Skocz do zawartości

Czy to infekcja?


volare

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Robiłem "Marcowe Oktoberfestbier" 13 Blg.

 

Po chmieleniu odstawiłem je w garnku w temperaturze pokojowej, ponieważ fermentacja wymaga temperatury 10 stopni i musiałem przynieść z piwnicy starą lodówkę, tego dnia, którego warzyłem piwo nie miałem takiej możliwości.

 

Dziś, po 24h od chmielenia chciałem już dodać drożdże i wstawić je do lodówki, zdejmuję pokrywkę a tam na wierzchu jest cienka warstwa piany. Zapach piwa jest dość normalny.

 

Czy to normalne?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Robiłem "Marcowe Oktoberfestbier" 13 Blg.

 

Po chmieleniu odstawiłem je w garnku w temperaturze pokojowej, ponieważ fermentacja wymaga temperatury 10 stopni i musiałem przynieść z piwnicy starą lodówkę, tego dnia, którego warzyłem piwo nie miałem takiej możliwości.

 

Dziś, po 24h od chmielenia chciałem już dodać drożdże i wstawić je do lodówki, zdejmuję pokrywkę a tam na wierzchu jest cienka warstwa piany. Zapach piwa jest dość normalny.

 

Czy to normalne?

Raczej nie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotowałem piwo przez 15 minut zbierając łyżką piane z wierzchu. Po zagotowaniu zostawiłem na noc i piana już się nie zebrała. Dziś dodałem drożdże i rozpoczynam fermentację, zobaczymy co z tego będzie.

I znowu czekałeś aż ostygnie ?Jak wyglądało teraz blg ?

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.