Skocz do zawartości

Miodosytnia Kielecka warzy piwo !


kaz

Rekomendowane odpowiedzi

Tak mam 19kg karmelowego jasnego ze słodowni w Gdańsku :smilies: najwyżej będę robił karmelki !!

 

Mam też jeszcze z 35kg pilzneńskiego z Gdańska

4kg pszenicznego też mam

3kg monachijskiego

Mam też troszkę palonej pszenicy i Carafy II specjal.

 

Faktycznie na pszeniczne chętnie bym się skusił bo je bardzo lubię :okey: a może na 2 pszeniczne - ciemne i jasne ??

Może jakieś belgijskie by się udało ukręcić ?

 

Pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 276
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

A to mnie cieszy, że wydajność dobra :D

 

Chyba więc zrobię 2 mniejsze pszeniczne warki.

 

Kolsch fermentuje bardzo ładnie - gruba czapa drożdżowa stoi w chłodzie i chyba mu to pasuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wieczorem zlałem na cichą

 

Warkę nr 8 Stout - zeszło do 3°Blg

 

może jeszcze troszkę przerobi - w smaku całkiem przyjemne.

 

Niestety zbliża się wielkimi krokami .... mycie butelek :o :)

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zabutelkowałem Warka numer 7 Pilsnerek po końcu Świata 13°Blg wyszło 50x0,5 i 1x0,33. Dałem 2,5g glukozy na 500ml piwka.

Smak i aromat bardzo obiecujący. Odfermentowało do 1,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zabutelkowałem Warka nr 8 STOUT. Wyszło 61 flaszek dałem 3gr glukozy na butelkę. Odfermentowało do 3°Blg.

 

Skończyły mi się skrzynki na butelki a załatwić nie ma gdzie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skończyły mi się skrzynki na butelki a załatwić nie ma gdzie ;)

Może pomyśl nad takim regałem piwnym. Miejsca trochę masz... Wtedy skrzynek używasz tylko do przenoszenia piwa :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem Warka nr 9 Kolsch na cichą. Niestety w piwnicy zrobiło się 14°C przydałoby się ze 3 stopnie mniej :smilies:

Edith:

Piwko przy zlewaniu miało 2°Blg ....... hmm dość mocno mi te piwa odfermentowują. Chyba dobrze?

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poza zlewaniem doglądaniem itd. zaraziłem piwowarstwem co najmniej 4 osoby .... stryjek już 2 warkę robi co prawda z ekstraktów ale zawsze coś ...

To się powinno ekstra liczyć do reputacji. :smilies:

 

Ja mam tylko 2 nawróconych na koncie, obaj koledzy z pracy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem Warka nr 9 Kolsch na cichą. Niestety w piwnicy zrobiło się 14°C przydałoby się ze 3 stopnie mniej :)

Edith:

Piwko przy zlewaniu miało 2°Blg ....... hmm dość mocno mi te piwa odfermentowują. Chyba dobrze?

Na każdą temperaturę znajdzie się piwo. :smilies:

 

<11°C - lagery

11 - 15°C - niemieckie ale, szkoty

15 - 18°C - amerykańce, irlandczyki

18 - 20°C - belgi, angliki, pszenice

 

Jak dobrze poznasz swój sprzęt i surowce to będziesz wiedział jak zacierać, żeby uzyskać zakładaną fermentowalność brzeczki. Jeszcze trochę doświadczenia i będziesz dodatkowo umiał dobrać zacieranie do charakterystyki drożdży. 2°Blg to dobry wynik jak na niemieckie piwo - one są zazwyczaj dobrze odfermentowane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To się powinno ekstra liczyć do reputacji. :)

 

Ja mam tylko 2 nawróconych na koncie, obaj koledzy z pracy.

Stryjek to regularnie uczestniczy w pracach browarniczych - to od niedawna a od dawna robimy razem miody pitne :)

Kolega z pracy tez przeze mnie robi miody i piwka nie chce tylko ze słodów :)

 

Wczoraj ze stryjem uwarzyliśmy piwko z bursztynowego ekstraktu WES to tak przy okazji zlewania kolscha na cicha :)

 

W piwnicach teraz mam temperatury od 15°C do 21°C może by tak zatrzeć RIS ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zatrudniam brata i szwagra. Ten ostatni zakupił już sprzęt i w następnym tygodniu będzie warzył swoją 1 warkę.

Ps. też chodzi mi po głowie RIS , niestety nie mam żadnych górnych drożdży:(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.