Marmur Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 (edytowane) Tak, sobie puki co teoretycznie myślę o otwarciu minibrowaru w Czechach. Na razie wygrzebałem z wujka Google informacje o sprawach podatkowych. Dochodowy liniowo 15% do tego przy działalności rzemieślniczej można zastosować ryczałt kosztów w wys. 60% bez faktur (jeśli obrót roczny nie przekracza 25 000 000 Kč) ale czy produkcja piwa pod to podlega nie wiem. VAT 20%. Stawki akcyzy są zależne od produkcji i tak w 2010 (na 2011 nie udało mi się znaleźć) Wynosiły (w Kč za 1 hl na °Plato): Stawka podstawowa (pow. 200 000 hl rocznie): 32,00 Produkcja roczna do 10 000 hl: 16,00 Produkcja roczna od 10 000 do 50 000 hl: 19,20 Produkcja roczna od 50 000 do 100 000 hl: 22,40 Produkcja roczna 100 000 do 150 000 hl: 25,60 Produkcja roczna 150 000 do 200 000: 28,80. Szukam informacji na temat wymagań co to lokalu, dopuszczenia sprzętu itp. Jakby ktoś przypadkiem trafił to będę wdzięczny za linki (mogą być po czesku). Ogólnie polska ambasada w Pradze się postarała i wydała takie cudo: http://praha.trade.gov.pl/pl/przewodnik sporo przydatnych informacji niekoniecznie branżowych. Edytowane 8 Kwietnia 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się