,5-5oBlg oj szykuje sie niezły killer Przy pracach piwowarskich dzielnie towarzyszył mi kolega sn_phoenix za co dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Cała przyjemność po mojej stronie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Zabutelkowałem warkę numer 39 - Haka !!! - pils bezstylowiec (prawie bohemski) zeszła do 2,5oBlg. Dodałem 4g cukru na litr piwka w smaku obiecujące. Na cichą poszła warka numer 40 - Bohemskie ciemne - Tmave zeszło do 3oBlg. Wydaje mi się trochę za jasne. Jaka barwa powinna być Waszym zdaniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Primo Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Chciałbym się przywitać z bracia piwowarska ja na razie jako przedszkolaczek w kwestii piwnej na razie wszytko z brew kitów ale na więcej nie mam możliwości przestrzennych. gdybym mieszkał na stałe w Radoszycach pod Kielcami to by się działo a tak to w bloku mało przestrzeni . Pozdrawiam wszytkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Witaj !! Blokowe warzenie ze słodów u niejednego zachodzi więc może kiedyś Ci się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Da się i w bloku. Robię to od prawie 3 lat, ponad 90 warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 (edytowane) We flaszki poszła warka numer 40 - Bohemskie ciemne - Tmave zeszło do 3oBlg. Do refermentacji dałem 5,42g miodu gryczanego na litr w smaku niezłe lecz wyszło ciut za jasne. No cóż będę musiał jakoś zmusić się do wypicia ale przy zamkniętych oczach Zgoda to dlatego przejeżdżając przez w Wołomin widziałem nie raz kłęby pary wodnej o zapachu chmielu unoszące sie nad blokami pees Flaszki mi się kończą chyba trzeba będzie się przekonać do zgromadzonych kegów Edytowane 27 Marca 2013 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się