volare Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Witam. Robiłem "Marcowe Oktoberfestbier" 13 Blg. Po chmieleniu odstawiłem je w garnku w temperaturze pokojowej, ponieważ fermentacja wymaga temperatury 10 stopni i musiałem przynieść z piwnicy starą lodówkę, tego dnia, którego warzyłem piwo nie miałem takiej możliwości. Dziś, po 24h od chmielenia chciałem już dodać drożdże i wstawić je do lodówki, zdejmuję pokrywkę a tam na wierzchu jest cienka warstwa piany. Zapach piwa jest dość normalny. Czy to normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Witam. Robiłem "Marcowe Oktoberfestbier" 13 Blg. Po chmieleniu odstawiłem je w garnku w temperaturze pokojowej, ponieważ fermentacja wymaga temperatury 10 stopni i musiałem przynieść z piwnicy starą lodówkę, tego dnia, którego warzyłem piwo nie miałem takiej możliwości. Dziś, po 24h od chmielenia chciałem już dodać drożdże i wstawić je do lodówki, zdejmuję pokrywkę a tam na wierzchu jest cienka warstwa piany. Zapach piwa jest dość normalny. Czy to normalne? Raczej nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volare Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Gotowałem piwo przez 15 minut zbierając łyżką piane z wierzchu. Po zagotowaniu zostawiłem na noc i piana już się nie zebrała. Dziś dodałem drożdże i rozpoczynam fermentację, zobaczymy co z tego będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 (edytowane) Gotowałem piwo przez 15 minut zbierając łyżką piane z wierzchu. Po zagotowaniu zostawiłem na noc i piana już się nie zebrała. Dziś dodałem drożdże i rozpoczynam fermentację, zobaczymy co z tego będzie. I znowu czekałeś aż ostygnie ?Jak wyglądało teraz blg ? Edytowane 9 Kwietnia 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się