kaz Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Tak mam 19kg karmelowego jasnego ze słodowni w Gdańsku najwyżej będę robił karmelki !! Mam też jeszcze z 35kg pilzneńskiego z Gdańska 4kg pszenicznego też mam 3kg monachijskiego Mam też troszkę palonej pszenicy i Carafy II specjal. Faktycznie na pszeniczne chętnie bym się skusił bo je bardzo lubię a może na 2 pszeniczne - ciemne i jasne ?? Może jakieś belgijskie by się udało ukręcić ? Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 2 pszeniczne jakby się uparł na pewno by Ci wyszły.(oczywiście mówimy o warkach ok.20 l) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 To znaczy, że wydajność około 70% jak na początek może chyba być ? No to już jest bardzo konkretna wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 A to mnie cieszy, że wydajność dobra Chyba więc zrobię 2 mniejsze pszeniczne warki. Kolsch fermentuje bardzo ładnie - gruba czapa drożdżowa stoi w chłodzie i chyba mu to pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 (edytowane) Wczoraj wieczorem zlałem na cichą Warkę nr 8 Stout - zeszło do 3°Blg może jeszcze troszkę przerobi - w smaku całkiem przyjemne. Niestety zbliża się wielkimi krokami .... mycie butelek :o Edytowane 23 Czerwca 2011 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 28 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Jako, że w wątku http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=2728&p=3 obiecałem to zamieszczam fotki mojej piwniczki. Prace trwały około roku ale sam robiłęm wszystko własnymi ręcami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1970 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Piękna piwnica. PS Michał pomyśl nad zamianą butelek na KEG-i po pepsi. Ja powoli tak robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Ciekawe co jest w tej beczułce:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 28 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 W beczułce był miód pitny - dojrzewał sobie agreściak kilka miesięcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Jakoś do miodu pitnego nie mogę się zabrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 28 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Jakieś 2 lata nie mogłem się zebrać do warzenia piwa ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 28 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Piękna piwnica. PS Michał pomyśl nad zamianą butelek na KEG-i po pepsi. Ja powoli tak robię. Przymierzam się do kegów ale nie wszystko na raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Piękna piwniczka. Brakuje tylko jednej rzeczy, fotelika przy stoliku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Ten stolik trochę zbyt rachityczny na siedzenie przy nim. Stawiam na nim święcę, kieliszeczki i testuję klarowność (i nie tylko) miodków stojących nieopodal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 30 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zabutelkowałem Warka numer 7 Pilsnerek po końcu Świata 13°Blg wyszło 50x0,5 i 1x0,33. Dałem 2,5g glukozy na 500ml piwka. Smak i aromat bardzo obiecujący. Odfermentowało do 1,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Zabutelkowałem Warka nr 8 STOUT. Wyszło 61 flaszek dałem 3gr glukozy na butelkę. Odfermentowało do 3°Blg. Skończyły mi się skrzynki na butelki a załatwić nie ma gdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Skończyły mi się skrzynki na butelki a załatwić nie ma gdzie Może pomyśl nad takim regałem piwnym. Miejsca trochę masz... Wtedy skrzynek używasz tylko do przenoszenia piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Mam taki regał lecz zajęty jest przez puste butelki. Chyba muszę zrobić remont w jeszcze jednym pomieszczeniu .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 (edytowane) Zlałem Warka nr 9 Kolsch na cichą. Niestety w piwnicy zrobiło się 14°C przydałoby się ze 3 stopnie mniej Edith: Piwko przy zlewaniu miało 2°Blg ....... hmm dość mocno mi te piwa odfermentowują. Chyba dobrze? Edytowane 5 Lipca 2011 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Poza zlewaniem doglądaniem itd. zaraziłem piwowarstwem co najmniej 4 osoby .... stryjek już 2 warkę robi co prawda z ekstraktów ale zawsze coś ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Poza zlewaniem doglądaniem itd. zaraziłem piwowarstwem co najmniej 4 osoby .... stryjek już 2 warkę robi co prawda z ekstraktów ale zawsze coś ... To się powinno ekstra liczyć do reputacji. Ja mam tylko 2 nawróconych na koncie, obaj koledzy z pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Zlałem Warka nr 9 Kolsch na cichą. Niestety w piwnicy zrobiło się 14°C przydałoby się ze 3 stopnie mniej Edith: Piwko przy zlewaniu miało 2°Blg ....... hmm dość mocno mi te piwa odfermentowują. Chyba dobrze? Na każdą temperaturę znajdzie się piwo. <11°C - lagery 11 - 15°C - niemieckie ale, szkoty 15 - 18°C - amerykańce, irlandczyki 18 - 20°C - belgi, angliki, pszenice Jak dobrze poznasz swój sprzęt i surowce to będziesz wiedział jak zacierać, żeby uzyskać zakładaną fermentowalność brzeczki. Jeszcze trochę doświadczenia i będziesz dodatkowo umiał dobrać zacieranie do charakterystyki drożdży. 2°Blg to dobry wynik jak na niemieckie piwo - one są zazwyczaj dobrze odfermentowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 To się powinno ekstra liczyć do reputacji. Ja mam tylko 2 nawróconych na koncie, obaj koledzy z pracy. Stryjek to regularnie uczestniczy w pracach browarniczych - to od niedawna a od dawna robimy razem miody pitne Kolega z pracy tez przeze mnie robi miody i piwka nie chce tylko ze słodów Wczoraj ze stryjem uwarzyliśmy piwko z bursztynowego ekstraktu WES to tak przy okazji zlewania kolscha na cicha W piwnicach teraz mam temperatury od 15°C do 21°C może by tak zatrzeć RIS ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Ja zatrudniam brata i szwagra. Ten ostatni zakupił już sprzęt i w następnym tygodniu będzie warzył swoją 1 warkę. Ps. też chodzi mi po głowie RIS , niestety nie mam żadnych górnych drożdży:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Mam gęstwę London Ale i German Ale lecz pocztą chyba bałbym się wysyłać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się