volare Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Witam. Robiłem "Marcowe Oktoberfestbier" 13 Blg. Po chmieleniu odstawiłem je w garnku w temperaturze pokojowej, ponieważ fermentacja wymaga temperatury 10 stopni i musiałem przynieść z piwnicy starą lodówkę, tego dnia, którego warzyłem piwo nie miałem takiej możliwości. Dziś, po 24h od chmielenia chciałem już dodać drożdże i wstawić je do lodówki, zdejmuję pokrywkę a tam na wierzchu jest cienka warstwa piany. Zapach piwa jest dość normalny. Czy to normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Witam. Robiłem "Marcowe Oktoberfestbier" 13 Blg. Po chmieleniu odstawiłem je w garnku w temperaturze pokojowej, ponieważ fermentacja wymaga temperatury 10 stopni i musiałem przynieść z piwnicy starą lodówkę, tego dnia, którego warzyłem piwo nie miałem takiej możliwości. Dziś, po 24h od chmielenia chciałem już dodać drożdże i wstawić je do lodówki, zdejmuję pokrywkę a tam na wierzchu jest cienka warstwa piany. Zapach piwa jest dość normalny. Czy to normalne? Raczej nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volare Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Gotowałem piwo przez 15 minut zbierając łyżką piane z wierzchu. Po zagotowaniu zostawiłem na noc i piana już się nie zebrała. Dziś dodałem drożdże i rozpoczynam fermentację, zobaczymy co z tego będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 (edytowane) Gotowałem piwo przez 15 minut zbierając łyżką piane z wierzchu. Po zagotowaniu zostawiłem na noc i piana już się nie zebrała. Dziś dodałem drożdże i rozpoczynam fermentację, zobaczymy co z tego będzie. I znowu czekałeś aż ostygnie ?Jak wyglądało teraz blg ? Edytowane 9 Kwietnia 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi